ПолітикаСуспільство

“Опечатаний” кабінет, поліція, суд по корупції та новий позашляховик: черговий конфлікт громади з сільським головою Мар’янівської ОТГ

На Кіровоградщині знову спалахнув конфлікт між громадою і сільським головою (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 16 жовтня, біля приміщення Мар’янівської сільcької ради (Маловисиківський район Кіровоградської області), ремонт якої триває вже чотири роки, зібралася чимала кількість жителів села з вимогою до голови Олександра Тененики припинити свавілля.

Сьогоднішній день для мар’янівців розпочався з того, що секретар сільради Анна Овсянік, яка до цього перебувала на лікарняному, а вчора брала вихідний за власний рахунок для оформлення документів по інвалідності, повернулася на роботу. Проте замість звичного робочого місця на неї чекали замкнені й опечатані двері кабінету.

Пані Анна, розуміючи неможливість вчинення ввірених їй нотаріальних дій, викликала на місце правоохоронців. Невдовзі до сільської ради прибув і сам голова Мар’янівської ОТГ Олександр Тененика й закликав Анну Овсянік не телефонувати в поліцію, а пройти до нього в кабінет, де він «усе пояснить».

Виявилося, що «опечатка» кабінету, де знаходиться безліч важливих для громади документів, пов’язана з розпорядженням Олександра Тененики, яке той видав напередодні. У документі, зокрема, вказується, що секретар не повинна вчиняти нотаріальні дії, враховуючи «грубі порушення правил діловодства», а окрема комісія має провести «ревізію в кабінеті секретаря сільської ради».

Анна Овсянік запевняє, що має докази безпідставності такого розпорядження і обіцяє їх надати. З юридичної точки зору вважає такі дії незаконними, адже відповідні рішення повинні прийматися органами юстиції.

Зважаючи на останні події, які мають місце на території Мар’янівської ОТГ, сільські жителі підозрюють: це не більше, ніж персональне зведення рахунків голови О. Тененики з секретарем А. Овсянік.

На відео начальник новоствореної Комісії Артур Габрієлян каже, що не розуміє, під чим він має підписатися. На це пан Тененика відповідає:

“Якщо ти “недопоняв”, то це “печально”.

Саме тому під будівлею сільської ради зібралася чимала кількість представників громади.

СУТЬ КОНФЛІКТУ

А у мар’янівців встигло накопичитися багато запитань до пана Тененики.

Ремонт Мар’янівської сільської ради триває ще з 2016 року. Загальна вартість робіт, згідно проекту, оцінювалась орієнтовно в 2,5 мільйони гривень. Проте одного повноцінного тендеру на конкурентних засадах оголошено не було. Разом з тим, за період з кінця 2016-го по липень 2018-го року угоди відносно проведення ремонту на вказаному об’єкті заключалися виключно на допороговій основі з однією і тією ж приватною фірмою «ВЄОЛ ГРУП». Було підписано 7 (!) різних контрактів на загальну суму 833 611 гривень. Отже, тендер фактично «подробили» (ймовірно, щоб унеможливити процедуру закупівель на конкурентних засадах). Угоди з цією компанією підписуються до сьогоднішнього дня.

Друге питання: ігнорування ініціатив по проведенню інвентаризації земель запасу. Селяни не знають, яка кількість землі перебуває на території ОТГ, а відтак не можуть ними розпоряджатися й претендувати на отримання законних 2-х гектарів. Говорити про землі запасу сільський голова Тененика відмовляється, натомість взявся за переслідування фермерів.

Цікавить громаду і придбання за 400 тисяч гривень позашляховика за кошти місцевого бюджету. Люди переконані, що ця сума є завеликою для автівки, а в розрізі понівечених доріг у самому центрі Мар’янівки та майже аварійному стані сільради й клубу, таке придбання не є доцільним.

І насамкінець: судовий процес над Олександром Тененикою, якого звинувачують у вчиненні корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»).

Землевпорядника, який, за словами депутатів, не підтримує ініціативи голови, Олександр Тененика спробував відсторонити від своїх обов’язків і перевести його в клуб, проте Андрію Вовченку вдалося в судовому порядку домогтися визнання вказаного розпорядження протиправним.

Точкою кипіння стали сьогоднішні дії сільського голови проти секретаря пані Анни.

«Будеш сидіти разом з Вовченком у клубі», – виголошував О. Тененика.

За словами юристів, у оприлюдненому розпорядженні наявні ознаки порушення, адже секретар міської ради – виборча посада. Анну Овсянік обирали самі депутати. Яким чином новостворена «комісія», не маючи досвіду в нотаріальній справі, проводитиме ревізію в кабінеті, також незрозуміло, адже це, найімовірніше, належить до повноважень органів юстиції.

Відверто здивувала позиція сільського голови Олександра Тененики, коли останній почув про виклик правоохоронців.

Голова села повідомив телефоном, що направляється в Кропивницький і тому не може дати свідчення, проте свідки кажуть, що бачили його автівку біля клубу.

Додамо, що сільський голова виніс догану Андрію Вовченку, аргументувавши її відсутністю фахівця на робочому місті, адже той був на судовому засіданні, коли слухалася справа самого О. Тененики. Останній, до речі, на суд у своїй справі не прибув, посилаючись згодом на довідки з медичного закладу в Кропивницькому.

ЩО Ж ПО СПРАВІ?

Як зазначалося, Олександру Тенениці інкримінують вчинення корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»). Справа тягнеться вже 4 роки, і весь цей час пан Тененика активно провадить свою діяльність на посаді сільського голови.

Суд дослідив відео й аудіоматеріали. Справа вже перебуває на фінальному етапі розгляду, проте досі не може дійти до свого завершення. На позаминуле судове засідання запізнилися захисники підозрюваного, тому часу в розпорядженні прокурора й судді стало значно менше.

А на попередньому суді левова частка часу була присвячена питанню зйомки підозрюваних: адвокат клопотала про заборону відеофіксації судового процесу, зокрема самих обвинувачуваних, журналістом і ще однією особою, яка була присутня. Захисниця вимагала видворення із судової зали представника ЗМІ.

Відтак, суддя понад годину перебував у дорадчій кімнаті й зрештою виніс рішення: зйомку заборонити, але нікого не змушувати покидати судове засідання.

Отже, розгляд справи знову перенесли.

ХТО МАЄ ВЧИНЯТИ НОТАРІАЛЬНІ ДІЇ В СЕЛІ?

Зараз робота секретаря сільради в Мар’янівці фактично заблокована. Анна Овсянік була вимушена весь день знаходитися в коридорі, адже зайняти своє робоче місце наразі не видається можливим.

Натомість Олександр Тененика покинув село, так і не надавши свідчення поліцейським.

Так чи інакше, мар’янівці планують з цього приводу звертатися до обласної влади. Наступне судове слухання щодо обвинувачення Олександра Тененики в корупції заплановане на 21 жовтня.

Про його перебіг ми обов’язково повідомимо невдовзі.

 

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *