Політика

Депутати міськради узаконюють підготовку до забудови Лісопаркової

Так на останній сесії міської ради Кропивницького, яка відбулась 11 червня, депутати підтримали оголошений з голосу проект рішення, яким фактично дали старт процесу зміни цільового призначення та подальшої забудови ділянки площею понад 6 гектарів по проїзду Підлісному, 2 що в Лісопарковій зоні.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Без купюр“.

Відповідний документ, який за інформацією окремих депутатів вони вперше побачили в день сесії, підтримали 23 з 29 зареєстрованих в залі. За словами депутата від «Опозиційного блоку» Максима Линченка, який і озвучував на сесії питання «Про внесення змін до окремої частини Генерального плану міста (щодо зміни функціонального призначення земельної ділянки по проїзду Підлісному, 2) та Плану зонування цієї території», на вказаній ділянці планує будуватись нинішній орендар – ТОВ «Желен і К». Фірма, стверджує опоблоківець, планувала цей процес ще з 2011-го року, коли домовлялась з міською радою про оренду 6,02 гектарів.

«До мене звернувся директор товариства Станіслав Рибальченко, який надав документи щодо згаданої ділянки та їхніх планів залучити сюди інвестиції для побудови комплексу таун-хаусів. Багатоквартирна забудова, шість поверхів, приведення в порядок зони берега і так далі. Якщо все це побудувати, буде класно. Краще ніж якась заправка так точно», – прокоментував свою участь у даному процесі Линченко.

Чому саме він став «голосом» даного рішення, депутат пояснив головуванням у постійнодіючій депутатській комісії, яка окрім іншого курує питання інвестицій. «Коли я тільки став до роботи, одразу зацікавився, чим можу бути корисним. Ну, законність, за цим і так є кому слідувати, регламент там, нагороди, це все добре, але інвестиційна складова – найважливіша. Тут є над чим працювати», – наголошує народний обранець. Історія питання Процес підготовки до забудови даної території дійсно почався з підписаного у вересні 2011 року договору між ТОВ «Желен і К» та тоді ще Кіровоградською міською радою, в особі першого заступника міського голови Василя Дзядуха щодо оренди земельної ділянки по проїзду Підлісному, 2 строком на 5 років. За територію площею 6,02 га, віддану «для розміщення будівель і споруд», приватникам виставили найменшу із законодавчо можливих оплат – 3% від нормативно-грошової оцінки ділянки, або ж 17,93 тисяч гривень на місяць. Вже за півтора року, у квітні 2013-го, підприємство отримує від управління містобудування та архітектури тоді ще Кіровоградської міської ради містобудівні умови та обмеження на будівництво будівель та споруд граничною вистою в три поверхи.

А ще за чотири місяці на орендованій підприємством землі та поруч з нею відбувається незаконна вирубка 473 дерев, чим завдається збитків державі на суму 1,09 мільйонів гривень. Не втрачаючи часу, у серпні того ж року ТОВ «Желен і К» та міська рада підписують додаткову угоду, якою продовжують дію основного договору до 49 років. Мине ще два з половиною роки і у лютому 2016-го, слідчий відділ ГУНП в Кіровоградській області відкриє кримінальне провадження за фактом знищення дерев, однак довести справу до вироку так і не зможе. Вносить певні корективи у плани підприємства по забудові орендованої землі План зонування території міста Кіровограда, який депутати затверджують у вересні 2013 року. Відповідно до зонінгу, на території, отриманій «Желен і К» від міської ради, забороняється зводити житлові будинки. Скоригувавши тактику, дій фірма у грудні 2013-го віддає 0,8 гектара орендованої землі в суборенду приватній особі – Олені Березкіній. Остання є невісткою народного депутата Станіслава Березкіна, якого у 2018-му звинуватили у відмиванні 20 мільйонів доларів, та дружиною директора групи компаній GREENSTONE Максима Березкіна. Враховуючи, що поруч з ділянкою «Желен і К» розташований маєток Березкіних, суборендована земля, судячи з місця її розташування, мала стати своєрідним буфером між житлом сім’ї нардепа та майбутньою забудовою.

У грудні 2014 року Державна архітектурно-будівельна інспекція реєструє подану «Желен і К» декларацію про початок будівельних робіт на ділянці по проїзду Підлісному, 2 – І чергу будівництва будинку відпочинку. В подальшому, в 2015 та 2016 роках фірма не один раз вносила зміни до декларації, розбивши майбутню забудову на п’ять черг та навіть обравши виконавця робіт – ПП «Камелот 3000» екс-голови Кіровоградського міського осередку «Партії регіонів» Олександра Кокоша.

Завершилась підготовка до будівництва внесенням змін до містобудівних умов, якими гранично допустиму висоту майбутніх будівель було підвищено з 3 до 6 поверхів. Маніпуляції з проектом рішення За що ж проголосували депутати 11 червня? Відповідно до прийнятого рішення «земельну ділянку по проїзду Підлісному, 2, визначену як територію зелених насаджень спеціального призначення» планують віднести «до території житлової багатоквартирної забудови», а «визначену як зону розміщення об’єктів 5-класу санітарної класифікації (КС-5)» до «зони змішаної багатоквартирної забудови та громадської забудови (Ж-3) відповідно». Реалізовувати ці зміни будуть шляхом внесення правок до Генерального плану міста Кіровограда та Плану зонування території.

Цікаво, що в оригінальному проекті рішення, який було опубліковано на офіційному сайті ради за рік до червневої сесії міськради 2019 року, жодного слова про зелені насадження не було, та й Генплан змінювати не збирались, лише зонінг. Тоді, в 2018 році, у земельної депутатської комісії, на чолі з головою фракції «Рідне місто» у міській раді Олександром Шамардіним, зауважень до проекту не виникло – його підтримали одноголосно. А от вже в 2019-му, коли на засіданні комісії, яка відбулась майже за два тижні до проведення сесії, питання озвучив «опоблоківець» Анатолій Ларін, ні погодити, ні навіть взяти до відома проект рішення депутатам не вистачило голосів.

Озвучуючи дане питання на комісії, представник «Опозиційного блоку» звертав увагу колег на те, що за новими будівельними нормами варто замінити згадану в тексті документу зону Ж-3 на Ж-7. Мовляв суть питання від того не міняється, однак таким чином вдасться привести майбутнє рішення до норм чинного законодавства. Присутні на засіданні депутати Юрій Гребенчук («Батьківщина»), Віталій Бєлов (позафракційний), Юрій Деркаченко (БПП) та Сергій Капітонов («Свобода») зауважили, що не до кінця розуміють суті питання. Після невдалої спроби «взяти питання до відома» було вирішено направити його до управління містобудування та архітектури і юридичного управління для вирішення всіх неузгодженостей. Зауважимо, що на самому сесійному засіданні міський голова Андрій Райкович уточнював у Олександра Шамардіна чи ознайомлювалась профільна комісія з даним проектом і яке рішення прийняла. Відповідь депутата була недвозначною – «питання було взяте до відома», що, як ми вже встановили, не відповідало дійсності.

Більше того, начальниця юридичного управління Марина Смаглюк, до якої ми звернулись за коментарем щодо погодження проекту рішення підпорядкованим їй управлінням стверджує, поданий Линченком документ до сесії не бачила.

«Цей проект рішення я бачила вже тоді, коли воно вже стало рішенням. Однак хочу наголосити, що депутати міської ради мають право з голосу подавати власні проекти, які їхні колеги можуть проголосувати й без нашого погодження», – розповіла юристка.

Від прийнятого рішення відхрещуються не лише юристи міської ради. Де-факто виконуюча обов’язки керівника управління Ірина Мартинова, яка у 2018 році на земельній комісії представляла депутатам першопочатковий проект по Підлісному, 2, наголошує – свого погодження управління архітектури не давало. Посадовиця запевнила, проект є виключною ініціативою депутатів, які не стали радитись щодо тексту та оформлення документу, а кулуарно домовились про його прийняття. Це твердження у свою чергу прямо суперечить словами депутата Максима Линченка, який запевняв – проект рішення йому передали саме з управління містобудування та архітектури, як результат відповідного клопотання зі сторони ТОВ «Желен і К». Чи можна будувати? Враховуючи наявні у ТОВ «Желен і К» дозвільні документи можемо стверджувати – фірма, принаймні на початку, планувала звести будинок відпочинку загальною площею 2291,02 та корисною площею 2104,51 квадратних метрів, розрахований на 147 осіб. Однак поки права навіть на таку забудову у фірми нема.

Тимчасова очільниця управління містобудування та архітектури Ірина Мартинова роз’яснює, на орендованій земельній ділянці підприємці можуть будувати лише ті об’єкти, що не суперечать містобудівним умовам та обмеженням та на які зареєстрована Декларація про початок будівельних робіт. Як ми вже згадували обидва документи у «Желен і К» є, однак мають місце певні суперечності. Так за словами посадовиці містобудівні умови по-перше не передбачали розбиття будівництва на п’ять черг, а по-друге видавались під зведення саме будівель і споруд, а не будинку відпочинку, що є кардинально різними об’єктами. Важливу роль тут відіграє і поверховість будівлі. Як пояснила заступниця начальника Управління державно-архітектурного контролю міської ради Кропивницького Олена Філоненко, зі зміною кількості поверхів до шести «Желен і К» буде змушене розробляти новий проект будівництва, який має відповідати класу наслідків СС2 та обов’язково повинен пройти попередню експертизу у відповідних сертифікованих організацій.

«Лише після цього фірма зможе заново подавати нам документи задля отримання дозволу на початок будівельних робіт», – підсумовує Філоненко.

Однак і це ще не все. Допоки територія по проїзду Підлісному, 2 віднесена до зони розміщення об’єктів 5-класу санітарної класифікації – жодних котеджів, будинків відпочинку чи таун-хаусів там будувати апріорі не можна. Законно на сьогодні там можна спорудити хіба склади, гаражі, СТО та подібне, однак сумнівно, що саме така забудова когось зацікавить в лісопарковому масиві. Хто є хто За інформацією держреєстру співвласниками ТОВ «Желен і К» значаться місцеві підприємці Людмила Жовтобрюх, Микола Романяк, Анатолій Самсонов, а також бенефіціар аграрного холдингу «I&U Group» Сергій Тарасов та Станіслав Рибальченко, який також є офіційним керівником товариства. Сам Рибальченко в засновниках фірми з’явився відносно недавно, у березні 2018 року, замінивши Володимира Хоменка, який має по місту з півдесятка підприємств. На той момент розмір внесків до статутного фонду товариства коливався від 45 до 540 гривень, однак вже через місяць після своєї появи Рибальченко поповнив фонд додатковими 300 тисячами гривень власного внеску. Із заміною співвласника «Желен і К» поміняло і юридичну адресу, прописавшись у дев’ятиповерхівці за адресою вул. Вокзальна 20, корпус 4.

Місцеві жителі про подібну фірму нічого не чули, однак «Стаса Рибальченка» згадала працівниця місцевою перукарні, направивши до «LuckyCafe», розташованому в тому ж будинку. На місці нам повідомили – Рибальченко є власником приміщення, яке передане в оренду під кафе, відповідно з’являється підприємець дуже рідко. Надати контакти свого орендодавця відмовились. На жаль, не вийшов Рибальченко на контакт і за номерами телефони, які нам вдалось знайти в мережі. При реєстрації фірма своїх контактів не залишала. За тиждень після «переїзду» ТОВ «Желен і К» на Соборну 20, корпус 4, за згаданою адресою прописалось ще одне підприємство – ТОВ «Пававто-плюс», власником якого є Максим Руденко, племінник депутата Кіровоградської облради від «Опозиційного блоку» Дениса Руденка. Має Максим Руденко і ще одне підприємство – «Макс капітал», зареєстроване в одній квартирі з кредитною спілкою «Капітал-3000», співвласником якої є депутата.

Цікаво, що «опоблоківець» Руденко крім іншого має спільний бізнес зі співвласником «Желен і К» Сергієм Тарасовим, а помічником-консультантом у депутата числиться вже знайомий нам депутат міської ради Кропивницького Максим Линченко, який на сесії озвучував питання зміни цільового призначення ділянки по проїзду Підлісному, 2.

Підсумки Нинішнє рішення міської ради щодо зміни функціонального призначення земельної ділянки по проїзду Підлісному, 2 це лише перший крок, за яким має послідувати внесення змін до Генплану та Зонування території, що саме по собі досить тривалий та фінансово затратний процес. Однак, враховуючи, що до цього рішення орендарі йшли майже 8 років, можемо зробити висновок – чекати вони вміють, та й вкладати гроші готові лише в перспективні проекти громадської забудови. Що ж до самого Лісопаркового масиву, то варто заїхати на його територію першому будівельному крану чи бульдозер, і соснові насадження почнуть масово зникати з його території, адже наразі в оренді чи у власності окремих фірм та громадян знаходиться ще сотня ділянок. Теоретично їх заборонено забудовувати. Принаймні поки що. 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *