Аналітика / Блоги

Кропивницький: релігійні питання, обіцянки міського голови та перепони по зведенню нового храму

НЕ ВИХОДИТЬ З ІНВЕСТИЦІЯМИ, ТО МОЖЕ ВДАСТЬСЯ З КУЛЬТУРОЮ?

Вже протягом багатьох років у Кропивницькому не можуть розпочати будівництво нового храму, хоча земля під його спорудження є – сам орендар, як і духовенство, активно виступає «за», проте дії (в тому числі бездіяльність) міської ради Кропивницького унеможливлюють запуск цього процесу.

Тема використання, оренди та продажу земельних ділянок у Кропивницькому нині є досить актуальною, адже чи не на кожній сесії міськради депутатами розглядається низка питань, пов’язаних із затвердженням проектів землеустрою заявникам, проведення аукціонів, викупу землі тощо. Дуже часто на ділянках, які оформлюються ніби під гаражі, виростають чергові МАФи та кіоски.

«Комунальної землі в місті немає», – бідкався міський голова Андрій Райкович на апаратній нараді 10 червня.

Незважаючи на таку велику кількість торгових об’єктів в обласному центрі, Кропивницький, згідно досліджень авторитетного рейтингового агентства «Євро рейтинг», займає позицію «нижче середнього» за рівнем інвестиційної привабливості по Україні.

Здавалося б, якщо владі поки не вдається створити привабливі умови для потенційних інвесторів, вона буде заманювати гостей з інших міст, і можливо, зацікавлювати їх завдяки створеному іміджу в культурній та духовній сферах.

Але і тут виникають проблеми.

Комунальна земля у власності громади, незважаючи на песимістичний настрій Андрія Райковича, таки є. І не вся вона використовується орендарями у комерційний спосіб. Яскравий приклад – земельна ділянка на Фортечних валах, яку вже протягом багатьох років планують використати для будівництва православного храму. Але питання понад 10 років «зависає в повітрі» з об’єктивних та, ймовірно, більшою мірою суб’єктивних причин.

З ЧОГО ВСЕ ПОЧАЛОСЯ

Ще у 2008 році місцевий бізнесмен та громадський активіст Олександр Крившенко отримав перше рішення щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою по земельній ділянці на Фортечних валах під будівництво православного храму. Втім на затвердження вказаного проекту довелося чекати цілих 8 років (імовірно це пояснюється окремими політичними моментами у владній адміністрації), адже за цей час О. Крившенку надходило безліч пропозицій  «поступитися» нею іншим особам.

Так, О. Крившенко був змушений чекати до  2015-го року, коли міськрада таки затвердила проект і підписала з ним відповідний договір щодо земельної ділянки загальною площею 0,3999 на вулиці Ушакова (біля 1-ї лікарні).

Практично відразу орендар прийняв рішення передати земельну ділянку в суборенду Кіровоградській єпархії УПЦ КП в особі керуючого єпископа Голованівського та Кіровоградського Марка, взявши за мету посприяти будівництву нового православного храму в Кропивницькому. Так, у 2016 році єпархія Київського патріархату офіційно стала користувачем земельної ділянки на Фортечних валах.

ПОГОВОРИЛИ І ЗАБУЛИ?

Не вдаючись до численних бюрократичних подробиць, зазначимо, що основою для початку будь-якого будівництва в обласному центрі є містобудівні умови та обмеження. У далекому 2008-му році було затверджено архітектурно-планувальне завдання (практично аналог містобудівних умов), але з плином часу законодавство змінилося, і тепер обов’язковою умовою стало отримання саме містобудівних умов та обмежень.

Разом з тим, за період каденції чинного міського голови Райковича, Єпархія УПЦ КП шість (!) разів отримувала відмову у наданні елементарної (втім необхідної) документації. Кожного разу управління містобудування та архітектури знаходило все нові й нові недоліки.

За словами орендаря земельної ділянки, котрий тривалий час домагається того, аби процес таки зрушив із мертвої точки, таке блокування відбувається за командою самого Андрія Райковича, який здійснює контроль за діяльністю управління містобудування й архітектури, а рішення приймаються фактично в “ручному” режимі. 

У відповідь представники релігійної спільноти спільно з проектантом Григорієм Литвином та орендарем земельної ділянки Олександром Крившенком навіть розробили ескізний проект по зведенню храму. Але і цих кроків виявилося недостатньо для затвердження містобудівних умов та обмежень з боку міських посадовців.

Незважаючи на це, громаду обнадіювала позиція міського голови Андрія Райковича відносно цього питання. В міській раді проводилися «круглі столи», на яких А. Райкович нібито висловлював цілковиту підтримку щодо будівництва нового кафедрального собору, відзначаючи, що православні храми є неабиякою прикрасою міста.

Як з’ясувалося згодом, за рік не було здійснено ніяких практичних кроків для реалізації задуманого.

ЦЕРКОВНІ ПИТАННЯ САМОГО РАЙКОВИЧА

Варто зауважити, що міський голова Андрій Райкович вважається сподвижником храму Успіння Пресвятої Богородиці, що на Новомиколаївці. В січні цього року чиновник заявив про намір перевести культову споруду в підпорядкування з Московського патріархату до ПЦУ. Власником храму значиться ГО «Єлисаветградське православне товариство», і тільки воно має право вирішувати, хто в ньому буде служити. Відзначимо, що засновниками вказаної організації є Андрій та Галина Райковичі, а також Наталя Щербина. 

Незважаючи на записану на відео й поширену в соцмережах публічну заяву про рішення передати храм ПЦУ, церква так і залишилась у підпорядкуванні РПЦ в Україні.

Пояснюється це нібито позицією релігійної громади, проте варто не забувати про те, що сам храм є власністю Андрія Райковича.

Для більш чіткого розуміння, у даному сегменті було б доцільно застосувати порівняння зі сферою торгівлі (яка, до речі, чи не єдина розвивається у Кропивницькому): навряд чи власник торгової мережі “Ятрань” почав би реалізовувати продукцію інших торгових марок і змінювати бренд магазину, якби цього забажали покупці (читай – “громада”). Подібна ситуація із питанням культової споруди – вона є власністю Андрія Райковича, і тільки він має право вирішувати, у підпорядкуванні якої єпархії залишиться храм. 

Заява про перехід в ПЦУ так і залишалася нереалізованою, а про відео й обіцянки через деякий час просто забули. Саме тому акцентуємо увагу на послідовності міського голови Райковича у цих питаннях.

ЩО З БУДІВНИЦТВОМ НОВОГО ХРАМУ?

Після засідань «круглих столів» у міськраді було вирішено провести на території Фортечних валів археологічні дослідження: мовляв, чи дозволено там щось будувати, земельна ділянка може носити історичну цінність… Зауважимо, що такі заходи могли відбутися лише після надання містобудівних умов і обмежень.

Після апаратної наради, у коментарі журналісту, з цього приводу Андрій Райкович зазначив наступне:

«У мене зараз немає ніякої додаткової інформації. Питання вирішується у площині Мінкульту».

Варто наголосити, що Міністерство культури, молоді та спорту розглядає питання зі свого боку лише після надання містобудівних умов та обмежень на об’єкт (котрі принципово не надаються). А отже, за словами окремих громадських активістів, подібні коментарі є нічим іншим як маніпуляціями й черговим “замилюванням очей”, що яскраво демонструють істинне небажання того, аби у Кропивницькому з’явився кафедральний собор УПЦ КП. 

Зі свого боку, орендар вказаної земельної ділянки Олександр Крившенко, який передав її в суборенду УПЦ КП, декілька разів звертався та надсилав запити до управління містобудування та архітектури з проханням роз’яснити, чому відверто гальмується процес надання містобудівних умов та обмежень.

Ось фрагмент відповіді з міськради:

«Запитувана інформація управлінням містобудування та архітектури міської ради міста Кропивницького не створювалась, відповідно є відсутньою і надавати її не вбачається можливим…»

Сам Олександр Крившенко з цього приводу зазначає наступне:

Перепони створювалися і створюються штучно. Вважаю, що відбувається це через позицію нинішньої влади у Кропивницькому, зокрема, міського голови Андрія Райковича. За його головування дане питання так і не зрушило з мертвої точки, навпаки – щоразу цілеспрямовано створюються умови для того, аби процес будівництва кафедрального собору не запустився. Управління містобудування й архітектури працює в ручному режимі і є залежним від Райковича. Той, у свою чергу, усіма можливими способами позбавляє парафіян, активістів і просто жителів нашого міста змоги спорудити український православний храм. Шість разів нам було відмовлено у наданні містобудівних умов та обмежень: про що ще можна говорити…”

В той момент, як поряд із місцем масового розстрілу євреїв у Другу Світову війну (вулиця Євгена Тельнова) на місці колишнього кінотеатру «Ятрань» дивним чином з’являється новий великий супермаркет (хоча єврейська община висловлювала занепокоєння відносно його будівництва й просила підтримки у міського голови, а той запевняв: «ситуація під контролем»), можливості збудувати кафедральний собор у Кропивницькому досі немає. Колишній начальник управління містобудування й архітектури Вадим Мездрін зазначав, що ввірене йому управління ніяких дозволів на будівництво супермаркету на вул. Тельнова не надавало. Але його відкриття таки відбулося декілька днів тому. 

У випадку супермаркета, виявляється, це можливо. А от чи може таким шляхом піти релігійна громада для зведення храму? Навряд.

Адже релігія – це не комерція. І таке свавілля їм не пробачать. Принаймні, за цієї каденції.

 

Андрій Клочек.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *