Політика

У міськраді Кропивницького “засекретили” суму боргу за оренду землі

Заборгованість по орендній платі за землю в Кропивницькому станом на 4 квітня 2019 року сягнула суми в 25,242 мільйонів гривень. Порівняно із 2017 роком, борг зріс майже у 2 рази (13,071 мільйонів гривень).

Про це на своїй персональній сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив голова фракція ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій.

Будучи членом планово-бюджетної комісії в міськраді, депутат вже піднімав це питання на останньому засіданні 3 травня. Тоді в.о. начальника управління земельних відносин Олег Вовенко, на запитання, чому дані із заборгованості по орендній платі землекористувачами у Кропивницькому тримаються в секреті, послався на те, що, мовляв, точні цифри є у розпорядженні лише ДФС. За словами О. Вовенка, на широкий загал вони виноситися не можуть. Втім, після тривалої дискусії з’ясувалося, що загальний борг орендарів землі у  склав 18,6 мільйонів гривень (близько 13-ти мільйонів – юридичні особи, 5 – фізичні). Але виявилося, що і ці цифри повною мірою не відповідають дійсності та не відображають реальний стан справ у земельній сфері в обласному центрі.

Сьогодні, 17 травня, депутат Олександр Цертій оприлюднив інформацію з відповіді на його депутатський запит.

“Інформацію довелося отримувати через депутатські звернення до центральних органів виконавчої влади – через те, що Управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Міської ради міста Кропивницького замість конкретних відповідей на трьох аркушах «розписали» мені, чому вони не можуть надати цю інформацію і чому це не стосується моїх депутатських повноважень”, – коментує депутат. 

Так, міський бюджет недоотримав 25,242 мільйонів гривень, при сумарних надходженнях від оренди за землю за 2018 рік в сумі 65,98 млн.грн (55,19 млн.грн. від юр. осіб та 10,89 млн.грн. від фіз.осіб).

Олександр Цертій вважає, що виконавчі органи міської ради недостатньо реагують на подібні факти та не займаються виявленням землекористувачів, які використовують земельні ділянки, але нічого при цьому не сплачують в бюджет (зокрема, чисельні МАФи, ТС, які розміщені в місті на підставі паспортів прив’язки без оформлення прав на землю під їх розміщення).

“Є також багато орендарів, які взяли багато великих земельних ділянок в оренду і для яких в договорах визначена пільгова ставка оренди (ця пільга діє до введення в експлуатацію об’єктів на них) – але Управління офіційно не надає інформацію про такі договори”, – зазначає голова фракції ВО “Батьківщина в міській раді.

Наповнювати бюджет у міській раді збираються за рахунок непомірного зростання плати за землю для тих, хто є сумлінним і добросовісним платником, переконаний депутат. В прийнятті нової нормативно-грошової оцінки (яка збільшила орендну ставку в 2-6 разів) він не вбачає особливого конструктиву, адже ті, хто не платив за користування землею раніше, при такому підході зможуть і далі за неї не сплачувати.

Вищевикладене яскраво ілюструють цифри. З кожним роком заборгованість землекористувачів суттєво зростає.

Заборгованість по орендній платі за землю в Кропивницькому по рокам :

? на 01.01.2017р. – 13,071 млн.грн.
? на 01.01.2018р. – 15,981 млн.грн.
? на 01.01.2019р. – 22,942 млн.грн.
? на 01.04.2019р. – 25,242 млн.грн.

Олександр Цертій прогнозує, що подібний підхід призведе до того, що бажаючих сплачувати за землю буде дедалі менше – адже існує багато «напівлегальних» способів уникнення її плати.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *