Вся Україна

В Україні перевірять одержувачів соцдопомоги: що це означає

В Україні досі не ухвалили закон про перевірку (верифікацію) одержувачів соцдопомоги.

Десятки мільйонів субсидіантів, пенсіонерів, матерів-одиначок щомісяця отримують допомогу від держави, а частина з них її просто не потребує. За допомогою махінацій із документами, обману і корупції вони фактично привласнюють бюджетні кошти, інформує “Моє Місто” з посиланням на “Obozrevatel“.

Днями представник пропрезидентської партії “Слуга народу” заявила про майбутню верифікацію всіх, хто отримує гроші від держави. 

Перевірять всіх пенсіонерів, субсидіантів і пільговиків

В Україні понад 700 млрд грн щорічно витрачають на соціалку. Це величезна сума, яка розходиться серед субсидіантів, пенсіонерів, безробітних, матерів-одиначок тощо. Тривалий час облік тих, хто потребує допомоги, вели у паперовому вигляді. Не було єдиних реєстрів, одні і ті самі люди могли потрапити в різні списки. Крім того, самі пільговики скаржилися – чиновники не соромилися просити свою долю за “перерахунок” або “призначення” виплати.

Такі схеми працюють досі. Для прикладу, минулого року правоохоронці у Маріуполі затримали головного спеціаліста відділу з питань призначення та перерахунку пенсій місцевого управління Пенсійного фонду. Він вимагав у переселенця 7,5 тис. грн за те, щоб призначити щомісячну виплату.

Чиновники збирали данину з українців, а українці отримували “зайві” гроші від держави. Крім того, і самі пільговики вигадали цілу низку схем, щоб обдурити органи виконавчої влади. Детальніше про схеми трохи пізніше. Спроби запустити повноцінну верифікацію не вдалися. Головна причина – закон, який розробив Мінфін і який мав остаточно узаконити процедуру, так і не потрапив до парламенту.

За чинною схемою перевірку проводить Міністерство фінансів, а потім відправляє її результати тому органу, який виділив допомогу. І тільки вони мають право скасувати рішення про призначення пенсії, субсидії тощо.

Партія “Слуга народу”, яка зможе одноосібно сформувати органи влади, планує вже найближчим часом перевірки відновити. Про це днями заявила майбутній нардеп Галина Третьякова.

“Сьогодні розмовляла про верифікації всіх соціальних виплат. Пенсійний фонд – це 400 з гаком від всіх соціальних виплат – а їх там понад 700 млрд. Пенсійний фонд – один з. Загалом інвентаризувати і перевіряти треба все. Розмовляла навіть із нашим антикорупційним комітетом про те, що нам потрібно відпрацьовувати цей механізм”, – повідомила політик.

Як саме проводитимуть верифікацію – не відомо. У вже розробленому законопроекті пропонують створити єдину інформаційну платформу, куди стікатиметься інформація з різних реєстрів, держвідомств .Доступ до цієї платформи обмежать, що забезпечить збереження персональних даних. Подібні бази інформації існують і в інших країнах.

Згідно з пропозицією уряду, інформація про кожного, хто звернувся по допомогу, потрапить на спеціальну платформу. Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки щодо них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо. Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика покупка – все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.

Перевіряти хочуть у три етапи: до того, як дати допомогу, під час отримання допомоги і після. Згідно із законопроектом, якщо, наприклад, субсидіант почав заробляти більше і втратив право на знижку, Міністерство фінансів має право ще три роки після цього стежити за ним. “Дозволяється верифікація інформації про реципієнтів, які не отримують допомогу в період до 3 років”, – йдеться у законопроекті.

У кого заберуть допомогу

Якщо під час верифікації виявили порушення, Мінфін має звернутися до того відомства, яке призначило цю виплату. Це може бути Пенсійний фонд, Міністерство соціальної політики тощо. Після цього є 15 днів, щоб усе ще раз звірити і вирішити, чи забирати допомогу, чи це помилка у реєстрі.

Як порушують українці

Щоб обійти правила призначення субсидій та інших виплат, українці відмовляються від офіційного працевлаштування, розлучаються і навіть, згідно із законом, позбуваються своїх дітей. Як розповів  житель Дніпра Юрій, чоловік вийшов на пенсію в 40 років, до цього працюючи у правоохоронних органах, а зараз вибирає тільки неофіційну роботу. Мовляв, так “краще підвищують пенсію і більше платять” і є можливість отримувати субсидію. Щоправда, норму про утриманні частини пенсії з тих, хто працює, вже скасували, однак Юрій все ще боїться втратити допомогу від держави.

Є й критичніші ситуації. Так, суддя Дубенського районного суду Рівненської області Олександра Жуковська на своїй сторінці у Facebook написала, що з 250 справ із розлучення, які вона розглядала, також були і ті, хто розриває шлюб заради комунальної знижки. Самі вони не визнають реальної причини розлучення, але при цьому у них “очі опущені, плечі підняті, червоніють і заламують руки, сидять поруч на одній лавці”.

“Ніхто в суді не визнає, що це фіктивне розірвання шлюбу… Але ти відчуваєш … Розлучаються з певних причин: меркантильних чи бажання вберегти коханого/кохану. Ганебна для нашої країни підстава: не дають субсидію”, – пише суддя.

У 2002 році допомогу від держави отримували 27,2 тис. одиноких мам. Розмір виплати становив 10% мінімальної зарплати. На той час 11,8 грн на місяць (якщо перерахувати за чинною мінімалкою, розмір виплати досяг би 417,3 грн).

Крім того, за 10 років (з 2002-го по 2012-й) кількість матерів-одиначок зросла у 23 рази – до 610,8 тис. При цьому майже удвічі збільшилася кількість тих, хто заводить дітей поза шлюбом.

Питання офіційної реєстрації шлюбу – особиста справа кожного. Але українці пішли далі: взагалі перестали реєструвати батьківство. Так просто вигідніше. Відповідно до закону “Про державну допомогу сім’ям із дітьми”, на виплату мають право жінки, які не перебувають у шлюбі і при цьому у свідоцтві про народження відсутній запис про батька.

Деякі цифри:

У 23 рази – зросла кількість матерів-одиначок за 10 років;

2118 грн – максимальна щомісячна виплата матері-одиначці;

Удвічі – збільшилася кількість народжених поза шлюбом дітей з 1990-го.

В результаті серед армії одиноких матерів величезна кількість жінок, які живуть у цивільному шлюбі. А дитинка записана на прізвище мами, а у свідоцтві про народження батька зовсім немає. Українські тати готові продати своє право на дитину за 2118 грн у місяць. Такий максимальний розмір допомоги на дитину. Якщо ж мати оформлена на мінімалку, розмір допомоги на таку дитину складе всього 1090,5 грн.

Судячи з реєстру судових рішень, таких випадків в Україні – тисячі. І це тільки ті, хто “попався”. Наприклад, у кінці грудня 2018-го в Ужгороді місцева прокуратура відсудила у “матері-одиночки” п’яти дітей понад 20 тис. грн. Як зазначається у протоколі судового засідання, жінка проживала з реальним батьком дітей, хоча у свідоцтвах про народження залишила пропуски.

Прокуратурі вдалося довести, що батько жив із дітьми щонайменше з травня 2016-го по жовтень 2017-го. І за ці 1,5 року жінка отримала від держави допомогу як мати-одиначка у розмірі понад 20 тис. грн. Рішенням суду всі ці гроші доведеться повернути до бюджету.

“Не перебуваючи офіційно у шлюбі, усвідомлюючи, що факт встановлення батьківства є підставою для припинення виплат соціальної допомоги як одинокій матері, з прямим умислом, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, отримала матеріальну допомогу…” – йдеться у рішенні суду.

Що цікаво, карають за таке порушення матерів, а ось батьки, які погодилися фактично продати право на дитину за соцдопомогу, залишаються безкарними. Судять матерів, на яких оформляли виплати.

Наявну проблему також визнають і в Міністерстві соціальної політики. Як заявив глава відомства Андрій Рева в ефірі одного з телеканалів: “людям просто невигідно реєструвати шлюб”.

Ретельна перевірка цих та інших подібних випадків дозволила б уникнути зайвих витрат бюджетних коштів. Також варто зазначити, що всі гроші у бюджеті – спільні кошти платників податків, які державні менеджери зобов’язані ефективно розподіляти та інвестувати в суспільно важливі об’єкти і проекти. А ті, хто краде з бюджету, фактично крадуть в усіх платників податків.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *