Політика

У податковій планують “відрубати” схему з ФОПами для всіх компаній: Кропивницький не виключення

Українським компаніям можуть ускладнити або зовсім “відрубати” схему з фізособами-підприємцями. Цю ідею в Кабінеті міністрів і Верховній Раді обговорюють вже давно, але зараз за проблему взялися і на рівні Державної податкової служби. Там запевняють: ситуацію можна вирішити без нових законів, що значно прискорить процес.

Отже, у податковій пообіцяли боротися з компаніями, які активно використовують схему з ФОП.

Як бізнес не платить податки

Багато українських компаній намагаються піти від податків, продумуючи схему з використанням ФОП. Про проблему знають давно, але реальних кроків у цьому напрямку поки ніхто не зробив. За словами голови Державної податкової служби Сергія Верланова, регулятор продумає механізм роботи з такими підприємствами.

“Ми будемо шукати аргументи в існуючому законодавстві, судовій практиці, Кодексі законів про працю, про те, що є ситуації, в яких це є зловживанням. Концепція зловживання правом відома. Ми попрацюємо в цьому напрямку”, — сказав керівник податкової.

Не гребує схемою малий і середній бізнес. Компанії, які укладають цивільно-правову угоду з ФОП, зменшують свої податкові зобов’язання (до 5% податку), звільняючись від сплати 22% єдиного соціального внеску з фонду заробітної плати працівників.

Логіка проста — компанію просто “розділяють” на декілька десятків ФОП. Виплати виходять меншими, а податкова не в змозі консолідувати звітність і оцінити реальний оборот компанії.

За даними Верланова, 98,5% податку на прибуток в Україні платить всього 5 тисяч компаній, хоча зареєстровано майже півмільйона. Через це бізнес не може отримати капітал для розширення, впровадження інновацій, виходу на міжнародні ринки.

“Реформа щодо ФОП та спрощеної системи оподаткування актуальна”, — зазначив Верланов.

Проте підкреслив: під час зміни цієї системи потрібно враховувати, що завдяки їй в Україні з’явилися прогресивні галузі та високомобільні частини населення, зокрема IT, консалтинговий бізнес, креативна індустрія.

Водночас стабілізувати ситуацію можна і на рівні тільки податкової, без залучення Верховної Ради. У Кабміні запропонували декілька нововведень.

Усього буде прописано 7 критеріїв, які свідчать про трудові відносини між двома сторонами:

періодичність оплати особі за роботу;

особисте виконання особою роботи за дорученням;

винагорода за виконану роботу є єдиним джерелом або становить 75 і більше відсотків доходу ФОП за останні шість місяців;

робота виконується на визначеному роботодавцем робочому місці;

ФОП виконує роботу, подібну до виконуваної штатними працівниками;

організація умов праці забезпечується особою, в інтересах якої виконується робота;

тривалість робочого часу й часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконується робота.

Відносини будуть визнаватися трудовими в разі наявності одночасно трьох будь-яких із зазначених критеріїв. У такому випадку роботодавець буде змушений заплатити за кожного неоформленого працівника штраф у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (понад 125 тисяч грн станом на лютий 2019 року). Детально про ідеї можна прочитати тут.

У Верховній Раді відповіли власною альтернативною ініціативою. Пропонується нарощувати податкову ставку для 5-ї групи. Підвищення буде поступовим, на 1% у рік:

5% доходу — з 1 січня 2020 р.

6% доходу — з 1 січня 2021 р.

7% доходу — з 1 січня 2022 р.

8% доходу — з 1 січня 2023 р.

9% доходу — з 1 січня 2024 р.

10% доходу — з 1 січня 2025 р.

Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

У тому випадку, якщо дохід ФОП 5-ї групи за рік перевищуватиме 7,5 мільйона гривень, пропонується встановити ставку податку в розмірі 15%. Аналогічний податок буде застосовуватися, коли ФОП на 5-й групі отримує дохід від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Нагадаємо, бізнесмени у Кропивницькому скаржаться на підвищення плати за землю (із прийняттям нової нормативно-грошової оцінки землі), через що змушені скорочувати штат працівників. 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *