Політика

Олександр Горбунов розповів, що межі районів Кіровоградської області можуть змінитися

Про це стало відомо 29 листопада на прес-конференції народного депутата України Олександра Горбунова.

Народний депутат України Олександр Горбунов та експерт Центрального Офісу Реформ Юрій Ганущак провели спільну прес-конференцію у Кропивницькому на тему: “Про зміну меж районів Кіровоградської області”.

Спікери повідомили, що законопроект розроблений фахово й виважено, адже робота над ним, за словами Юрія Ганущака, розпочалася ще 10 років тому. Головною метою даного законопроекту є забезпечення ефективної системи функціонування місцевого самоврядування.

“Після численних консультацій з Центральним Офісом Реформ ми впевнилися в актуальності даної ідеї. Адже потрібно розуміти, що після проведеної децентралізації більшість повноваження районних рад перебирають на себе новостворені об’єднані територіальні громади. Це призводить до того, що відносини між районами та ОТГ стають складними та напруженими. Функції району міняються. Саме тому настав час робити новий крок для того, щоб у 2020-му році ми мали змогу вийти на якісно новий адміністративно-територіальний устрій”. – розповів Олександр Горбунов. 

Автори ідеї запропонували сформувати в межах області 3 райони замість нинішніх 21, об’єднавши їх групами.

Експерт Центрального Офісу Реформ Юрій Ганущак наголосив, що як правило, основою району є госпітальний округ та зазначив наступне:

“Цей законопроект розроблено в концепції реформи “Про місцеве самоврядування” 2014-го року. Він передбачає здійснення другого етапу для її реалізації. Зрозуміло, що районні державні адміністрації стають своєрідною префектурою. Ці питання слід вирішувати. До того ж, навіть реформування медичної галузі неможливе без здійснення змін стосовно місцевого самоврядування“.

Отож, за запропонованим варіантом, до складу Олександрійського району ввійдуть Олександрійський, Петрівський, Світловодський, Онуфріївський. До Кропивницького включать також Новомиргородський, Олександрівський, Новгородківський, Компаніївський, Знам’янський, Долинський, Бобринецький, Устинівський. До Голованівського – Новоукраїнський, Маловисківський, Добровеличківський, Новоархангельський, Вільшанський, Благовіщенський, Гайворонський.

Олександр Горбунов додав, що проблеми з кадровим забезпеченням не буде – всі фахівці перейдуть працювати з районних адміністрацій в ОТГ. За його словами, люди до цього готові та вітають можливе нововведення.

«Ми готові розглядати всі пропозиції й доповнення. Це всього запропонована модель, яка може зазнати певних змін. Кіровоградщина може мати і 2 райони, і 5. Тому до дискусії запрошуємо всіх охочих. Разом з тим, невдовзі відбудуться вибори в ОТГ, а тому ми зможемо бути матеріально готовими до впровадження цієї реформи».

 

Теги
Показати більше

Схожі статті