Суспільство

На Кіровоградщині планують знизити тарифи на воду на 58 копійок

Тариф на послугу водопостачання та водовідведення для ОКВП «Дніпро – Кіровоград» на 2022 рік може знизитися на 58 копійок – з 44, 50 грн до 43, 98 грн.

Відповідні розрахунки були оприлюднені під час відкритого обговорення необхідності встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення у Кропивницькому ВКГ сьогодні, 27 травня.

Пропозиції на зауваження приймалися до 25 травня, сьогодні всі охочі мали змогу виступити з ними та ознайомитися із кожним пунктом розрахунків. Захід відбувся із дотриманням усіх карантинних вимог.

Основні складові тарифу для ОКВП «Дніпро – Кіровоград» це електроенергія, заробітна плата, амортизація, податки, послуги сторонніх організацій, матеріальні витрати та погашення тіла кредиту Світового банку.

– В цьому році планується завершити реконструкцію каналізаційних та водопровідних насосних станцій, – розповідає генеральний директор ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Роман Ілик, – планується провести реконструкцію каналізаційних очисних споруд у Кропивницькому. Відповідно, в результаті реконструкцій та автоматизації передбачається зменшення витрат на електроенергію (близько 20 відсотків на водопостачанні та 5 відсотків водовідведенні), а також зменшення чисельності працівників на обслуговуванні каналізаційних та водопровідних насосних станціях та очисних спорудах каналізації.

Тому буде економія на заробітних платах. Звичайно, є ще така проблемна складова – інфляція. Зростання мінімальної заробітної плати та підвищення цін на матеріали, електроенергію та послуги, тому тариф зменшується не так сильно, як хотілося б, поки що лише на 58 копійок.

Процедура щорічного встановлення тарифу для водоканалів передбачена законом.

– Раз на рік до 1 червня водоканал повинен зробити розрахунки та подати до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Вона протягом літа-осені перевіряє розрахунки – щось актуалізує, змінює, запитує додаткову інформацію. Під кінець року вже має встановити тариф на 2022 рік. Тобто, це не кінцева цифра, а попередні розрахунки для подання до НКРЕКП.

Часто споживачі запитують, чому у Світловодську вода коштує так само, як і в Кропивницькому.

– Тому що так передбачено законодавством, – зазначає генеральний директор підприємства. – Одне підприємство надає послуги з водопостачання та водовідведення за одним тарифом у всіх населених пунктах, яким воно надає послуги. З іншого боку, я б хотів сказати тим, хто спекулює на темі «чому там така сама ціна, як і там», бо багато хто каже, що до Кропивницького воду треба перекачати, тому вона, мовляв, у Світловодську має бути дешевша.

До об’єднання водоканалів у 2011 році у Кропивницькому вода була дешевша, ніж в Світловодську. Тому що основний принцип формування тарифів – це витрати, розділені на реалізацію. У зв’язку з тим, що у Світловодську невелика кількість населення та практично не працює промислова зона, реалізація в цьому місті невелика. Якщо витрати Світловодська розділити на реалізацію, то їхній тариф виявиться вищим, ніж у Кропивницькому.

Багато ресурсів йде на відновлення Смолінського водоканалу, який у 2016 році рішенням обласної ради був приєднаний до ОКВП «Дніпро – Кіровоград».

– Він зношений, з ним є проблеми, це дуже аварійний водовід – від річки Синюха до селища Смоліне 40 кілометрів. Він працює лише на десять відсотків потужності. Ми  постійно його ремонтуємо. Але це було рішення депутатського корпусу обласної ради – власника ОКВП «Дніпро – Кіровоград». Я як керівник виконую функцію менеджера, керівника і забезпечую роботу підприємства, – підсумовує Роман Ілик.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *