Аналітика / БлогиВся УкраїнаПолітика

Чи зможе Україна без МВФ?

Міжнародний валютний фонд переніс надання кредиту Україні. Транш у розмірі 500 мільйонів доларів відтермінували щонайменше до закінчення президентських виборів. Деякі експерти пов’язують такий стан справ зі скандальним скасуванням статті про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

Чим загрожує Україні і чи зможемо ми прожити без МВФ

  • МВФ планує відтермінувати видачу Україні кредиту. Причин одразу декілька: скандальне скасування статті про кримінальну відповідальність за корупцію та президентські вибори;
  • Україна може зазнати збитків: як економічних, так і репутаційних;
  • Міжнародні партнери насторожено відреагували на декриміналізацію незаконного збагачення;
  • Під загрозою зокрема і безвіз — за бажання і політичній волі Європейський Союз може розпочати процедуру його скасування;
  • При цьому подані президентом і народними депутатами 13 антикорупційних законів цілком можуть бути “порожніми”. Бо це скликання парламенту просто не встигне їх розглянути за повною процедурою.

Що трапилося

В Україні чергові проблеми з отриманням міжнародної фінансової допомоги. Якщо восени каменем спотикання на переговорах з МВФ стало питання з поетапним підвищенням тарифів на газ, то цього разу проблема може бути пов’язана з корупцією.

Річ у тім, що 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційноюстаттю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

Крок зроблений через звернення групи народних депутатів. Це викликало як широкий громадський резонанс, так і негативну реакцію з боку західних партнерів України. Міністр фінансів України Оксана Маркарова підтвердила — МВФ, як і інші донори України, зокрема ЄС та G-7, стурбовані таким кроком КСУ.

“Працюють юристи, щоб зрозуміти, як вийти з цієї ситуації. Всі наші партнери порушують це питання, оскільки незаконне збагачення було частиною антикорупційної реформи”, — наводить слова міністра Інтерфакс.

Нагадаємо, зміни до статті про незаконне збагачення з’явилися у 2015 році. Відповідний законопроект парламент ухвалив у лютому 2018 року.

Він став одним із законопроектів у пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Проблеми з МВФ

Річ у тім, що ця стаття була однією з ключових умов при підписанні меморандуму у 2014 році. Якщо ж грошей Україні не дадуть, то зовнішні борги в розмірі 14 мільярдів доларів уряд виплачуватиме з власних резервів, а це приблизно 75% від їхнього обсягу.

“Тепер замість дешевих грошей МВФ для покриття дефіциту в резервах Україна братиме дорогі кредити в комерційних банках, випускатиме облігації з високою прибутковістю, тобто витрачатиме втричі більше коштів”, — написав журналіст.

Так, 12 березня Україна продала на 350 млн доларів облігації позики із зобов’язанням виплачувати 9,75% річних у валюті. Бутусов наголосив, що ці гроші можна було взяти за нижчою ставкою МВФ у 3%.

Щоправда, в історії з наданням чергового траншу МВФ є ще один важливий нюанс — президентські вибори. Практика організації показує, в період виборчої кампанії гроші дають неохоче.

  • По-перше, це може бути непоганим бонусом для кандидата від влади.
  • По-друге, в МВФ чекають на результати перегонів, щоб оцінити перспективи роботи з новим президентом. Поки ж до кінця невідомо, хто буде главою держави у червні 2019 року.

Ще один проблемний момент у взаєминах з МВФ — затримка з великою приватизацією. За словами міністра фінансів Маркарової, у фонді стурбовані тим, що приватизація так і не почалася, хоча в минулому році відповідний закон вже був ухвалений.

Дивіться відео за темою:

Україна залишиться без безвізу?

Ще один негативний наслідок від скасування кримінальної статті — українців можуть позбавити безвізового режиму з Європейським Союзом. Принаймні офіційний привід у представників Європейської Ради вже з’явився. Згідно з ухваленими нормами, ЄС має можливість переглядати договір про надання особливого режиму.

Показати більше

Схожі статті