Політика

Черговий виклик бізнесу: нормативно-грошову оцінку земель не скасували

Сьогодні, 7 травня, відбулося друге засідання п’ятнадцятої сесії міської ради міста Кропивницького сьомого скликання, на якому, з-поміж інших питань, розглядався проект рішення, котрим передбачалося скасування нормативно-грошової оцінки земель.

Нагадаємо, 1 січня, відповідно до Податкового кодексу, на території обласного центру почала застосовуватися нова нормативно-грошова оцінка земель, що призвело до зростання у декілька разів рівня оподаткування для землекористувачів та власників земельних ділянок. Технічна документація була затверджена рішенням міської ради від 12.07.2018 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області». Тоді без належного розгляду, аналізу та обґрунтування, депутатською більшістю було в цілому погоджено винесений проект-рішення. 

Відтак, підприємці, власники земельних ділянок та землекористувачі почали отримувати нові рахунки сплати за землю, які перевищували попередні у декілька разів, у зв’язку з чим, у міськраді та бізнес-середовищі створювалися спеціальні робочі групи для вирішення цієї проблеми. До того ж, існує безліч питань до процедури затвердження і оприлюднення такого важливого для платників податків документу.

На сьогоднішньому сесійному засіданні на розгляд депутатам було подано проект рішення «Про скасування рішення Міської ради міста Кропивницького від 12.07.2018 № 1750 «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області», підготовлений керівником фракції ВО «Батьківщина» в міській раді Олександром Цертієм.

У своєму виступі депутат вкотре наголосив на неприпустимості положень технічної документації з нормативно-грошової оцінки земель, акцентувавши увагу присутніх на необхідності її скасування, адже дія прийнятої документації призводить до зростання плати за землю в обласному центрі в середньому в 2-6 разів. Питання також важливе у розрізі заборгованості орендарів землі у Кропивницькому, яка вже сягнула 18,6 мільйонів гривень. Тому виникає ситуація, коли одні підприємці сплачують чималу (імовірно, завищену) плату за землю, а інші – взагалі нічого.

Депутат міської ради (розробник та ініціатор скасування попереднього проекту рішення) Олександр Цертій тезисно провів аналіз технічної документації, зупинившись на ключових моментах і підставах її ліквідації:

«В момент прийняття нормативно-грошової оцінки, ніхто з депутатів навіть не бачив відповідну технічну документацію. Я глибоко її вивчив, і з упевненістю можу сказати, що інтереси суб’єктів господарювання були порушені. Процедуру прийняття також грубо порушили, адже законодавством визначено, що вказана вище документація є регуляторним актом. Базові розрахунки стосуються необмеженого кола осіб. Про це, зокрема, говорить Вищий Адміністративний Суд України. Факт порушення прав суб’єктів господарювання можна довести і в судовому порядку, проте зараз у нас є можливість виправити помилки й вирішити дану проблему в цивілізований спосіб. Наголошую, для містян (користувачів землі, підприємців) таке суттєве зростання плати за землю є необгрунтовним і несправедливим».

Висловлену ініціативу підтримав і депутат міської ради, екс-голова бюджетної комісії Ігор Волков, нагадавши присутнім про те, як відбувався розгляд і обговорення «славнозвісної» нормативно-грошової оцінки земель з самого початку. І. Волков підкреслив, що колишній начальник управління земельних відносин Родіон Владов переконував членів планово-бюджетної комісії в тому, що зростання плати за землю сягне не більше 30%, проте на конкретному прикладі розрахунки не продемонстрував.

«Замість 30%, люди отримали зростання на 200% і на 300%. Навіть центральна влада розуміє інвестиційний стан, у якому знаходиться країна, тому прийняла рішення не здійснювати індексацію по податок на землю до 2023 року. Що ж робиться у Кропивницькому? Бізнес готовий і погоджується на зростання плати за землю на 30%, але ж не на 300%! А відповіді, чому так відбувається, не маємо. Треба скасувати рішення по нормативно-грошовій оцінці і розробити в цьому ж році нову – з об’єктивними показниками. Звертаюсь до депутатів: не ображайтесь, якщо вас називатимуть «ворогами бізнесу» після голосування”.

Ігор Волков також нагадав, що формування бюджету та утримання міської ради відбувається за кошти платників податків, а тодішнє затвердження нормативно-грошової оцінки земель охарактеризував не більше як «невігластво депутатського корпусу». Адже прийняті розрахунки призведуть навіть до зростання тарифів на електроенергії в обласному центрі.

Після цього взяв слово профільний заступник міського голови Олександр Мосін. На його переконання, розрахунки в нормативно-грошовій оцінці є правильними і не потребують перегляду.

Думка, висловлена Ігорем Волковим та Олександром Цертієм, також не сподобалася депутату Олегу Краснокутському (представник фракції «Наш край»).

Депутат Волков, Цертій, Кролевець і Краснокутський обмінялись нетривалими, втім палкими репліками, після чого розпочалося голосування.

Провладна депутатська більшість в міській раді Кропивницького («Наш край»-«Опозиційний блок») не погодила винесений проект рішення, чим самим не скасувала нормативно-грошову оцінку земель.

Це означає, що найближчим часом врегулювання проблеми й проведення адекватних розрахунків, містянам чекати не доводиться.

Список поіменного голосування ми опублікуємо найближчим часом.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *