Політика

Розбиті дороги, авто за 450 тисяч та підозри в корупції селищного голови на Кіровоградщині: що відбувається у Маловисківському районі

Сьогодні, 2 серпня, чимало жителів села Мар’янівка Маловисківського району Кіровоградської області зібралися під стінами селищної ради з вимогою припинити свавілля, яке, за їх словами, вчиняє селищний голова.

Про це кореспонденту інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“.

Представники Мар’янівської громади звинувачують голову села Олександра Тетеника у неправомірних діях, чисельних порушеннях регламенту, корупції, узурпації влади та перешкоджанні в отриманні земельних ділянок громадянам, що передбачається чинним законодавством. До слова, Тетеника обіймає вказану посаду вже протягом 13-ти років.

Уваги заслуговує також і стан приміщення Мар’янівської сільської ради, ремонт якого ніби розпочався ще три роки тому.

Разом з тим, оголошено тендер на придбання нового автомобіля для потреб сільської ради майже за 450 тисяч гривень. Відповідна інформація міститься на майданчику публічних закупівель Prozorro.

Місцеві зазначають, що вказані кошти доцільніше було б спрямувати, наприклад, на ремонт доріг. Ось як виглядає зараз асфальтове покриття у самому центрі села:

Жителі Мар’янівки вже направляли на ім’я селищного голови відповідне колективне звернення, під яким підписалося понад 100 осіб, проте жодної реакції на озвучені прохання та пропозиції так і не отримали.

Сільський клуб також потребує капітального ремонту.

Селищний голова Олександр Тетеника наразі перебуває в офіційній відпустці, проте розпорядження, в якому має зазначатися, хто на час його відсутності на посаді повинен виконувати покладені обов’язки, відсутнє. Принаймні, ані журналісту, ані громадськості, ані депутатам селищний голова не продемонстрував відповідний документ і не відповів на запитання, хто ж має здійснювати повноваження голови.

“Під час шторму капітана не міняють”, – прокоментував дану ситуацію сам Олександр Тетеника.

Це, в свою чергу, є грубим порушенням регламенту сільської ради. Зазначимо, що згідно норми закону, посадовець повинен передати свої повноваження іншій посадовій особі, а по закінченню відпустки написати наказ на відклик. Нічого з вищевикладеного зроблено не було.

Люди розцінюють вказані дії як цілеспрямоване небажання нікого допускати до інформаційного простору, адже дані про кількість земель запасу, невикористані паї та багато іншого елементарно приховуються від громади.

«Є землі державного резерву. Вони дали б можливість задовольнити потреби всіх, хто має право на отримання законних двох гектарів кожному громадянину. Але від нас тримають цю інформацію у таємниці», – розповідають місцеві жителі.

Більше того, люди обурені розпорядженням, згідно якого, посадову особу, котра знається на земельних питаннях і свого часу виграла відповідний конкурс, учасника АТО Андрія Вовченка (останній не підтримує ініціативи селищного голови) нібито переводять з відділу земельних відносин до відділу культури, молоді та спорту. При цьому правового або хоча б логічного обгрунтування даного рішення практично немає. Детальніше:

Олександр Тетеника за кошти бюджету села також замовив послуги адвоката, який, за словами секретаря, щомісячно отримує понад 10 000 гривень заробітної плати. Щоправда, жителі запевняють: жодного разу з ними не проводилися ніякі юридичні консультації. Селищний голова іншої думки:

“Людям надавалася можливість прибути до певного вказаного місця, щоб отримати безкоштовно юридичні послуги. В цьому місяці також зробимо оголошення. Люди в праві звертатися до мене із запитаннями, які я направлю юристу”, – наголошує Тененика.

Додамо, що контракт підписаний із адвокатською компанією одного з депутатів міської ради міста Кропивницького.

В той же час, селищний голова не дає можливості секретарю селищної ради здійснювати нотаріальні дії.

«Олександр Тетеника в мене забрав гербову печатку. Законних підстав цьому немає взагалі. На питання, де печатка і чому мене відсторонили, відповіді так і не отримала», – зазначає секретар селищної ради Анна Овсянік.

Мар’янівські депутати селищної ради акцентують увагу на тому, що пан Тененика взагалі не визнає окремі рішення, котрі приймаються на сесії:

Проти самого селищного голови Олександра Тетеники зараз відкрите кримінальне провадження. Його підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другою статті 369 КК України («Зловживання впливом»). Розгляд справи триває вже три роки, зараз вона знаходиться на одному із фінальних етапів.

А на останньому сесійному засіданні депутатським корпусом одноголосно було підтримано рішення про направлення листа до Президента України та Генеральної Прокуратури України з проханням пришвидшити розгляд справи, проте вказане рішення досі не підписане головою села Тетеникою.

Депутати планують скликати позачергову сесію та робити все можливе, аби нинішній селищний голова був відсторонений від своїх повноважень. Того ж вимагає і Мар’янівська громада.

P.S. Після візиту в Мар’янівку кореспондента «Прожектора» до редакції телефонували невідомі із запитаннями про особисті дані журналіста та про «цінову політику послуг», наполегливо цікавлячись тим, хто саме із місцевих жителів повідомив про те, що відбувається у селі.

Зазначимо: наразі готуємо журналістські запити до Мар’янівської селищної ради відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», які невдовзі обов’язково опублікуємо.

Далі буде.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *