Суспільство

Нерухомість у Кропивницькому зростає в ціні: чого очікувати

Ціни на нерухомість у Кропивницькому дещо зростають. 

Про це “Моє Місто” повідомив директор агентства нерухомості “Алекс-R“, який має за плечима близько 20-ти років роботи в даній сфері та є членом “Асоціації фахівців з нерухомого майна України” Олександр Головко.
 

АКТУАЛЬНІ ЦІНИ НА СЬОГОДНІ

У середньому, щоб придбати однокімнатну квартиру в місті покупцям необхідно мати 16-18 тисяч доларів. Зважаючи на майбутній сезон зими, зростає попит на житло з автономним опаленням. Раніше воно, як правило, було дорожче на 1-2 тисячі доларів. Зараз навіть доходить до 5-ти.

Двокімнатна квартира середньому коштує приблизно 19-22 тисячі (у п’ятиповерхівці) та 22-26 тисяч (у дев’ятиповерхівці).

Ціна за один квадратний метр трикімнатних квартир перебуває на рівні близько 500 доларів.

Цікаво те, що рівень ціни квартири не особливо залежить від району, де вона розташовується. Виключенням є центр міста.

НАСИЧЕНІСТЬ ВТОРИННОГО РИНКУ ЖИТЛА

За словами Олександра Головка, восени всі традиційно чекали на черговий “вкид” коштів у купівлю нерухомості від певних категорій громадян, пов’язаних із сільським господарством. Найчастіше саме в цей період року багато людей змінюють свій житловий стан. Проте цьогорічна осінь стала виключенням. Чому так, пояснює директор агентства нерухомості:

“Із купівлею зараз не поспішають через зміни курсу гривні до долара. Це дуже великий відсоток, що, безперечно, відображається на ринку нерухомості. У нас, як і в інших містах, поступово з’являються новобудови. Тут існує незмінна тенденція – квадратні метри продаються в гривнях. А люди найчастіше тримають заощадження в доларах”.

Таким чином, придбання житла в новобудовах стає для кропивничан на 10% невигідним. Відтак, зростає попит на вторинний ринок.

ПРИВАТНІ ДОМОВОЛОДІННЯ

Олександр Головко попереджає жителів Кропивницького, які мають в планах будувати приватні будинки, обов’язково враховувати прийняті зміни до умов отримання дозвільних документів. За його словами, існують випадки, коли купивши певну ділянку з нерухомим майном, особа не має змоги збудувати щось нове, а вимушена задовольнятися реконструкцією. Причина цього – нові норми та положення дозвільних документів.

Приклад: земельна ділянка в мікрорайоні 5/5 розміром 400 квадратних метрів, на якій знаходиться будинок площею 45 квадратів. Так, згідно нових будівельних норм, нічого нового збудувати там не можна – лише реконструювати вже існуючу нерухомість.

“Практика підтвердила, що має бути обов’язковість дотримання відповідних умов. Тому перед купівлею таких об’єктів слід вивчати всі нюанси й виважено підходити до цього кроку, вивчивши всю дозвільну документацію”, – коментує Олександр Головко

За прогнозами ріелтора, нерухомість в нашому місті може дещо впасти в ціні з приходом весни.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *