Суспільство

Депутати Кіровоградської облради звернуться до Зеленського, Кабінету Міністрів та Верховної Ради

Депутати Кіровоградської обласної ради звернуться до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо збереження системи госпіталів, які забезпечують сталу медичну та психологічну допомогу ветеранам в Україні. Про це йдеться на сайті обласної ради.

Текст звернення депутатів Кіровоградської обласної ради:

“Кіровоградська обласна рада звертається до вас із приводу збереження функціонування КНП “Обласний клінічний госпіталь ветеранів війни Кіровоградської обласної ради”.

З 2014 року госпіталь в Кіровоградській області виступив центром медичної допомоги та психологічної реабілітації ветеранів АТО\ООС та членів їх родин, членів загиблих ветеранів АТО\ООС. Кількість ветеранів війни в Кіровоградській області 25 771 осіб, учасників АТО/ООС 11 371 осіб, у тому числі членів родин загиблих учасників АТО/ООС.
 

Всього госпіталями ветеранів війни в Україні була надано допомогу 94 896 учасникам бойових дій, що приймали участь в АТО/ООС. Ці цифри говорять про те, що система госпіталів довела свою ефективність та результативність у допомозі ветеранам.

На жаль, в умовах медичної реформи робота системи госпіталів поставлена під загрозу. Критичне недофінансування госпіталів, що займаються учасниками АТО/ООС може призвести до скорочення ліжкового фонду, відтоку професійних кадрів, ліквідації госпіталів, що в свою чергу беззаперечно призведе до зменшення боєздатного мобілізаційного резерву, зменшить авторитет держави серед ветеранів.

Наголошуємо, що відновлення здоров’я ветеранів війни – учасників АТО/ООС, звільнених у запас, є елементом національної безпеки по збереженню боєздатного мобілізаційного резерву України. У госпіталях забезпечуються законодавчо визначені гарантії, в тому числі медичні, соціального захисту ветеранів війни, а це близько 150 законодавчих і нормативних документів.

Пропонуємо варіанти вирішення проблеми збереження системи госпіталів та забезпечення сталої медичної та психологічної допомоги ветеранам в Україні:

1. Включити госпіталі ветеранів війни до переліку медичних закладів, що не підлягають реорганізації в казенні підприємства та/або комунальні некомерційні підприємства, затвердженого КМУ, при цьому внести зміни до п.2 Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я” № 2002-VІІІ від 06.04.2017.

2. Дофінансування госпіталів ветеранів війни шляхом надання субвенцій, у тому числі Міністерства охорони здоров’я України за рахунок виключення з програми медичної реформи таких госпіталів.

3. Національній службі охорони здоров’я розробити та впровадити окремий пакет для ветеранів війни (та прирівняної до нього особи)”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *