Політика

Двухсот працівників Інгульської шахти в Кіровоградській області хочуть скоротити: робітники погрожують протестами

Гірничо-збагачувальний комбінат — це державне, єдине в Україні уранодобувне підприємство, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. Три шахти з видобутку уранової руди знаходяться в Кіровоградскій області, із яких одна на території Кіровоградської області, с. Неопалимівка.

Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій. СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, продукцію машинобудування, приладобудування, гірничошахтне устаткування, й інших напрямків виробництва. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні), ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку тощо.

На офіційному сайті підприємства зазначається, що високопрофесійний колектив ставить перед собою стратегічну мету – стовідсоткове забезпечення потреб вітчизняної ядерної енергетики в урановій сировині. Щоправда, останнім часом, виникла ситуація, яка загрожує масовому скороченню фахових працівників. Останні не отримували жодних преміальних вже протягом останніх семи місяців.

Власне наказом №17 від 9 січня 2019 року Сорокіна О.Г., генерального директора ДП «Схід ГЗК» «Про зміну організації і виробництві праці та скорочення штату працівників Інгульської шахти», було поставлено під загрозу скорочення 200 робітників структурного підрозділу Інгульської шахти. Відповідний наказ мотивується впровадженням заходів з підвищення ефективності уранового виробництва, в першу чергу, за рахунок обмеження видобутку менш насиченої уранової руди, та призупинення використання низькоефективних технологій виробництва. Втім розрахунки, від яких відштовхується ген. директор, так і не були оприлюднені. Цікаво те, що за 2018 рік план був виконаний майже в повному обсязі.

Зважаючи на такий масштабний ризик скорочення і не до кінця зрозуміле обгрунтування наказу, контроль над ситуацією взяла Первинна профспілкова організація Незалежної профспілки гірників України «Інгульська шахта ДП «Східний гірничозбагачувальний комбінат». Профспілкова організація звернулася із письмовим запитом на ім’я генерального директора Сорокіна О.Г з вимогою роз’яснити доцільність скорочення 200 робітників підприємства. Нею навіть було направлено позов до суду.

Але розрахунки досі тримаються в секреті.

На цьому профспілкова організація не зупинилася й звернувся з листами до голови Адміністрації Президента України, Прем’єр-міністра, Міністра енергетики та вугільної промисловості, голови СБУ.

«Підприємство потребує значної модернізації, яку ніхто не проводив вже близько десяти років. Люди змушені працювати в складних умовах. Новітньої сучасної техніки в нас немає, а тому 500 працівників працюють безпосередньо під землею. Можливе скорочення означатиме звільнення 150 осіб із цих 500. Навряд чи це призведе до позитивних результатів», – розповідає голова незалежної профспілки Дмитро Бондарєв.

Під скорочення підпадає категорія підземних гірничих робітників на бурінні свердловини (50%) та підземні прохідники (69%). 80% складають працівники, які входять до Незалежної профспілки.

В той же час, у наказі генерального директора йдеться про «діяльність у 2019 році ДП «СхідГЗК» в умовах жорстких обмежень дохідної частини підприємства”. Існуючий рівень собівартості уранового концентрату через зменешення ціни його реалізації унеможливлює ефективну діяльність уранового виробництва. Тому пропонується здійснити заходи з підвищення ефективності уранового виробництва за рахунок обмеження відпрацювання нерентабельних родовищ та призупинки використання низько ефективних технологій виробництва. Крім того, виробничою програмою Інгульської шахти на 2019 рік передбачено зменшення загального обсягу видобутку уранової руди в порівнянні з 2018 роком на 26%.

Отже, керівництво ДП «СхідГЗК» для того, щоб вийти із проблемної ситуації, вирішило обійтися «малою кров’ю», банально скоротивши об’єми виробництва та штат працівників. Це, в свою чергу, може загрожувати зменшенням загального виготовлення уранової сировини ДП «СхідГЗК» і як наслідок – вивільненням персоналу Інгульської шахти й ліквідації даного підрозділу в 2020 році.

Голова Незалежної профспілки Дмитро Бондарєв стверджує, що такі заходи призведуть до знищення уранової галузі в Україні загалом, яка є важливою складовою у здобутті енергетичної незалежності держави. В іншому випадку Україна буде змушена купувати урановий концентрат в Казахтані та співпрацювати з РФ, чим поставить себе в залежність від країни-агресора.

Переважна більшість робітників ДП «СхідГЗК» вважають ініціативу скорочення несправедливою, взагалі неприпустимою і такою, що зашкодить розвитку підприємства. Адже замість того, щоб покращувати умови праці й модернізувати обладнання, яке на сьогонішній день є розробкою 60-х років (що сприятиме підвищенню продуктивності), керівництво гірничо-збагачувального комбінату вирішує провести масштабне скорочення працівників Інгульської шахти.

Деякі працівники вбачають в цьому інші приховані мотиви, а саме цілеспрямоване бажання ліквідувати підприємство як державну структуру, аби в майбутньому певні зацікавлені особи могли здійснити приватизацію. Або навпаки – прибрати конкурентноздатне і єдине державне підприємство в Україні з виготовлення уранового концентрату.

В разі продовження процедури по скороченню штату фахівців, ППО НПГУ «Інгульська шахта ДП «Схід ГЗК», залишає за собою право проведення мітингів та мирних акцій протестів.

Зв’язатися телефоном із приймальнею генерального директора не вдалося, тому редакція «Прожектора» звернулася за коментарем до відділу зв’язків підприємства із громадськістю і ЗМІ. Як тільки представники керівництва «СхідГЗК» нададуть відповідну інформацію, ми відразу її опублікуємо.

Показати більше

Схожі статті