Політика

Кропивницький: земельні схеми під законними намірами

Вільної комунальної землі у Кропивницькому майже не залишилось 

Проблема нагромадження у місті великої кількості МАФів, торгівельних тимчасових споруд та магазинів, незважаючи на умовне затишшя у ЗМІ та соціальних мережах, досі не втратила своєї актуальності. І якщо наразі наявні чималі проблеми у бюджетному фінансуванні, приміром, освітньої та медичної галузей, сфера торгівлі у Кропивницькому активно розвивається, пише сайт “Прожектор“, інформує “Моє Місто“.
 
Для того, аби успішно здійснювати підприємницьку діяльність, насамперед, необхідні земельні ресурси, де можна було б розмістити той чи інший павільйон. Міський голова Андрій Райкович неодноразово зазначав, що вільних земельних ділянок у комунальній власності міста практично не залишилось, а минулоріч взагалі було запроваджено мораторій на видачу паспортів-прив’язки (документу, який надає можливість для встановлення тимчасових торгових споруд).
 
Роль земельної комісії та аукціон без конкуренції
 
Але вільні земельні ділянки для здійснення підприємницької дільності, при бажанні, таки знаходяться, а їх власники або орендарі, будучи депутатами міської ради, можуть цілком законно претендувати на розширення їхніх меж, а отже ймовірне розширення торгових рядів для розвитку власного бізнесу шляхом експлуатації комунальної землі.
 
В цьому конкретному випадку йдеться про ситуацію навколо землі на мікрорайоні Кущівка (перехрестя вулиць Хабарівської та Кримської). Тут ще в минулому році були встановлені торгові павільйони (на основі паспортів-прив’язки), які здавалися й нині здаються в оренду під торгівлю солодощами, пивом, ковбасами тощо.

Примітно, що вказана земельна ділянка документально вважається вільною, адже 24 липня цього року на розгляд членам земельної комісії у міській раді Кропивницького було винесено проект рішення щодо “затвердження земельної ділянки на перехресті вулиць Хабаровської та Кримської, право власності на яку набувається на аукціоні“. Голова земельної комісії Олександр Шамардін (представник партії “Рідне місто” в міській раді) заявив, що участі в голосуванні брати не буде, адже в цьому питанні наявний конфлікт інтересів. З першої спроби документ не погодили.

Але після закінчення онлайн-трансляції комісії, за словами іншого члена вказаної комісії, Олександр Шамардін закликав колег “поставитися із розумінням до питання Кримської-Хабарівської”, адже павільйони, які зараз здаються в оренду, належать йому. Відтак проект рішення був заново проголосований і погоджений з другої спроби.

Що ж передбачається документом? На перший погляд, все виглядає цілком законно і логічно.

Надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (право власності на яку набувається на аукціоні) та дозвіл на розроблення експертної грошової оцінки земельної ділянки на перехресті вулиць Хабаровської та Кримської орієнтовною площею 0,0305 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі за рахунок земель житлової та громадської забудови, що перебувають у запасі“, – йдеться, зокрема у проекті рішення.

Це означає, що будь-хто з бажаючих матиме змогу прийняти участь в аукціоні на нібито вільній земельній ділянці (хоча насправді вона вже частково забудована павільйонами).

Хто імовірно отримає зиск

А відтак, проведення аукціону (й фактично узаконення вказаної ділянки) вигідне лише тій особі, яка вже має там розміщені павільйони та здає їх в оренду окремим торговим маркам під здійснення підприємницької діяльності. Зазначимо, що наразі магазини займають близько 100 квадратних метрів, у той час як погодженим земельною комісією проектом рішення передбачається винесення на аукціон 305 квадратів.

Орендарі павільйонів на перехресті вулиць Хабарівської та Кримської повідомили, що укладали договір оренди на розміщення тут своїх торгових точок через фірму, яка належить голові земельної комісії у міськраді Олександру Шамардіну та чітко підтвердили: “вказані споруди є власністю депутата Шамардіна”.

Отже, виникає ситуація, коли в нібито гарній практиці, що сприяє законному використанню землі – земельному аукціоні, буде відсутня конкуренція із зрозумілих причин. А прогнозований переможець торгів уже на законній основі зможе провадити свою діяльність на 305-ти квадратних метрах, як варіант, далі забудовуючи до недавнього часу вільну комунальну територію міста новими павільйонами і здавати їх в оренду.

Такими чином, на мікрорайоні Кущівка зможуть вирости нові торгові ряди на кшталт ринку, котрий знаходиться неподалік. Для ознайомлення пропонуємо порівняти архітектуру обох споруд і оцінити їхню схожість або навпаки, зокрема матеріалів, які використані для будівництва:

Варто зауважити, що певна територія мікрорайону Кущівка, окрім вищезазначених, вже перебуває у власності родини Шамардіна та використовується у комерційних цілях. Свого часу про це писали місцеві ЗМІ, адже невдоволені мешканці у 2017 році навіть виходили з протестом проти будівництва на місці колись фруктового саду великої кількості торгових павільйонів. Землю розміром майже у гектар (0,929 га) свого часу купив батько Олександра Шамардіна (принаймні, оформлена вона якраз на Сергія Івановича Шамардіна) у особи, котра отримала її безоплатно у власність рішенням міської ради ще у 2010-му році під будівництво житлового будинку. Придбавши вказану ділянку, у липні 2016-го року, земельна комісія, головою якої є Олександр Шамардін (а потім і сесія міської ради), погодила їй зміну цільового призначення на «будівництво та обслуговування будівель торгівлі», тим самим дозволивши використовувати 0,929 га колись комунальної землі у комерційних цілях. Із будівництвом павільйонів, зрозуміло, не забарилися.

Схема зі зміною цільового призначення ділянок по можливості широко використовуєтьсяспритними підприємцями, адже таким чином проведення аукціону вважається необов’язковим – потрібно лише схвальне рішення сесії і 3-6 тисяч гривень на розробку проекту землеустрою.

Згодом на цьому місці виник своєрідний ринок з МАФів, а лідером у 2017-му році за кількістю отриманих паспортів-прив’язки в місті став батько Олександра Шамардіна – Сергій Шамардін, котрий значиться як позичальник коштів у майновій декларації сина за той же 2017-й рік.

Подібна історія і з земельною ділянкою розміром в 1 гектар по вулиці Преображенській, яку Кіровоградська міськрада у 2012 році передала в оренду батькові Олександра Шамардіна. Орендна плата була встановлена на мінімальному рівні (3%), хоча інші власники комерційних об’єктів сплачують від 6-ти до 12-ти % від нормативно-грошової оцінки землі. Зараз тут розміщується супермаркет “АТБ”.

Тож на черзі розгляд питання  відносно проведення аукціону (фактично на неконкурентних засадах) на 305 квадратах на перехресті вулиць Хабарівської та Кримської, яка є в порядку денному сесії міської ради Кропивницького. Документ  розглядатиметься депутатами у вівторок, 20 серпня. Ми обов’язково повідомимо про результати голосування

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *