Суспільство

Понад 150 тисяч жителів Кіровоградської області працюють за кордоном водіями, на будівництвах та польових роботах

Понад 150 тисяч жителів Кіровоградської області працюють за кордоном водіями, на будівництвах та польових роботах. Зокрема, в Польщі, Чехії та Литві, розповів заступник директора обласного центру занятості Богдан Стоян.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на Суспільне.

В Центрі зайнятості регіону є 1800 вакансій. Більшість – це робітничі професії.

“Розмір заробітної плати, середній – біля шести з половиною тисяч. Зрозуміло, з таким розміром зарплати, який я озвучив, за кордоном вона вища, тому, виїзжають за кордон”.

Працівник кропивницької компанії з працевлаштування за кордоном Денис Жемчугов каже – за роботу будівельником за кордоном людина отримує вп’ятеро більше, ніж в Україні.

“Там заробітна плата починається від 700-800 доларів за місяць. Якщо уряд готовий платити, згадав людей, що вони є, і хоче залишити тут, в Україні – платіть їм ці самі гроші. Тут в Україні такої зарплати немає”.

Денис Жемчугов каже: під час карантину охочих виїхати на роботу консультують телефоном.

“Іноземні роботодавці вмовляють, щоб Україна випустила, дала робочу силу. Що каже Україна? Ні,сидіть вдома. Тепер, коли більшість громадян повернулись додому, сидять, бачать – тут роботи нема, а гроші проїдаються. Міжміські і міждержавні сполучення у нас відмінили. Перетнути кордон у нас можливо офіційно тільки на автомобілі. Для того, щоб перетнути кордон, окрім того, що в тебе має бути відкрита робоча віза, має бути запрошення, має бути ще від роботодавця документ, який каже про те, що для цього працівника є робоче місце і де він буде жити. Бо два тижні, як він приїде, він має бути на самоізоляції”.

У кропивницькому візовому центрі відвідувачів до завершення карантину не приймають. Директорка Олена Царенко розповідає, скільки мали охочих виїхати працювати за кордон до карантину.

“Дві тисячі людей в місяць. Виїзжають люди сім’ями, з дітьми. Продають тут нерухомість, виїзжають туди на кращий заробіток. На зараз можуть виїхати тільки водії-далекобійники. Люди, які працюють далекобійниками і на сезонні роботи – вони не сидять карантині. Зазвичай, їдуть на робочі спеціальності. Це заводи, будівництва, водії, на поля їдуть”.

За період карантину в регіоні зареєструвались 18 тисяч безробітних. Це вдвічі більше, ніж торік за такий період – говорить заступник директора обласного центру занятості Богдан Стоян. Називає декілька причин. Зокрема, люди, які повернулися з-за кордону, не можуть під час карантину виїхати на заробітки. Вони реєструються, щоб отримувати допомогу від держави.

Нагадаємо, з 17 березня, через карантин, Україна закрила пункти пропуску на кордонах для міжнародного пасажирського залізничного, автобусного та повітряного сполучення. Українці, які працювали за кордоном, на час карантину мали повернутися додому. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що міжнародне авіасполучення відновлять з 15 червня, автомобілем перетинати український державний кордон можна зараз, за умови 14-денної самоізоляції після повернення.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *