Суспільство

ЦДПУ імені Винниченка: перспективи, виклики й нові етапи

Вчора, 22 листопада, у Кропивницькому в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка відбулася зустріч керівництва вишу з місцевою пресою. Формат брифінгу був незвичний – за кавою за одним столом журналісти спілкувалися з очільником університету Євгеном Соболем та його підлеглими на актуальні теми щодо перспектив розвитку закладу, наявних проблем і викликів.

Розпочали з нагального, а саме святкування 100-річчя університету, яке відбудеться вже цього тижня – 26 листопада у приміщенні театру імені М. Кропивницького.

«Захід буде організований силами університету»

За словами ректора ЦДПУ імені Володимира Винниченка Євгена Соболя, святкування знакової річниці відбуватиметься в очному форматі. Відповідне рішення було прийнято колективно, а питання розглядалося як на ректораті, так і на засіданні Вченої ради.

«У нас 100 відсотків вакцинованих викладачів, тому всі заходи безпеки будуть дотримані. Святкувати будемо 26 листопада о 10.30 в театрі імені М. Кропивницького. Практично увесь захід буде організований силами університету – задіюються працівники вишу, творчі колективи, якими керують наші випускники… Серед запрошених – представники з Офісу Президента, Міністерства освіти і науки України, керівництво міста й області, ректори інших закладів освіти», – розповів Євген Соболь.

Стадіон таки введуть в експлуатацію найближчим часом

Відповів ректор вишу і на запитання відносно введення в експлуатацію футбольного стадіону на факультеті фізичного виховання. Ремонтні роботи стартували там ще в період попереднього керівництва, проте закінчити об’єкт тривалий час не вдавалося. Мали місце нарікання на якість проведених робіт.

«Вже навесні там відбудуться спортивні змагання. Маємо відповідний пакет сертифікатів, які свідчать про дотримання затверджених вимог. Протягом останнього часу нам вдалося суттєво просунутись у вирішенні цього питання», – зазначив Євген Соболь.

Помічник ректора з економічних питань Олександр Матвєєв, який опікується господарськими питаннями університету, додав, що наразі вся дозвільна документація спрямована в органи виконавчої влади:

«Була написана претензія до підрядника, були питання до покриття. Підрядник узяв на себе зобов’язання усунути ці недоліки. І значна їх частина вже усунута. Тому вже зараз проводяться заходи для внесення нашого об’єкта у відповідні реєстри. Ввести в експлуатацію плануємо вже в цьому році. Також відновлюється трав’яне покриття, залучається професійний агроном зі стадіону «Зірка».

«Працюємо в регіоні й на регіон»

За словами проректора з науково-педагогічної роботи Ірини Козир, яка відповідає за напрям організації освітнього процесу й забезпечення якості навчання в університеті, особлива увага приділяється партнерським взаємовідносинам з іншими закладами освіти, наприклад, коледжами.

«Ми працюємо в регіоні й на регіон. Пропонуємо формат роботи, який передбачає активну діяльність на підготовчому етапі в самих коледжах. Ідеться також про науково-методичну допомогу викладачам: це і стажування, і підвищення кваліфікації з метою зростання навчально-методичного рівня. На підставі укладеної угоди плануємо залучати до навчання студентів на скорочені терміни навчання для випускників коледжів».

Так, диплом бакалавра ЦДПУ випускник коледжу може отримати за 1 рік і 10 місяців, або за 2 роки і 10 місяців, навчаючись на споріднених спеціальностях.

Пропонується широкий спектр спеціалізацій – від хореографії до інклюзії або логопедії.

«Якщо ми зможемо набрати групи певної чисельності, то зможемо вводити практику мережевої освіти. Тобто студенти зможуть навчатися в себе. Наприклад, на базі Олександрійського коледжу. На їх базу приїжджатимуть наші викладачі, щоб забезпечувати якісний рівень викладання. Безумовно, на перший план ми ставимо підготовку».

І додає: зазначені заходи нададуть змогу пропонувати коледжам дипломи «під ключ», коли здобувач освіти може спочатку отримати знання в коледжі, а потім у тому ж місці стати бакалавром ЦДПУ.

«Усе це – в одному місці», – підкреслює Ірина Козир.

На підході – іноземні студенти

Проректор з наукової роботи Лілія Клочек, яка займається науковим і міжнародним напрямами та напрямом проєктної діяльності, розповіла, що наразі керівництвом вишу проводяться заходи, спрямовані на залучення іноземних студентів.

«Наразі очікується надходження коштів з міжнародного сектору діяльності університету. Прийдуть навчатися студенти–іноземці, які принесуть із собою кошти. Поки що ці питання актуалізуються, робота у відповідному напрямку проводиться, а відтак, очікуємо, що вже з січня можна буде говорити про певні позитивні зрушення».

За її словами, такого досвіду в ЦДПУ ще не було. У планах запустити додаткові курси з вивчення української мови, а вже з липня іноземні абітурієнти (попередньо – з Африки) зможуть вступати на навчання до університету.

За словами ректора Євгена Соболя, до співпраці з контрактерами виш підходить з великою відповідальністю.

«Постійно беремо участь в грантових програмах, завдяки яким, зокрема, буде закуплене нове обладнання в університет. Здійснюються системні кроки для інтегрування нашої освіти в світовий освітній простір», – розповідає Лілія Клочек.

Нові факультети

Євген Соболь, який очолює виш близько 4-х місяців, розповів про вже проведену реформу на факультетах. Наголошує на тому, що таким чином заощадили кошти на подальше осучаснення та розвиток університету.

Так, з’ясувалося, що наразі в усій системі вищої освіти наявна проблема з набором студентів на навчання за спеціальностями природничого напряму. Подекуди спеціальності з фізики, хімії, мистецького факультету інші виші ліквідовують через низькі набори.

«Ми пішли іншим шляхом – реорганізації. У нас утворилися нові потужні факультети. Жодна спеціальність при цьому не ліквідована. Так, спочатку були певні тривоги й непорозуміння. Але на сьогодні абсолютно нормально всі факультети працюють. Ми намагаємося створювати дружню, родинну атмосферу. Збережено трудові колективи й кафедри, а це найголовніше. Тепер працюємо на розвиток», – пояснила Ірина Козир.

Нагадаємо, в ЦДПУ існує 5 факультетів:

  • факультет математики, природничих наук та технологій.
  • факультет філології.
  • факультет педагогіки, психології та мистецтв.
  • факультет історії, бізнес-освіти та права.
  • Факультет фізичного виховання

Спортивні й конференц-зали здаватимуть в оренду. Бронювати можна буде он-лайн

Ректор Євген Соболь переконаний – «кожний метр площі в університеті повинен заробляти кошти поза освітнім процесом». З цією метою планують популяризувати практику надання в оренду спортивних (а у майбутньому – конференц) залів.

«Кошти за оренду спортзалів надходять до університету. На сайті вишу розробили пілотний інтернет-магазин із зображенням приміщень і залів, де громадянин або група осіб зможуть винайняти залу для гри у футбол, баскетбол тощо. Увійде він в роботу вже зовсім скоро. Там он-лайн можна буде обрати залу, визначитися з часом та сплатити за оренду. Крім того, слід покращувати оздоровчий профілакторій, який ми маємо. Передусім, напрацьовується можливість співпраці з поліклініками. Вважаю, що кожний метр площі в університеті повинен заробляти кошти поза освітнім процесом», – підкреслює Євген Соболь.

Паралельно в університеті розвивається Мовний центр з вивчення англійської та польської мов із можливістю проведення як групових, так і індивідуальних занять.

Плани й виклики

Готовий проект утеплення семиповерхового корпусу ЦДПУ.

Також нещодавно виш виграв мільйон гривень на осучаснення пожежної безпеки. Роботи проведені вже на 50%. Значна увага приділяється партнерським взаємовідносинам і співпраці з ОТГ.

«Створена робоча група, яка проробляє спектр освітніх послуг, що ми можемо надавати громадам. Це й екологічні експертизи, і виїзні лекторії і т.ін. Також укладені угоди з кіберполіцією, Олександрійським педколеджем», – пояснює Євген Соболь.

Одне з найгарячіших питань – це розрахунок за опалення.

«Маємо борг за опалення ще з минулого року. Зараз виходимо з цієї ситуації –  звернулися до Міністерства й намагаємось вирішувати цю проблему. На сьогодні два корпуси й усі гуртожитки повністю опалюються», – каже Євген Соболь.

Проте ціна за тепло, порівняно з попереднім роком, зросла вдвічі – тепер, замість 6 мільйонів гривень, опалювальний сезон для університету обійдеться у 12 мільйонів.

«Ситуація нелегка, проте контрольована. Ми створили конкретний план заходів і рухаємося згідно нього», – заспокоює ректор.

Незважаючи на подекуди складні фінансові питання, університет не планує згортати практику переведення з комерційної форми навчання на бюджет студентів, які демонструють гарні результати в навчанні.

«На початку кожного року такі студенти за рейтинговими процедурами переходять на державну форму. У цьому році – біля 30-ти студентів. Плануємо розширювати державні місця. Адже на сьогодні є ОТГ, які потребують кадрів. Тому потрібно стимулювати молодь. Тільки так ми зможемо «перекрити» кадровий голод в регіоні», – переконаний Євген Соболь.

Він підкреслив, що разом із цим, університет має потужний викладацький склад, який славиться своїм науково-методичним рівнем і потенціалом. Відтак, перспективи для розвитку університету є. І доволі серйозні.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *