Аналітика / БлогиСуспільство

Кар’єр під Кропивницьким: історія, тиск на бізнес та позиція жителів і підприємства

В інформаційному просторі Кіровоградщини подекуди актуалізується тема функціонування гранітного кар’єру, що розташований на околиці міста Кропивницького та частково села Соколівка. Попереднього власника комплексу – ВАТ «Кіровоградський кар’єр» – визнано банкрутом, наразі триває процедура ліквідації підприємства. Його майно на відкритих торгах придбала інша компанія. Днями керівництво фірми «Гранторг», котра придбала майно ВАТ «Кіровоградський кар’єр», провело зустріч із місцевими жителями та головою Соколівської ОТГ. Для того, щоб розібратися в ситуації, пропонуємо розглянути її комплексно і з самого початку.

ІСТОРІЯ

Історія кар’єру бере свій початок від 1929 року, коли на його території розпочався видобуток щебню. Він широко застосовувався під час розбудови тоді ще міста Кіровограда. У часи Незалежної України послугами підприємства користувалися тисячі замовників – як приватні особи (купуючи невелику кількість продукції), так і великі компанії, що здійснювали масштабні інфраструктурні проекти. Відтак, проектна потужність заводу зростала.

Незважаючи на це, з 1991 року Соколівською сільською радою почали виділятися земельні ділянки під громадські забудови неподалік кар’єру, що в майбутньому призвело до виникнення конфліктних ситуацій між жителями та підприємством.

«БОРОТЬБА» ЗА ЗЕМЛІ, ГРАНАТА У ПОДВІР’Я ТА ХТО ГОСПОДАРЮЄ ЗАРАЗ

Історія «Кіровоградського кар’єру» була б неповною без згадки про ситуацію із фактичним «віджимом» земель резерву на користь учасників бойових дій. У 2018-му році депутат Кіровоградської районної ради Вячеслав Цатурян виступив «представником» АТО-вців (котрі, до речі, проживають у різних областях країни та не мали уявлення, за які земельні ділянки вони позбулися свого права на отримання безкоштовно 2 га) й клопотав про виділення їм земельних ділянок на території резервних земель кар’єру. (Примітно, шо на той момент В. Цатурян був співзасновником підприємства, основним видом діяльності якого зазначений видобуток піску, гравію, глини й каоліну.) Земельні ділянки для учасників АТО сільрада таки виділила, а справи пішли в суди. Детальніше про той випадок – за посиланням.

У тому ж 2018-му році у подвір’я тодішнього власника ВАТ «Кіровоградський кар’єр» невідомими була кинута граната РГД-5. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Пізніше, коментуючи ситуацію, потерпілий зазначав про систематичний «тиск на бізнес, котрий чиниться вже півтора-два роки».

Наразі підприємство ВАТ «Кіровоградський кар’єр» господарську діяльність на території родовища не здійснює, про що, в тому числі, свідчить постанова Господарського суду Кіровоградської області про визнання його банкрутом і розпочату процедуру ліквідації.

Згаданий майновий комплекс придбало підприємство «Гранторг», директор якого днями мав зустріч із жителями села Соколівки та головою громади.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАРАЗ

Як було зазначено, землі під громадські забудови неподалік кар’єру роздали ще на початку 90-х років, що в майбутньому призвело до виникнення конфліктних ситуацій між мешканцями та підприємством.

17 вересня цього року відбулася зустріч місцевих жителів, голови Соколівської сільради та директора ТОВ «Гранторг» – підприємства, що придбало рухоме та нерухоме майно банкрута – попереднього власника.

«Ми будемо працювати в законному руслі. Ми зберемося, запросимо Вас (прим. – громаду), перевіримо всі дозвільні документи. Ще раз перевіримо дозвільні документи, на підставі яких вони працюють. Зробимо цивілізовано, щоб до нас не було ніяких претензій», – зауважила голова Соколівської сільської ради Інна Завірюха.

Уповноважений представник ТОВ «Гранторг» Гліб Підковський зазначив наступне:

«Сьогодні реальність така, що існує житловий масив та існує підприємство. У будь-якому випадку, не ведеться розмова про самознищення ані забудов, ані підприємства. Необхідно спробувати знайти дієвий компроміс. Директор ТОВ «Гранторг» пропонує створити відповідну робочу групу, зустрітися й по пунктам розробити спільний план дій, враховуючи побажання, які є».

Директор підприємства Сергій Богданов (який також був присутній на зустрічі) запевнив, що компанія діє виключно у правовому полі та прагне компромісу.

Одне питання, котре піднімалося на зустрічі – передача в оренду ТОВ «Гранторг» земельної ділянки площею 2,2459 га. Проект рішення винесуть на розгляд сесії Соколівської сільської ради 23 вересня.

Зазначимо, що більшість земельного масиву кар’єру знаходиться у постійному користуванні ВАТ «Кіровоградський кар’єр». Територіально він знаходиться у межах міста. Окрема частина землі – на території Соколівської громади.

Власне на цій землі (2,2459 га) і розташовується частина дробарко-сортувального комплексу, який був придбаний зазначеним підприємством.


Тепер постало питання належного оформлення земельної ділянки. Попередньо ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області видало припис, яким зобов’язує «Гранторг» здійснити державну реєстрацію права користування земельною ділянкою.

Із відповідною заявою підприємство вже зверталося до Соколівської сільської ради у березні нинішнього року:

У сільраді повідомляли – звернення не набрало необхідної кількості голосів.

В червні «Гранторг» звернувся повторно, наголосивши, що позитивне вирішення питання, зокрема, надасть можливість громаді отримувати кошти за оренду вказаної землі.

Проте в серпні у Соколівській сільраді відповіли – відклали документи «на доопрацювання», що, на думку підприємства, лише навмисно затягує процес.

Але про які саме кошти для бюджету йдеться? Нормативно-грошова оцінка земельної ділянки складає шість мільйонів триста тридцять вісім тисяч гривень (6 338 084 грн).

Згідно розрахунків, орендна плата, яку може отримувати бюджет Соколівської сільської ради за цю ділянку на рік – мінімум (3%) від ста дев’яноста тисяч гривень (190 052 грн) до (12%) сімсот шістидесяти (760 210 грн) тисяч гривень.

«Це кошти, які можуть надходити в бюджет громади й спрямовуватися на розвиток благоустрою та інфраструктури. До того ж, потрібно розуміти, що будь-який інший орендар не візьме цю ділянку, адже там знаходиться майно підприємства. А підхід до цієї землі – тільки з боку іншої ділянки, котра перебуває у розпорядженні підприємства. Вважаю, що потрібно діяти конструктивно в інтересах усіх сторін», – додав у коментарі уповноважений представник «Гранторгу» Гліб Підковський.

Зважаючи на слова окремих місцевих жителів про рівень благоустрою в ОТГ, згадані кошти, які могли б надходити за користування землею на території кар’єру, були б точно не зайвими для громади.

Про це, зокрема, свідчить наявність лише однієї заасфальтованої дороги на кілька вулиць у «Царському селі» на Соколівці.


Актуальним залишається питання тимчасового сміттєзвалища прямо у полі.

«Тимчасовим», як повідомили мешканці, воно є вже 8-й рік.

РЕЗУЛЬТАТИ ЗУСТРІЧІ

У підсумку, представниками ТОВ «Гранторг» було запропоновано створення робочої групи у зв’язку з намірами підприємства посприяти оперативному опрацюванню й вирішенню соціальних питань, озвучених на зібранні.

20 вересня у Соколівську сільраду направили відповідний лист із проханням у стислі терміни надати інформацію щодо створення й початку роботи вищезгаданої робочої групи.

ПОЗИЦІЇ СТОРІН

Позиція Соколівської сільської ради в особі її голови Інни Завірюхи, зокрема, полягає у небажанні надавати підприємству в оренду земельну ділянку, хоча воно й набуло право власності на нерухоме майно.

Про це вона відкрито заявила перед зустріччю з представниками «Гранторгу»:

«Депутати проти її надання (прим. – земельної ділянки в оренду). І я так само».

Зауважимо, що згідно пункту 1 статті 120 Земельного Кодексу України, «У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об’єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення».

На підприємстві ж нинішню ситуацію вважають такою, що суперечить як інтересам громади, так і інтересам компанії. Кажуть – вигодонабувач один – бізнес-конкурент.

«Адже потрібно бути реалістами й розуміти – ділянку, на якій частково розташований дробарко-сортувальний комплекс, ніхто інший в оренду не візьме, там наше майно. Ми часто чуємо про залучення інвестицій, прозору й чесну співпрацю між бізнесом та місцевими радами як представниками громади тощо. Але що отримуємо на практиці? Замість того, щоб забезпечити надходження коштів до бюджету за оренду землі, розвинути соціальне партнерство (нехай навіть, у тому числі, й шляхом отриманням відсипного й підсипного матеріалу для потреб громади), сільська рада свідомо діє в інтересах конкурентів, адже таке штучне «протистояння» вигідне тільки їм. Для чого і головне – для кого це робиться? Ми прагнемо отримати нормальні умови для ведення господарської діяльності й готові до співпраці з мешканцями громади. Сподіваємося, що дане непорозуміння вирішиться вже найближчим часом».

 

 

Олена Назарець.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *