ПолітикаСуспільство

Диктофон під столом і спецзасоби в машині: що відомо про справу екс-головного архітектора Кропивницького

Фото – Dozor

Під час публічного звіту за рік роботи міський голова Кропивницького Андрій Райкович обмовився про передумови звільнення з посади начальника головного управління архітектури Вадима Мездріна. Зі слів посадовця, проти архітектора буцімто сфальсифікували кримінальну справу працівники управління захисту економіки поліції області (далі УЗЕ – авт.).

Центр медіарозслідувань «Прозоро» поцікавився деталями справи і з’ясував, що очільник управління архітектури поскаржився до прокуратури області на прослушку в своєму кабінеті. 22 лютого 2019 року він виявив під кришкою власного робочого столу прикріплений міні-диктофон.  Крім цього біля заднього правого колеса Toyota Camry посадовця було помічено кубоподібний предмет розміром 8х8х4 см, обмотаний плівкою та скотчем.

За вказаними фактами 26 лютого 2019 року порушено кримінальне провадження за ч.1 ст.359 КК України (незаконне використання спецтехзасобів отримання інформації). Процесуальне керівництво здійснює УСБУ області.

Досудове розслідування з’ясувало, що диктофон встановили особи, які вранці 22 січня 2019 року зайшли до кабінету посадовця на розмову. Спецтехніку відправили на відповідну експертизу.

Не виключено, що таким чином щодо Вадима Маздріна здійснювали негласні слідчі розшукові дії  у кримінальному провадженні про яке під час свого звіту також згадував міський голова.  Як ідеться в ухвалі Ленінського райсуду Кропивницького від 10 травня 2019 року слідчі розпочали провадження за підозрою у зловживанні впливом.

Згідно з фабулою підозри, яка лягла в основу клопотань УЗЕ-шників до суду про арешт майна посадовця, вони розслідували діяльність керівника місцевого підприємства у сфері землевпорядної документації ТОВ «АН Експерт». За інформацією з аналітичної системи YouControl, керівником та бенефіціаром цієї фірми є Юрій Олексійович Гарькавий.

За версією слідства, протягом 2018-2019 років підприємець налагодив схему вимагання коштів з клієнтів за вплив на посадовців міськради Кропивницького – заступницю начальника управління ДАБК та головного архітектора. Кошти нібито передавалися за отримання містобудівних умов, присвоєння адресного номера, заповнення заяв тощо.

Доказовою базою, якою УЗЕ-шники обґрунтовували необхідність арештів майна стали свідчення клієнта цього підприємця, записи його розмов, у тому числі телефонних, щодо узаконення низки об’єктів будівництва.

Під час таких розмов зафіксовано, як 4 лютого 2019 року клієнт попросив керівника фірми провести оцінку будівлі, занизивши у 5 разів її оціночну вартість. Наступної зустрічі ця особа віддала підприємцю гроші та уточнила чи все погоджено із головним архітектором. Той повідомив, що «все домовлено і що там запросили набагато більше ніж вони розраховували, при цьому кошти ще не занесли, але занесуть після того як буде присвоєно адресу».

Крім цього, в розмовах зафіксували прайс, який озвучив підприємець. Йшлося про 2500 доларів США. За версією слідства, гроші передбачалися для посадовців міськради. Слідчі стверджували, що зафіксували як підприємець передав готівку посереднику, котрий працює держреєстратором Созонівської сільради. При передачі грошей він нібито вказав, що це для начальника управління архітектури.

Судячи з судових ухвал, перемовини йшли щодо узаконення об’єктів будівництва та реконструкції по просп. Перемоги, 10а, утому числі земельної ділянки з кадастровим номером 3510100000:23:141:0054 та по вул. Євгена Чикаленка, 3, що належить ПАТ «Ельворті».

З іншої судової ухвали Ленінського райсуду від 16 травня 2019 року відомо, що вказаний підприємець був достатньо поінформований про роботу управлінь міськради. Зокрема, у телефонній розмові із працівником ПАТ «Ельворті» він повідомив, що працівники СБУ надіслали запит до управління ДАБК міськради з приводу перевірки дотримання законодавства у сфері містобудівних норм. Йшлося про об’єкт будівництва по вулиці Чикаленка, 3, який належить вже згаданому ПАТ «Ельворті». При цьому він запевнив, що попередив працівників управління ДАБК, що «це його об’єкт, та вони все зрозуміли, вирішується питання про проведення формальної перевірки та відписки працівникам СБУ».

У матеріалах, які лягли в основу клопотань до суду, не вказано про зафіксований факт передачі грошей комусь із посадовців чи вилучення доларів у їхніх речах, помешканні. В судових ухвалах по вказаному провадженню згадуються клопотання про обшуки та арешти майна, вилучення робочої документації, техніки, блокнотів у начальника управління архітектури та заступниці начальника управління ДАБК. В подальшому через суд посадовці оскаржили арешти майна. Станом на грудень 2019 року підозр у вказаному провадженні так нікому й не оголосили. Призначено експертизи на предмет відповідності законодавству містобудівної документації та висновків, наданих посадовцями. 

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *