Аналітика / БлогиВся Україна

Як зміняться правила видачі водійських прав

В Україні збираються спростити життя майбутнім водіям. В уряді задумали дозволити кандидатам на отримання водійських посвідчень самостійно готуватися до здачі іспитів.

Також збираються зменшити перелік лікарів, чиї висновки потрібно отримати для медичної довідки.

про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Обозреватель“.

Правда, юристи вважають, що нововведення ніяк не викоренять корупцію.

  • Отримати водійські права буде легше;
  • Зміни не вбережуть від можливих хабарів на іспитах;
  • В інших країнах водінню навчають родичі.

Що пропонують

В уряді розповіли про плани щодо реформи правил отримання водійських посвідчень. Крім того, майбутні водії зможуть самостійно вчити ПДР, здавати іспит на знання правил будуть комісії.

Також збираються скоротити кількість годин навчання в автошколі – зі 140 до 40. Менше буде мороки і з меддовідкою – кількість лікарів, чиї підписи потрібно зібрати, скоротять до 1-4 фахівців. Подати таку довідку можна в режимі онлайн. Щоправда, зміни торкнуться тільки приватних водіїв. Для водіїв вантажівок, громадського транспорту нічого не зміниться, вони вчитимуться в автошколах.

Автоюрист Вадим Володарський вважає зміни правильними.

“У нас багато тих, хто просто не має часу відсиджувати години в автошколі, або люди живуть в селі, і у них немає можливості їздити на ці заняття у райцентр”, – каже Володарський.

А що стосується отримання меддовідки, то автоюрист розповідає: зараз у переліку протипоказань для водіння занадто багато заборон.

“Людина зі штучним кришталиком в оці або з одним оком не має права водити автомобіль. Такого немає ніде. Або інший приклад: людина в підлітковому віці попалася вчительці на вечірці п’яною. У школі нічого кращого не придумали, як поставити її на облік до нарколога. І тепер вона не може отримати права – вона на обліку. Людина з діабетом, навіть із гемороєм не може отримати права. Це дискримінація!”, – обурюється у коментарі Володарський.

Хабарі зменшаться, але не зникнуть

Однак інші експерти вважають, що головна проблема нашої системи отримання прав – це корупція.

“З одного боку, скорочення кількості контролюючих фахівців зменшує корупцію. З іншого – хто заважає новому екзаменатору точно так само вимагати хабар? Можливо, розмір поборів зменшиться, але проблема не зникне. Адже залишається людський фактор. Тому ситуація на дорогах із ДТП ніяк не зміниться – права як купували, так і будуть купувати “, – говорить адвокат Андрій Вареник.

Юрист Володимир Тіпіло також сумнівається, що зміни в цілому змінять ситуацію на дорогах. “Я нещодавно був у сервісному центрі МВС у Львові. Там навколо крутяться усі ті ж рішали. Незважаючи не всю прозорість і реформи, вони за 2 тисячі гривень пропонують свої послуги – усе зроблять за 15-20 хвилин. І вони ж працюють із цими співробітниками сервісного центру. Хто їм завадить повирішувати все з вашими правами?”, – говорить Тіпіло.

Зайцева в школу не ходила, але права отримала

Як працюють наші автошколи, можна переконатися на прикладі відомої обвинуваченої у гучній ДТП у Харкові Олени Зайцевої. Тоді жертвами стали шестеро осіб, ще шестеро отримали травми. Поліція з’ясувала, що Зайцева практично жодного разу не була на заняттях в автошколі. Однак права примудрилася отримати.

У Facebook Юлія Вахненко повідомила, що працювала в автошколі і знає, як там ідуть справи.

“Я працювала в автошколі і знаю, як там продаються права. Хто і постраждає від усього цього, то це керівник автошколи, який торгував правами”, – вважає Вахненко.

Викладач однієї зі столичних автошкіл Сергій Столяренко вважає, що заняття в школі необхідні для майбутніх водіїв.

“Можливо потрібно зменшити кількість годин, ввести нові форми, до прикладу навчання онлайн. Але тільки на заняттях разом із теорією ви зможете поставити запитання про те, як саме застосовувати це правило, розібрати складні ситуації. А ось кількість годин водіння потрібно збільшувати, 10 занять мало. Я знаю, що відповідальні водії й після школи наймають інструкторів і починають по-справжньому вчитися керувати авто”, – розповідає Столяренко.

Як навчають водіїв в інших країнах

В Естонії, наприклад, щоб отримати права, необхідно пройти автошколу.

“Повчився в автошколі, отримав сертифікат і вже з ним ідеш у поліцію і там здаєш іспити. Так, раніше корупція існувала, права можна було отримати за хабар. Зараз, після того як Естонія вступила в ЄС, такої проблеми не існує, принаймні я про хабарі не чув”, – каже житель Таллінна Віктор.

Показати більше

Схожі статті