Суспільство

Внаслідок нововведень у Кропивницькому ветеранів війни лікуватимуть, як решту пацієнтів

У переліку медичних послуг, які розробила Національна служба здоров’я, не врахували особливості лікування ветеранів війни. Про це розповів головний лікар обласного госпіталю для ветеранів війни Геннадій Сябренко, ідеться на сайті Суспільного.

Отримувати медичну допомогу, після другого етапу реформи – з 1 квітня, ветерани війни будуть як усі інші.

За даними Геннадія Сябренка, в Кіровоградській області – майже 26 тисяч ветеранів війни. 10 тисяч з них – учасники війни на Сході України.

Учасники бойових дій Олександр Шилов лікується у госпіталі безкоштовно:

”Я не купую жодних лікарських засобів. Все для лікування безкоштовно надає держава в особі цього госпіталю. Я чув, що з 1 квітня буде скорочуватись державна підтримка таких от закладів. Не знаю, чи залишиться безкоштовним лікування, чи доведеться за все платити з власної кишені”.

У пакетах медичних послуг, які розробила Національна служба здоров’я, не врахували особливості пацієнтів госпіталю – розповіла завідувачка поліклінічного відділення госпіталю Олена Беденко:

”У більшості цих пацієнтів поліморбітна патологія. Це означає, що у одного хворого може бути одномоментно гіпертонічна хвороба, розлади шлунково-кишкового тракту, сечо-кам’яна хвороба, поранення, які він отримав на війні, і психологічна травма. Зараз пакети медпослуг передбачають лікування лише однієї патології. Якщо до нас поступить людина із загостренням декількох хвороб, ми не знаємо, як його лікувати. Другий момент – зовсім не врахована психологічна допомога. Вона не передбачена”.

Психологиня обласного госпіталю Ганна Колєва вважає, що без психологічної допомоги лікування учасників війни неповноцінне:

”Ми втрачаємо комплексність лікування, реабілітації, соціалізації і повернення до мирного життя”.

На його думку завідувача хірургічного відділення госпіталю Володимира Рури, за тарифом, який визначила Національна служба здоров’я за послугу, з 1 квітня лікувати пацієнтів не зможе:

”Я не знаю, що вони оце придумали. 4900 гривень платити за випадок апендициту. Приходить до мене хворий, я прооперував, десять днів пацієнт відлежав. Я повинен заплатити собі зарплату, медсестрі, санітарці, оплатити світло, газ, папір, нитки, антибіотики. Операція з видалення апендициту коштує сьогодні не 4900 гривень, а, приблизно, тисячу доларів”.

За словами головного лікаря обласного госпіталю Геннадія Сябренка, нині з Національною службою здоров’я укладають угоди на вісім пакетів послуг:

”Сьогодні ми бачимо контрольну цифру 2018 року, доведену нам Національною службою здоров’я, 13-15%. Разом з тим, що ми маємо з обласного бюджету, у нас дефіцит бюджету понад 45%. Якщо ми говоримо, що ветерани війни йшли захищати державу, то і фінансувати їх лікування має держава. Має бути державна програма. Жоден обласний бюджет цього не потягне”.

Минулорічний бюджет госпіталю – майже 30 мільйонів гривень – розповів директор обласного департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко. Третину з цих грошей доплатили з обласного бюджету:

”Ризики в тому, що минулого року обласний бюджет дофінансовував всю ту частину пільг, які були передбачені саме для цих людей. За рахунок місцевих бюджетів мають дофінансовуватися 30%. А враховуючи те, що сьогодні не вирішена доля всіх інших закладів, рішення остаточного про їх дофінансування немає”.

На думку Олега Рибальченка, питання фінансування мають вирішити в Уряді:

”Ми бачимо вихід з цієї скрутної ситуації в тому, що міністерство ветеранів дофінансовує категорію ветеранів, міністерство соцполітики тих пільговиків, які там лікуються за рахунок свого статуса і, відповідно, всі військові лікуються за рахунок міністерства оборони. Відповідно до визначених тарифів”.

За словами Олега Рибальченка, ці пропозиції передали на розгляд Уряду.

Нагадаємо, з 1 квітня , за другим етапом медичної реформи вторинної і третинної ланок, тобто послуг, які надають лікарі-спеціалісти, більшість медичних послуг для українців стануть безкоштовними. За них платитиме держава в особі Національної служби здоров’я. Щоб отримати гроші від держави, медичний заклад має відповідати вимогам, тобто довести державі, що може надавати послуги. Програма медичних гарантій містить двадцять сім безкоштовних пакетів медичних послуг. На медичні послуги, які не входять до пакетів, лікарні встановлюватимуть тарифи. Платні медичні послуги пацієнт оплачуватиме за власні гроші.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *