Суспільство

У Кропивницькому створять притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства

Вчора, 20 травня, на сесії міської ради депутати затвердили рішення про створення Кропивницького міського притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Основними завданнями притулку, за словами депутатки, члена міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” Катерини Колтунової, є забезпечення місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування постраждалих осіб, надання комплексної допомоги, психологічних, соціальнопобутових, соціально-медичних, інформаційних, юридичних та інших послуг. Надання притулком послуг постраждалим особам здійснюється на безоплатній основі в обсязі, визначеному державними стандартами надання соціальних послуг, затвердженими Міністерством соціальної політики України.

Фінансування закладу здійснюється за рахунок коштів, передбачених у бюджеті Кропивницької міської територіальної громади, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

– Процес створення в обласному центру спеціалізованого шелтеру зрушив з місця. У 2021 році міська рада, як ніколи близько підійшла до реалізації вкрай необхідного для міста та області проєкту. Ми йдемо в ногу з часом та розв’язуємо проблеми, які стоять у суспільстві, – наголосив секретар міської ради Олег Колюка.

Уряд затвердив Державну соціальну програму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі на період до 2025 року. Відповідно до неї передбачене державне фінансування та створення по Україні подібних шелтерів. Затверджене рішення сесії міської ради – один із перших етапів, що дасть змогу отримати субвенцію з державного бюджету на його облаштування. Найближчим часом планується реєстрація закладу як юридичної особи. Держава встановлює єдині вимоги для реалізації таких проєктів. Лише після дотримання всіх встановлених критеріїв місто матиме змогу отримати субвенцію.

– Це має бути притулок із наданням первинної психологічної допомоги та юридичним супроводом постраждалих від домашнього насилля аби люди якомога швидше повернулися до повноцінного життя. Для успішної реалізації програми у Кропивницькому співпали всі фактори: позиція влади, міського голови, депутатського корпусу, підтримка з боку держави, ініціатива міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” та цілої низки громадських активістів. Ми продовжуємо й надалі працювати у напрямку втілення в життя важливого соціального проєкту, – резюмував Олег Колюка.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *