Політика

Чи стануть владні процеси в міській раді прозорішими: що означає “громадська експертиза” і коли запрацює

Із прийняттям оновленого Статуту територіальної громади міста Кропивницького на сесії міськради 31 січня, постало питання діяльності громадської експертизи. Для цього має бути розроблене відповідне положення, котре регулюватиме даний процес.

ДОВІДКОВО:

Громадська експертиза — складова механізму демократичного управління державою. Вона є одним із інструментів громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади в державі. Громадські експертизи спрямовані на подолання закритості та бюрократичності державних органів, на виявлення правопорушень. Також громадська експертиза дозволяє громадськості оцінити рівень прозорості органу виконавчої влади та дотримання ним законодавства.

На офіційному сайті міської ради вже з’явився проект рішення, яким пропонується затвердити Порядок громадської експертизи діяльності міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів. Згідно документу, громадська експертиза може почати працювати лише за розпорядженням міського голови.

Оскільки міський голова – посадова особа (і теоретично може накласти вето, тим самим унеможливити цей процес в силу тих чи інших причин), сьогодні, 7 травня, на засіданні Громадської ради було обговорено альтернативне Положення про діяльність громадської експертизи, розроблене головою фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександром Цертієм. Вказане Положення, за словами депутата, не має на меті прийняття іншого проекту рішення замість вже опублікованого. Головна мета – надати можливість не тільки міському голові “запускати” роботу громадської експертизи, а й колегіальним органам: виконавчому комітету та депутатам міської ради.

“Пропоную три альтернативні варіанти початку запуску цієї процедури. Потрібно розуміти, що громадська експертиза може стосуватися діяльності будь-яких посадових осіб, в тому числі, і міського голову. Тому має місце певний конфлікт інтересів щодо початку даної процедури. Вважаю, що такі запобіжники (виконавчий комітет та міська рада) потрібно передбачити”, – розповів Олександр Цертій. 

На його думку, чим швидше громада отримає такий механізм, тим краще це відобразиться на рівні демократії та прозорості у владних процесах міста Кропивницького, а громадські організації та Громадська рада отримає більше можливостей для створення й запуску такої експертизи.

Член Громадської ради Людмила Шубіна висловила пропозицію доповнити розроблене О. Цертієм Положення, чітко прописавши в ньому юридичні моменти у період подання документу про створення громадської експертизи для того, аби забезпечити його подальше потрапляння на розгляд до міського голови, виконавчого комітету або депутатів міськради.

Відтак, Громадська рада погодила винесене на обговорення Положення, виступивши за розширення кількості “розпорядників” щодо діяльності громадської експертизи.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *