Політика

Сільський голова на Кіровоградщині, який підозрюється в корупції, далі провадить свою діяльність (ФОТО, ВІДЕО)

Сільський голова села Мар’янівка Маловисківського району Кіровоградської області, якому інкримінують вчинення корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»), надалі провадить свою діяльність на посаді.

Варто зазначити, що на останньому сесійному засіданні депутатським корпусом було ініційовано та одноголосно підтримано рішення про направлення листа до Президента України та Генеральної Прокуратури України з проханням пришвидшити розгляд справи, проте вказане рішення досі не підписане головою села Олександром Тененикою. Прокурори передали справу в суд, аби той виніс рішення, але останній етап затягнувся на три роки.

Одіозний сільський голова останнім часом встиг запам’ятатися оголошеним (а після розголосу відміненим) тендером на придбання нового автомобіля вартістю понад 400 тисяч гривень, відпусткою без відповідного розпорядження та призначення відповідальної особи, проведенням низки допорогових закупівель за бюджетні кошти під одну й ту ж саму приватну фірму. До того ж, Тененика опинився в епіцентрі земельного скандалу в селі Мар’янівка. Колізія виникла через те, що місцеві жителі не мають змоги отримати в користування по 2 гектари землі, хоча право на це гарантується державою. Сільський голова вирішив відібрати землю у фермерів – за його словами, для цього є всі причини, однак адвокати власників фермерських господарств, які нині функціонують, зазначають протилежне. Втім ініціативу передати землі резерву жителям села Тененика наполегливо відкидає.

Саме тому чимала кількість мар’янівців вважають, що сільський голова цілеспрямовано не бажає нікого допускати до інформаційного простору, адже дані про кількість земель запасу, невикористані паї та багато іншого елементарно приховуються від громади. Чому так відбувається – можна тільки здогадуватися. Очевидно, на це є свої причини (адже не зрозуміло хто нею користується і на яких підставах), проте вказане питання є вже тема окремого розслідування, і не тільки журналістського.

А нещодавно Мар’янівку сколихнув черговий скандал: цього разу йдеться про нібито незаконне відсторонення від виконання своїй обов’язків землевпорядника, котрий, за словами депутатів, не підтримує ініціативи голови, Андрія Вовченка. Пан Андрій є учасником антитерористичної операції та до останнього часу займав посаду у відділі земельних відносин Мар’янівської сільської ради.

Після конфлікту з Олександром Тененикою, з’явилося розпорядження про перевід Андрія Вовченка на посаду в будинок культури, незважаючи на відстуність правових та, принаймні, логічних підстав для таких дій. Фахівець із земельних питань не зупинився і направив відповідне клопотання в Кіровоградський окружний адміністративний суд, вказуючи на явну протиправність розпорядження сільського голови.

Ілюструємо також розпорядження самого Олександра Тененики:

З-поміж усього, заслуговує уваги перший абзац розпорядження (власне обгрунтування) сільського голови: «У зв’язку з проведенням капітального ремонту споруди Мар’янівської сільської ради та відсутністю необхідної кількості службових приміщень…»

В контексті вищевикладеного варто наголосити про славнозвісний ремонт Мар’янівської сільської ради, який триває ще з 2016 року. За словами секретаря, загальна вартість робіт, згідно проекту, оцінювалась орієнтовно в 2,5 мільйони гривень. Проте одного повноцінного тендеру на конкурентних засадах оголошено не було. Разом з тим, за період з кінця 2016-го по липень 2018-го року угоди відносно проведення ремонту на вказаному об’єкті заключалися виключно на допороговій основі з однією і тією ж приватною фірмою «ВЄОЛ ГРУП». Було підписано 7 (!) різних контрактів на загальну суму 833 611 гривень.

Детальніше про те, яким чином проводяться закупівлі Мар’янівської сільради на чолі з Тененикою, можна прочитати за цим посиланням.

Імовірно, нас би навіть не зацікавив настільки факт співпраці лише з одним підрядником, якби не стан самої будівлі, адже на її ремонт виділялися значні кошти.

А ситуація із поштовим відділенням взагалі вражає. Ось, що розповідає начальник відділення пані Сільвія:

Зараз поштове відділення розміщується у будинку неподалік, яке належить приватній особі, проте такий сценарій можливий лише до листопада, повідомив власник. Що робити поштарям далі наразі не відомо. 

Нам також вдалося поспілкуватися із вищезгаданим працівником сільради Андрієм Вовченко, який нині відстоює свої права в суді. Сьогодні, 19 серпня, він отримав відповідь від Кіровоградського адміністративного окружного суду, який задовільнив його клопотання, а отже призупинив дію розпорядження сільського голови.

Андрій Вовченко з цього приводу зазначає наступне:

“Так, це і є наша невелика перемога над тим режимом, який створив сільський голова Тененика. Безумовно, справа ще буде розглядатися, але зараз дія розпорядження призупинена. Загалом у Мар’янівці відбуваються досить цікаві речі. Взяти до уваги лише питання з ремонтом сільської ради та клубу – наші бюджетні кошти, кошти громади на постійній основі освоюються лише однією приватною фірмою. Конкуренція практично відсутня. Але головна проблема в тому, що фірма-монополіст не завершує роботи. Відносно скасування розпорядження Олександра Тененики – вважаю, що це прояв справедливості і свідчення того, що боротися і протидіяти свавіллю та неправді можна. Більше того, необхідно”.

До слова, розгляд справи про причетність Олександра Тененики до корупції, триває вже третій рік. Весь цей час сільський голова перебуває на посаді й надалі активно провадить свою діяльність. Зараз вона знаходиться на одному з фінальних етапів, проте селяни та депутатський корпус висловлюють занепокоєння відносно її можливого затягнення й хочуть усіма можливими способами пришвидшити цей процес.

На початку місяця мар’янівці вже виходили на протест до сільської ради з вимогою “зупинити свавілля, розпочате сільським головою Тененикою”, котрий обіймає вказану посаду вже 13-й рік. Але питання, чи може людина, котра підозрюється по двом статтям у корупційних діях освоювати й ефективно спрямовувати бюджетні кошти ОТГ (а це близько 26-ти мільйонів гривень) на потреби громади, при цьому маючи недовіру з боку самих селян та депутатів – питання поки без відповіді та більшою мірою відноситься до суддів. Мешканцям Мар’янівки залишається сподіватися, що останні таки завершать розгляд справи і дадуть чітку оцінку діям Олександра Тененики. 

Як стало відомо, найближче, та найімовірніше, фінальне засідання суду відбудеться 12 вересня, о 16.00.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *