КриміналПолітикаСуспільство

Екс-нардеп із Кропивницького постане перед судом

Ідеться про колишнього народного депутата України з Кропивницького Станіслава Березкіна. Так, на сайті НАБУ зазначається, що детективи повідомили про завершення розслідування щодо заволодіння групою компаній Березкіна 20 мільйонами доларів “Ощадбанку”. Обвинувальний акт скерують до Вищого антикорупційного суду України.

Серед підозрюваних значиться 13 осіб, зокрема, сам Станіслав Березкін, працівники “Ошадбанку”, колишні бенефіціари групи компаній «Креатив».

Дії 12 підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України.

Екс-народному депутату інкримінують організацію вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.1 ст.366.За даними слідства, у період 2013 –2014 років посадові особи приватних підприємств, що входили до групи компаній «Креатив», у змові з посадовими особами АТ «Ощадбанк» підробили документи з метою отримання в держбанку кредиту на суму 20 млн дол. США нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів власники «Креативу» вивели їх за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. А згодом цими ж грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю.Детективи НАБУ мають докази, що, ухвалюючи рішення про надання кредиту, посадовці АТ «Ощадбанк» спирались на неперевірені, а в деяких випадках і підроблені документи, частина з яких створювалась за їхньої ж участі.В результаті корупційної схеми з «Ощадбанку» фактично вивели 20 млн дол США (160 млн грн в еквіваленті на момент вчинення злочину), що призвело до списання майнових прав та, як наслідок, до зменшення активів АТ «Ощадбанк» (збитків) на суму 133 млн грн через здійснення витрат на формування резерву за цим кредитом.

Восени 2018 року слідство зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру понад 10 особам, в тому числі й народному депутату. Однак стосовно нього Верховна Рада ХVIII скликання подання Генерального прокурора України на притягнення до кримінальної відповідальності не підтримала.У липні 2019 року з незрозумілих причин та у порушення ч.5 ст.36 КПК України Генеральний прокурор Юрій Луценко визначив підслідність у кримінальному провадження за слідчими Головного слідчого управління Національною поліції України.

Однак 28 серпня 2019 року Генпрокурор це рішення переглянув, визначивши підслідність у справі  знову за детективами Національного бюро.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у травні 2016 року. З

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *