Суспільство

День Незалежності у Кропивницькому буде представлений ретроспективою міста за три останні десятиліття

Як готуються відзначати 30-річницю незалежності України в Кропивницькому розповіли помічник міського голови Євгенія Шустер разом із керівниками виконавчих органів міської ради – кураторами локацій свята під час брифінгу у міській раді сьогодні, 22 червня.

– Місто ретельно готується до 30-річчя Незалежності. Думали, як зробити це дійство оригінальним, без банальностей, аби максимально зацікавити кропивничан та гостей міста. Так, і народився проєкт “Україна — 30. Місто і час”, в рамках якого по вулиці Дворцовій і в Ковалівському парку постануть одразу кілька локації з ретроспективою розвитку Кропивницького за ці останні 30 років, – розповіла Євгенія Шустер журналістам.

Ключовими будуть три локації, що презентуватимуть певні десятиріччя: з 1991 по 2000 роки (біля пам’ятника Першому трамваю), 2000-2010 роки (поряд зі скульптурою Наталки Полтавки) і 2011-2021 роки (Ковалівський парк). 

Кожна локація матиме якусь власну родзинку, і не одну, а всі разом вони  відображатимуть певні періоди й нагадуватимуть містянам, яким було життя минулих років.

Так, в планах організаторів, відтворити на першій локації шкільний клас, групу дитячого садочка, інтер’єр звичайної квартири тих часів. Тут діятимуть виставки іграшок, аксесуарів, одягу, посуду, техніки, можна буде навіть зробити зачіску чи мейкап, які були тоді популярні. А для того, щоб представити максимально повну картину побуту і не тільки ще з не такого вже й  далекого минулого, у міській раді закликають усіх кропивничан поділитися речами, що на той час були звичними – дисковими телефонами, фотоапаратами-мильничками, першими мобільними телефонами тощо. Сьогодні ці речі уже сприймаються як артефакти, особливо молодшим поколінням.

Оскільки на першій локації чимала увага приділена саме освітньому напрямку, її куратор — начальник управління освіти Кропивницької  міської ради Лариса Костенко. Вона дещо привідкрила завісу до тих цікавинок, що плануються і попередила кропивничан, що розрахуватися на виставці-продажу хлібобулочних виробів можна буде  тільки купонокарбованцями, які тоді були в обігу. Іще однією родзинкою цієї локації, за словами Лариси Костенко, стане квест-кімната.

Наступна локація: 2000 — 2010 роки, нагадає гостям свята про Помаранчеву революцію, проєкти “Майданс” та “Купуй кіровоградське” – всі карти організатори не стали відкривати, але обіцяють, що тут також буде  не менш цікаво, ніж на попередній локації. Так, наприклад, за словами  начальника управління торгівлі та побутового обслуговування населення Алли Козлової, тут будуть відтворені не лише торговельні зали найбільш популярних тоді магазинів, а й навіть  ресторан, з його облаштуванням , в меню якого можна буде простежити, як змінювалася  їжа за ці 30 років.

І завершальна локація – в парку Ковалівському, розміститься ближче до казарм військової частини 3-го полку і презентуватиме новітню історію, звитягу наших захисників — учасників АТО-ООС. Над її створенням фахівці міської ради працюють спільно з волонтерами, ветеранами та військовими.

– У кожній локації будуть представлені спеціальні інформаційні стенди, які й відображатимуть історичний контекст, – зазначила Євгенія Шустер і наголосила далі –  Ми хочемо показати цей рух і динаміку змін міста крізь час.

Разом з тим, відбудеться і вже традиційна виставка товарів місцевих виробників “Зроблено в центрі України”, що проходить із року в рік у Ковалівському парку. Вона також відображатиме, як змінювалася  продукція місцевих виробників впродовж років. Зацікавить гостей локації і спеціалізована техніка рятувальників, і тролейбуси КП “Електротранс”, чи автомобілі, що продаються в автосалонах Кропивницького.

А  для концерту на головній сцені міста, що буде зведена на площі Героїв Майдану, вже відібрані 30 українських хітів, популярних у роки незалежності України. Окрім цього, провідні хореографічні колективи міста готують танцювальні постановки під ці пісні – це також цілий окремий проєкт “30 пісень Незалежності”.

Наступна ідея, про яку розповіла помічник міського голови, стосується знакових особистостей Кропивницького, які розвивали місто після 1991 року. Рейтинг персоналій складали досвідчені місцеві журналісти. Хто ввійшов до цього переліку не розголошується, організатори хочуть зберегти інтригу.

Завершить святкове дійство у Кропивницькому  фестиваль “Рок на Інгулі”.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *