Суспільство

Кабмін забрав у Кропивницького 11,5 мільйонів гривень, за які хотіли купити обладнання для лікарні

У Кропивницького Кабінет Міністрів забрав одинадцять з половиною мільйонів гривень. Про це розповіла начальниця фінансового управління міськради Любов Бочкова.

Ці гроші були виділені на соціально-економічний розвиток. Через це міська рада не може заплатити за обладнання, яке отримала лікарня швидкої допомоги. Його вартість – шість мільйонів гривень.

Про це повідомляє UA: Кропивницький, передає “Моє Місто“є
 
Обладнання зберігають у коробці в операційному відділенні лікарні та у кабінеті старшої медсестри. Завезли його майже півтора місяці тому – розповідає заступник головного лікаря Валерій Заремба:

“12 вересня в лікарні була проведена тендерна процедура на закупівлю сучасного обладнання для виконання малоінвазивних лапароскопічних втручань в хірургії, травматології і урології. Даного обладнання в Кіровоградській області немає”.

Нове обладнання німецького виробництва. Але користуватися ним у лікарні не можуть, бо Кабмін забрав гроші, які були виділені – говорить Любов Бочкова.

“До бюджету міста Кропивницького у 2019 році було залучено сто шістдесят мільйонів гривень субвенції на соцекономрозвиток. Разом з тим, 4 грудня було прийнято розпорядження Кабміну щодо зменшення обсягу субвенції для Кропивницького на одинадцять з половиною мільойнів гривень. Ми погодились зі зменшенням, разом із тим, проблемним залишається питання оплати медобладнання, яке отримала лікарня швидкої медичної допомоги”.

Повертати обладнання не будуть – говорить Любов Бочкова, бо воно дуже потрібне лікарні. За його допомогою тут зможуть робити операції без розрізу, які не завдають значної травми тканинам і органам пацієнта – говорить заступник головного лікаря Валерій Заремба. Зараз використовують апарат, який купили десять років тому.

“Мешканці нашого міста стоять у черзі, щоб провести малоінвазивні оперативні втручання. Гінекологія, урологія, травматологія – не вистачає обладаннання, воно застаріле, ламається, деякі елементи виходять з ладу, і ми не можемо його відремонтувати” – розповідає Валерій Заремба.

За словами лікаря Віктора Мягкого, зараз виконують чотири операції на добу, на новому обладнанні зможуть робити вдвічі більше:

“Небезпека застосування старої апаратури – в уламках камінців під час їх дроблення. Під час використання нової апаратури буде ліквідований ефект відскоку уламків камінців. Вона дозволить проводити дроблення безпечніше, з більшим ефектом, і з меншим травмуванням навколишніх тканин”.

Зі слів начальниці фінансового управління, оплатять вартість медобладнання з міського бюджету у наступному році.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *