Політика

Чи побудують у Кропивницькому новий кафедральний собор?

Даної теми торкнулися 21 листопада в рамках “круголого столу” на тему: “Фортеця Святої Єлисавети — іміджева пам'ятка культурної спадщини міста Кропивницького”.

Питання будівництва кафедрального собору УПЦ КП у Кропивницькому обговорюється вже не вперше. Дискусія розпочалася ще 2 роки тому, коли місцевий громадський діяч та активіст Крившенко О.Г. передав землю, яку сам взяв в оренду в держави в користування Київському патріархату шляхом суборенди. Це рішення послугувало початком запуску в перспективі дій, спрямованих на будівництво храму. Йдеться про земельну ділянку на Фортечних валах.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Аби розпочати процедуру по зведенню храму, згідно чинного законодавства, спочатку потрібно отримати відповідну документацію. Насамперед, містобудівні умови та обмеження, котрі видаються Управлінням містобудування та архітектури. Для того, аби їх отримати, насамперед, слід провести археологічні дослідження і дійти висновку, чи можна приступати до робіт. Власне цим і займаються на даному етапі кропивницькі археологи.

“Ще однією вагомою підставою сьогоднішнього обговорення є проведення археологічних досліджень на Фортечних валах. Дослідження проводилися охоронною археологічною службою Інституту археології Національної Академії наук України на замовлення Кіровоградської єпархії УПЦ Київського патріархату щодо будівництва кафедрального собору УПЦ Київського патріархату у Кропивницькому. Ми поставили завдання професійно підійти до вирішення цього питання. Виступаємо за єдину помісну православну церкву”, – розповів міський голова Райкович А.П.

Нагадаємо, 20 вересня цього року в міській раді відбулося широке обговорення щодо проекту будівництва кафедрального собору. Тоді стало відомо, що вже два роки ініціатори спорудження храму не можуть отримати первинну дозвільну документацію. Протягом вказаного часу їм надійшло шість відмов. Був презентований проект на містобудівній раді, де були присутні архітектори міста, представники Управління містобудування та архітектури, міський голова та громадські активісти. В результаті містобудівна рада майже одноголосно підтримала запропонований план проекту. Але для того, щоб запустити процес створення собору УПЦ слід чекати на рішення по видачі містобудівних умов та обмежень.

З метою розібратися в тому, як же все-таки виглядають перспективи будівництва кафедрального собору на території Фортечних валів, ми звернулися до керівника науково-дослідницького підприємства “Археолог” Валентина Собчука.

“Є намір будувати церкву на вказаній території. Там вже встановлений камінь. Але церква – це будівництво. По нинішньому національному законодавству, якщо будівництво проводиться в межах пам’ятки культурної спадщини (а це фортеця Святої Єлисавети) існують ризики її часткового чи повного руйнування та пошкодження. Будівництво буде здійснюватися в центральній частині фортеці, де наявний власне культурний шар. Тому в цьому розрізі археологічні дослідження є необхідним кроком. Адже Україна наразі є однією серед держав, де наявна проблематика у виконанні норм законодавства. Будівництва проводяться, але ніхто не турбується при цьому про пам’ятки. Тому діяти потрібно виключно в законний спосіб. Місце, яке виділяється під храм співпадає із розміщенням двох історичних будівель: комендантського будинку й будинку обслуги. Потрібно проводити повноцінні розкопки в межах, де буде працювати будівельна техніка. Наше попереднє дослідження носило дещо інший характер і мету  – ми довели наявність культурного шару XVIII століття. В такому разі нам потрібен кошторис проведення археологічних робіт. Дане питання регулюється статтею 37 нинішнього законодавства “Про охорону культурної спадщини”. Ці роботи повинні відбуватися й фінансуватися за рахунок замовника”, – наголосив археолог Валентин Собчук.

Отже, спочатку слід провести окремі археологічні дослідження, щоб винести ствердний вердикт: бути будівництву собору УПЦ в Кропивницькому чи ні. В разі його спорудження, храм, згідно проекту виглядатиме наступним чином:

 Ми й надалі будемо слідкувати за подальшим розгортанням подій навколо цього питання.

Теги
Показати більше

Схожі статті