Політика

“Підкуп виборців” чи інтереси громадян: що пропонують прийняти у Кропивницькому

Півтора тижня тому, 5 грудня у міській раді міста Кропивницького відбувся День депутата, який був присвячений обговоренню головного фінансового документа міста на наступний рік – Бюджету-2020. Прогнозується, зокрема, зменшення дохідної частини бюджету та проблеми з фінансуванням найважливіших сфер – освіти й медицини – через дефіцит коштів. Разом з тим, одна з депутатських фракцій виступила з пропозицією розробити ще одну програму ЖКГ й почати її реалізовувати найближчим часом. Певні представники депкорпусу відразу заговорили про «підкуп виборців», інші ж переконували у доцільності озвученої ініціативи.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Ми намагалися розібратися в ситуації.

МОЖЛИВОСТІ БЮДЖЕТУ

2020-й рік для Кропивницького у фінансовому плані буде складним. Про це, зокрема, повідомляла й очільниця фінуправління у міській раді Любов Бочкова. За словами посадовиці, загальний обсяг доходів до бюджету міста зменшиться на понад 600 мільйонів гривень, а освітня галузь, імовірно, знову зазнає фінансового дефіциту. До того ж, місто навряд чи отримає субвенцію на житлово-комунальні послуги, адже, згідно із нововведеннями, вона буде надаватися Департаменту соціального захисту. У зв’язку з монетизацією пільг та субсидій, відчувати цих коштів у сфері, приміром, благоустрою, містяни не будуть. Розраховувати на підтримку Уряду не доводиться, адже, виходячи з відповідей на листи міської ради, Міністерство фінансів дає зрозуміти: «Розраховуйте на свої сили». Отже, дохідні джерела зменшуються, а навантаження на бюджет міста зростає.

ЩО ПРОПОНУЄ «НАШ КРАЙ»

Незважаючи на вищевказане, депутатська фракція «Наш край» підготувала депутатський запит відносно створення ще однієї Програми ЖКГ під назвою «Затишний двір». На Дні депутата Олег Краснокутський розповідав про її доцільність і переваги, підкреслюючи «запровадження комплексного підходу до благоустрою територій».

Ініціатива депутатів від «Нашого краю» передбачає, зокрема, облаштування територій новими лавками, поштовими скриньками, догляд за вже реалізованими проектами та «комплексний підхід при виконанні ремонтних робіт».

Фото з facebook-спільноти “Наш край”

Натомість депутатка з «Голосу» Валентина Яремчук назвала таку ініціативу «банальним інструментом підкупу виборців».

Варто зауважити, що ідею підтримав і секретар міської ради Андрій Табалов (який свого часу обирався першим за списком від вказаної політсили), підкресливши сьогодні на апаратній нараді, що «міська рада нині найпрозоріша за усі часи».

ТУРБОТА ЧИ ПІАР?

Дане питання отримало неоднозначну оцінку серед жителів міста: одні виступають рішуче за прийняття такої програми, інші бачать у цьому піар перед черговими місцевими виборами (в той час, коли знову під питанням опиняється вчасна виплата заробітних плат медикам і вчителям).

Саме тому ми вирішили звернутись за роз’ясненнями до одного з авторів ініціативи Олега Краснокутського.

«В чому полягає взагалі ідеологія: зараз елементи благоустрою дворових територій «розкидані» по різним програмам. У результаті, вони не контролюються і не виконуються. Необхідно це сконцентрувати в одну програму».

На запитання, чому дане питання не піднімалося раніше, а щодо розробки такої програми заговорили лише фактично у рік місцевих виборів, Олег Краснокуський зазначив наступне: у попередні роки бюджетом було передбачено реалізацію великих проектів на кшталт Арки, а тому ресурсу на ініціативу «Затишний двір» не вистачило б.

З політичними процесами та майбутніми виборчими перегонами представник фракції «Наш край» дану програму не пов’язує.

Натомість іншої думки депутатка міської ради Валентина Яремчук. На її переконання, такі кроки відбуваються свідомо у рік виборів, щоб мати можливість певним представникам депутатського корпусу спекулювати на здійсненні тих чи інших робіт, які будуть фінансуватися з бюджету.

«Ключове в цій програмі – встановлення лавок, урн, вікон у під’їздах. Розцінюю це як підкуп виборців під гарною назвою. Важливо: підхід має бути не точковим, а комплексним. Тобто якщо ми щось облаштовуємо, то робимо це на всіх мікрорайонах, а не лише на тих, за якими закріплені окремі депутати».

Ми задали питання Олегу Краснокутському, яким чином формуватиметься перелік вулиць, де буде діяти Програма. Депутат відповів, що пропозиції вноситимуться самими депутатами й опрацьовуватимуться управлінням ЖКГ.

«Ми не можемо робити це вибірково. Всі міста зараз від таких механізмів відходять. Чому зараз це робиться? Тому що певні депутати розуміють, що коштів, які спрямовані на ЖКГ, в цьому році не так багато, а об’єкти (ремонти доріг та покрівель) будуть виконуватися в другому півріччі. З точки зору піару, перед виборами це їм невигідно. Тому вигадали інший спосіб», – додала Валентина Яремчук.

За коментарем ми також звернулися до очільниці фінансового відділу міської ради Кропивницького Любов Бочкової. Головна фінансистка міста зазначила, що не готова наразі надавати будь-які оцінки даній ініціативі, адже Програма навіть не розроблена, а тому спрогнозувати її забезпечення та визначити навантаження на місцевий бюджет поки неможливо.

«ПЕРЕКОС» У ФІНАНСУВАННІ ДЕПУТАТСКИХ ОКРУГІВ

Раніше ми вже писали, наскільки нерівномірно розподілялися кошти на ремонт внутрішньобудинкових доріг та покрівель у розрізі депутатських округів.

У 2017-му році й понині лідерство за кількістю виконаних об’єктів утримує фракція «Наш край». Так, у 2017-му році на округи депутатів від цієї політсили спрямували 4,86 мільйонів гривень лише на ремонт покрівель. На ремонт внутрішньобудинкових доріг фракція отримала 5,5 мільйонів гривень. Схожа ситуація спостерігалася і в 2018-му році. Прогнозовано у профільній Програмі ЖКГ на 2019-й рік найбільше ремонтів покрівель та внутрішньобудинкових доріг було заплановано виконати знову на округах депутатів більшості.

Разом з тим, політсили, які не входять до провладної більшості у міській раді, представленою фракціями «ОПЗЖ» – «Наш край» – «Рідне місто», отримують значно скромніше фінансування на свої округи.

РІК 2020-й

Вибори до місцевих рад мають відбутися восени наступного року.

За словами представника «Нашого краю» Олега Краснокутського, ініційована додаткова програма у разі її швидкої розробки та прийняття, може запрацювати вже невдовзі, а отже депутати матимуть змогу звітувати про покращення благоустрою на своїх округах у передвиборчий період, не чекаючи виконання ремонтних робіт покрівель чи внутрішньодворових доріг.

Окремі представники громади зазначали, що кошти, які підуть на встановлення лавок і поштових скриньок, доцільніше було б спрямувати на ремонт дитячих садків та шкіл.

Проте міський голова Андрій Райкович на попередній апаратній нараді зазначив, що «така програма місту потрібна». Ймовірно, управління ЖКГ таки отримає доручення на її розробку, щоб невдовзі винести документ на розгляд сесії.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *