Суспільство

Розгляд справи за підозрою в корупції сільского голови на Кіровоградщині знову відтермінували

Розгляд справи (котра тягнеться вже 4 роки) знову перенесли. Сільський голова каже, що перебував на стаціонарі, проте жителі стверджують протилежне. 

А тим часом Мар’янівська сільрада планує заключити угоду в рамках “подробленого” тендеру з однією і тією ж приватною фірмою, яка фактично монополізувала ринок підрядників для Мар’янівки. 

СУД БЕЗ РОЗГЛЯДУ

24 вересня відбулося судове засідання в районному суді Маловисківського району, де мали слухати справу відносно імовірно корупційних дій сільського голови Мар’янівської ОТГ Олександра Тененики. Йому інкримінують частину третю статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частину другу статті 369 КК України («Зловживання впливом»).

Санкція покарання: від 5-ти до 10-ти років позбавлення волі. Незважаючи на це, О. Тененика разом зі створенням ОТГ, отримав можливість розпоряджатися бюджетними коштами у розмірі близько 26-ти мільйонів гривень.

Нагадаємо, 12 вересня судове слухання так і не зібралося через відсутність самого О. Тененики та його захисників. Відтак, провадження по справі мали продовжити сьогодні.

Цього разу у Маловисківському райсуді зібралися всі безпосередні учасники процесу, проте повноцінного розгляду знову не відбулося. Виявилося, що сільський голова вчора підписав контракт із новою адвокатесою, котра не встигла ознайомитися з усіма матеріалами. Остання подала клопотання про  чергове відтермінування судового засідання.

Додамо, що розгляд цієї справи триває вже 4 роки. На цьому ж наголосив і суддя Ю. Березій з проханням із розумінням віднестись до даного факту й запропонував провести засідання в понеділок. Проте захисники, посилаючись на зайнятість та неознайомленість із матеріальною базою, відкинули будь-які спроби судді призначити суд у найближчі терміни.

У кінцевому результаті зійшлися на даті 4 жовтня.

Суддя повідомив, що в рамках провадження залишається заслухати виступи обвинувачених та ознайомитися із відеоматеріалами. Після цього відбудеться фактичне закінчення з’ясування обставин справи.

ЛІКУВАННЯ “НА ПАПЕРІ” ЧИ ПО ФАКТУ

Свою відсутність на минулому судовому засіданні сільський голова О. Тененика пояснив стаціонарним лікуванням в одному із медичних закладів Кропивницького, надавши відповідні довідки. Разом з тим, жителі Мар’янівки зазначають, що бачили пана Тененику в селі протягом цього часу і стверджують, що він провадив свою діяльність у вказані терміни.

Про “дивне” перебування на стаціонарі свідчить і його нещодавній виїзд на поля Мар’янівської ОТГ. Нагадаємо, тоді сільський голова звинуватив фермера у незаконному використанні землі, проте правоохоронці виснували: фермерське господарство має усі підтверджуючі дозвільні документи.

На суді О. Тененика заявив, що лікувався в грудні 2018 року, а з 5 лютого по 22 квітня 2019 року продовжив амбулаторне лікування. Останній раз був на лікарняному з 9 по 20 вересня включно (стаціонар).

Водночас це не завадило йому бути присутнім на полі разом з поліцейськими 14 вересня, що, зокрема, підтверджується і наявними відеоматеріалами.

У коментарі прокурор відзначив, що надасть цьому відповідну оцінку й перевірить факт лікування підозрюваного на стаціонарному лікуванні.

Громадськість Мар’янівської ОТГ занепокоєна теоретичною можливістю сільського голови Олександра Тененики довести справу до завершення без прийняття чіткого рішення й визнання судом вини або навпаки. А такий сценарій можливий у разі подальшого затягування справи.

Якщо протягом 10-ти років з моменту провадження по підозрюваній особі не винесено рішення, то справа закривається “за строком давності”.

Громада вже направила відповідні листи із проханням посприяти якнайшвидшому розгляду процесу в Генеральну прокуратуру, Кабмін та Президенту Україну, а віднедавна веде переписку із народним депутатом України Юрієм Кузбитом (обирався від 102-го виборчого округу).

Так чи інакше, зараз пан Тененика перебуває під заставою.

ПІДХІД ДО ЗАКУПІВЕЛЬ НЕ ЗМІНЮЄТЬСЯ

26 вересня має відбутися засідання Мар’янівської сільської ради, на якій депутати вимагатимуть від сільського голови представити звіт за використані кошти громади, адже, приміром, приміщення сільради ремонтують вже три роки, а сам тендер “подробили” на декілька частин (що відкриває можливість для допорогових закупівель, а отже усуває необхідність дотримання принципу конкурентності). Кошти стабільно освоюються однією і тією ж приватною фірмою.

Наприклад, згідно даних майданчика публічних закупівель Prozorro, лише за період з кінця 2016-го по липень 2018-го року на послуги з виконання одного об’єкта – ремонту приміщення Мар’янівської сільської ради було підписано 7 окремих договорів з приватною компанією ТОВ «ВЄОЛ ГРУП» на суму 833 611 гривень.

Нині сільрада знову оголосила тендер на здійснення робіт з капітального ремонту приміщення сільської ради. Переможця мають визначити наступного місяця, але відомо, що станом на сьогодні, в торгах приймає участь згадана фірма “ВЄОЛ ГРУП”.

Витративши з бюджету села понад 800 тисяч на відповідні послуги, приміщення сільради зараз виглядає наступним чином:

Чергове судове засідання по справі Олександра Тененики заплановане на 4 жовтня.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *