Суспільство

У державного підприємства на Кіровоградщині виявили недоліків на майже 23 мільйона гривень

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області провели державний фінансовий аудит державного підприємства «Дослідне господарство «Елітне» (далі – Підприємство) за період з 01.01.2016 по 30.11.2019.

Під час дослідження аудитори виявили низку порушень і факторів, які негативно вплинули на фінансовий результат діяльності Підприємства і призвели до непродуктивних втрат та упущення вигод.

Зокрема, через реалізацію продукції тваринництва (великої рогатої худоби в живій вазі) за нижчими від собівартості цінами, отримання урожайності за сільгоспкультурами, нижчої від регіональної, переведення репродукційного насіння до товарного зерна у зв’язку зі зменшенням попиту на нього та погіршенням його якісних властивостей, Підприємство не отримало доходів та упустило вигод на суму 16,3 млн грн. Поряд із цим формування виробничих витрат у тваринництві з недотриманням установлених нормативно-правовими актами принципів і рекомендацій призвело до завищення собівартості реалізованої продукції тваринництва, заниження у 2017 році доходів на більш як 2,5 млн грн, а також спричинило можливе недоотримання державним бюджетом 1,9 млн грн.

Окрім того, Підприємство зайво витратило 3,4 млн грн через неефективні управлінські рішення, а саме: будівництво об’єктів, які не використовуються в його діяльності або тривалий час не введені в експлуатацію, та нарахування на них амортизації; проведення ремонтів, придбання та безоплатну передачу техніки стороннім юридичним особам; неналежний контроль за збереженням та використанням майна, що призвів до крадіжок готової продукції.

Аудитори виявили, що неналежна організація бухгалтерського обліку та недотримання принципів розподілу витрат при списанні загиблих посівів призвели до завищення витрат у фінансовій звітності за 2016–2017 роки на 164,8 тис. грн та втрати державним бюджетом 65,6 тис. грн чистого прибутку. Зазначені порушення призвели до заниження вартості незавершеного виробництва станом на 01.01.2019 на 87,5 тис. грн.

Наявність коштів на рахунках банку, який з 2015 року перебуває в стані ліквідації, може призвести до втрати активів на суму 327,8 тис. грн. Через недотримання податкового законодавства, законодавства про навколишнє середовище та загальнообов’язкове державне соціальне страхування Підприємство сплатило 41,4 тис. грн штрафних санкцій.

Отже, система внутрішнього контролю Підприємства не повною мірою забезпечує виявлення можливих ризиків та є недостатньою для попередження виявлених суттєвих порушень та недоліків у його діяльності. Зважаючи на результати аудиторського дослідження, фахівці Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області надали пропозиції, необхідні для поліпшення ефективності управління коштами і майном Підприємства і покращання фінансових результатів його діяльності.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *