Суспільство

Соколівська сільрада не оформлює ділянку, попри припис Держгеокадастру. Підприємство позивається до суду

Соколівська сільська рада відмовляється приймати, по суті, технічне рішення з передачі земельної ділянки в оренду підприємству, яке працює на території громади. Це можна вважати прецедентом, адже подібних випадків в ОТГ за час її існування не було. На підприємстві такі дії вважають протиправними й звернулися до суду з проханням розставити всі крапки над «і».

ПРО ЩО МОВА?

Ідеться про передачу ТОВ «Гранторг» земельної ділянки площею 2,2459 га на території кар’єру в Соколівці. Зауважимо, що попередньо підприємство викупило майновий комплекс на аукціоні, котрий раніше належав ВАТ «Кіровоградськи кар’єр». Відповідно, згодом постало питання належного оформлення земельної ділянки. На це, зокрема, звернув увагу й Держгеокадастр, надіславши припис, котрим зобов’язав «Гранторг» узаконити право використання землі.

Там же й розташовується частина дробарко-сортувального комплексу, який був придбаний зазначеним підприємством.

Проте з «технічного» – питання стало скандальним.

ЩО СТАЛОСЯ

Сесія Соколівської сільської ради двічі розглядала (спочатку в березні, а потім – наприкінці вересня) й не погоджувала ініціативу. Аргументом навіть не стала можливість надходження в бюджет громади від 190 (мінімальна ставка оренди – 3% від нормативно-грошової оцінки землі) до понад 700 (максимальна ставка оренди – 12% від нормативно-грошової оцінки землі) тисяч гривень за використання згаданих двох гектарів.

Так, із відповідною заявою про надання землі в оренду підприємство звернулося до Соколівської сільської ради у березні 2021-го року.

Там повідомили: звернення не набрало необхідної кількості голосів.

Заради об’єктивності слід зауважити, що оформити землю «Гранторг» змушує і Держгеокадастр. Так, 05.10.20 керівником був отриманий Припис №932-ДК/0322Пр/03/01/-20 ГУ Держгеокажастру в області, який змушував його «усунути порушення земельного законодавства України, здійснити державну реєстрацію права користування земельною ділянкою площею 2,2459 га з кадастровим номером 3522587200:02:000:3544».

Натомість у сільській раді відкладали документи «на доопрацювання», попри численні звернення «Гранторгу».

17 вересня відбулася зустріч керівництва підприємства з жителями та представникам сільської ради, на якій було озвучено думку створити робочу групу. Даний крок мав сприяти налагодженню комунікації між сторонами та забезпечити спільне напрацювання алгоритму дій щодо вирішення соціальних проблем у громаді.

Після цього представники «Гранторгу» декілька разів письмово зверталися до сільської ради з проханням надати інформацію щодо створення й початку роботи вищезгаданої робочої групи, але відповіді знову не отримали.

Натомість на останньому сесійному засіданні Соколівської сільради було прийнято рішення відмовити підприємству в оренді земельної ділянки.

Ціна питання – щорічне недоотримання в бюджет від 190 до 700 тисяч гривень.

НЮАНСИ САМОЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Потрібно розуміти, що мова йде про землю, яку ніхто, окрім підприємства не зможе використовувати, адже вона знаходиться безпосередньо на території майнового комплексу.

«Із одержаної від ліквідатора колишнього власника ЦМК – ВАТ «Кіровоградський кар’єр», інформації, ТОВ «Гранторг» вдалося з’ясувати, що формування земельної ділянки здійснювалося за проектною документацією, розробленою ВАТ «Кіровоградський кар’єр», за актом про передачу та прийом земельної ділянки (в натурі) земельну ділянку Соколівською сільською радою було передано ВАТ «Кіровоградський кар’єр»», – кажуть у ТОВ «Гранторг».

І додають, що Верховним Судом неодноразово висвітлювалася правова позиція стосовно того, що рішення органу місцевого самоврядування за результатами розгляду звернень щодо надання землі в користування мають бути мотивованими, ґрунтуватися на нормах земельного законодавства України. 

В ТОВ «Гранторг» кажуть – інших позовів до сільської ради з тим самим предметом та з тих самих підстав не подавали.

Наразі ж змушені шукати правди в судах з метою прозорого господарювання в рамках чинного Законодавства України.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *