ПолітикаСуспільство

Готовність до місцевих виборів на Кіровоградщині може бути нижчою ніж зазвичай

Готовність до місцевих виборів у Кіровоградській області буде нижчою ніж зазвичай. Такий прогноз в ефірі ”Українського радіо: Кропивницький” дали координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в області Зоя Лебідь та координатор громадської організації ”Інститут Республіка” в області Анатолій Стоян. За їх словами, причина – у новому Виборчому кодексі.

На якість підготовки до виборів, зі слів координаторки ОПОРИ в області, вплине те, що зміни до Виборчого кодексу ухвалили в липні 2020 року: ”Це порушує міжнародні стандарти, згідно яких виборче законодавство не має змінюватись за рік до виборів. Це свідчення нестабільності політичної структури в Україні. Частини партій, які були раніше, вже не існує. Це основне. З іншого боку, партії намагаються в керівний склад знайти людей, які мають певний досвід, тому що більшість партій розуміють – ці вибори будуть складнішими, ніж зазвичай”.

Ще одна причина неякісної підготовки комісій до виборів – неявка членів на перші засідання. Їх, в більшості випадків, не попередили, не маючи актуальних контактів. Про причини цього ”Українському радіо: Кропивницький” розповів координатор громадської організації ”Інститут Республіка” в області Анатолій Стоян. За його словами, раніше заяву на членство у виборчих комісіях, разом із документами, подавали власноруч, за особистим підписом. Нововведення у Виборчому кодексі дозволяють це робити партіям: ”Заміни людей у виборчих комісіях – це давно відома політтехнологія. Працює це так: є політичні партії, яким не вистачає своїх людей на місцях. Наприклад, у партії є лише центральний офіс, а районні, сільські, міські організації відсутні. Вони звертаються до зареєстрованих місцевих партійних організацій, звісно, не безкоштовно, аби сформувати кількісний склад. Часто тут не думають про якісний склад цих людей. Тому і відбуваються ситуації, коли у поданні вказані неактуальні контакти. Буває, що, навіть, попередньо не говорячи з людьми, за них підписують заяву на членство у комісії, а людина про це не знає”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *