Вся УкраїнаПолітика

Рецепти дозволених страв під час Великого посту

Пісний період – той час, коли більше треба молитися, ходити до церкви, сповідатися, робити добрі справи та менше думати про їжу, дотримуючись певних обмежень. Седмиця включає сім пісних тижнів, в які необхідно віддавати перевагу кашам, овочам та фруктам.

На перший погляд може здатися, що раціон досить убогий. Однак по суботах і неділях дозволяється гаряча їжа з олією і трохи вина. Єдина субота, 27 квітня, – останній день посту, коли передбачається сухоядіння.

У дні сухоядіння їжте не тільки банани, апельсини, яблука, хурму, але й не забувайте, що на вашому столі можуть бути родзинки, курага, чорнослив, фініки, фундук, арахіс, насіння, фісташки, мед тощо. Ці продукти ще й надзвичайно корисні для здоров’я. Крім цього, в них дуже багато вітамінів.

У дні посту ви зможете максимально розвантажити організм. Будьте помірні в їжі! Щоб вам трішки допомогти, пропонуємо добірку смачних пісних страв на швидкоруч:

• Салат із грейпфрута. Поріжте його великими кубиками, додайте мигдаль і листя салату (можна замінити салатом «Айсберг»).

 Бутерброди з авокадо. Якщо для вас цей заморський «гість» коштує занадто дорого, замініть його свіжим огірком. Приготуйте тости, авокадо і цибулину подрібніть блендером, збризніть лимонним соком, додайте кінзу, поперчіть, посоліть. Перемішайте пюре, намажте отриманою пастою тости. Огірок краще порізати кубиками і додати дрібно порізане пір’я зеленої цибулі.

• Салат із буряка. Відваріть овоч, натріть на дрібній тертушці, додайте подрібнені горіхи. Любителям гостренького рекомендуємо розбавити страву тертим свіжим імбиром і подрібненим часником. У вихідні дні додавайте олію, в будні заправляйте соком лимоном.

• Салат із квашеної капусти або свіжої та яблука. Тут все просто. Яблуко поріжте кубиками, додайте нашатковану капусту.

• Бутерброд із ікрою. Кабачкову ікру любить багато хто. Немає нічого простішого, ніж намазати її на хліб або тост. Смачно і ситно.

 Салат «Свіжість». Натріть на тертушці моркву та яблука. Додайте подрібнений часник. Для любителів чорносливу можна додати в салат подрібнені сухофрукти і горіхи. Збризніть соком лимона, посоліть за смаком.

• Гарбуз і яблука подрібніть на тертушці. Додайте мед, жменю очищеного кабачкового насіння, родзинки і лимонний сік. Нехай страва трохи настоїться, тоді буде набагато смачніше.

• Салат «Весняний ексклюзив». Свіжий огірок і помідори наріжте скибочками, додайте оливки, подрібнені горіхи, посоліть, збризніть соком лимона.

Відмінний сніданок в дні сухоядіння – родзинки, мюслі, мед, горіхи, лимонний сік. У дні, коли дозволяється гаряча їжа, візьміть на замітку наступні рецепти страв:

• Печена картопля з болгарським перцем і зеленню. Картоплю помийте, просушіть, розріжте на половинки. Болгарський перець поріжте кубиками. Виберіть ложкою або ножем частину картоплі з кожної половинки. Нафаршируйте перцем із подрібненою зеленню. Можна додати подрібнений часник.

• Салат із чермші та картоплі. Поріжте кубиками варену у мундирах картоплю, подрібніть черемшу. У вихідний вживайте із соняшниковою олією. У вівторок і четвер – із соком лимона.

• Запечений гарбуз із яблуками, горіхами та медом. Гарбуз і яблука поріжте великими кубиками. Викладіть на деко гарбуз, зверху полийте медом, потім – горіхи, зверху – яблука. Запечіть у духовці. Дуже смачно і корисно!

• Фаршировані перці. Готуйте перці точно так же, як не в піст, тільки замість фаршу з м’яса зробіть його із картоплі – натріть овоч на крупній тертушці і трішки обсмажте. Перці виходять відмінні! Картоплю можна замінити грибами або використовувати їх у тандемі.

• Томатний суп. Помідори подрібнити блендером. Масу проварити, додавши в неї подрібнений часник, порізаний кубиками кислий огірок, картоплю і вермішель. Посолити, притрусити подрібненою зеленню.

 Грибний суп із квасолею. Готувати його абсолютно просто. Замочіть попередньо квасолю в холодній воді з сіллю. Проваріть її. Потім додайте картоплю і моркву, цибулину, в самому кінці – гриби. Заправте томатом. Для тих, хто вважає за краще супи-пюре, збийте суміш блендером.

У дні, коли дозволяється гаряча їжа, готуйте вареники з картоплею та грибами, капустою, вишнею. Робіть овочеві рагу, паштети, грибні або капустяні котлети, запікайте картоплю в духовці з грибами, готуйте страви з квасолею – всі вони поживні і дуже смачні. Можна приготувати навіть пісну піцу.

Однак при цьому не варто забувати, що найголовніше в піст – не тільки обмеження в їжі, але й молитви. Дуже важливо грішити і просити вибачення за скоєне. Нехай ваші помисли будуть чистими, а ваші дії – праведними та милосердними!

Показати більше

Схожі статті