Політика

Показники в нормативно-грошовій оцінці земель сфальшовані

Сьогодні, 20 березня, відбулася прес-конференція голови фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Кропивницького Олександра Цертія з приводу підвищення нормативної грошової оцінки земель в обласному центрі.

Нагадаємо, 12 липня 2018 року на засіданні 12 сесії сьомого скликання міської ради міста Кропивницького депутатами був погоджений проект-рішення «Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області», який складався усього з двох сторінок. А з 1 січня 2019 року на території обласного центру почала застосовуватися нова нормативно-грошова оцінка земель, що призвело до зростання у декілька разів рівня оподаткування для землекористувачів та власників земельних ділянок. Таке суттєве підвищення орендної плати за землю прямо несе загрозу існуванню бізнесу в місті.

Депутат Олександр Цертій на засіданні планово-бюджетної комісії в міській раді акцентував увагу на тому, що розмір нормативно-грошової оцінки у Кропивницькому в 1,5-2 рази вищий, аніж приміром у Миколаєві, Луцьку, Запоріжжі, Івано-Франківську, Полтаві, Рівному, Сумах, Хмельницькому, Черкасах, Чернігові. Ним був розроблений проект рішення щодо скасування рішення«Про затвердження технічної документації з нормативної грошової оцінки земель міста Кропивницького Кіровоградської області», який невдовзі буде виноситися на розгляд сесії.

На сьогоднішній прес-конференції депутат наголосив на порушеннях у процесі прийняття нормативно-грошової оцінки і на необхідності її скасування, провівши розрахунковий аналіз і вдавшись до порівняння з іншими містами. Олександр Цертій наголосив, що попередня нормативно-грошова оцінка земель проводилася у 2009 році. Тоді вона склала 170 гривень за квадратний метр. З урахуванням щорічних індексацій (2,009), у 2018 році вона склала 341,67 грн.

Розробником технічної документації виступила компанія з міста Херсон, де нормативно-грошова оцінка приймалася також у 2018 році і здійснювалась тією є фірмою. Зональні коефіцієнти в Херсоні значно нижчі за кропивницькі, а сума за один квадратний метр – 362,24 гривень проти 472,67 гривень у нашому обласному центрі (котрий також не є містом-мільйонником).

Нинішня нормативна грошова оцінка земель міста Кропивницького була зроблена станом на 2016 рік і з урахуванням індексації сягнула 472,67 грн. Отже, зростання між показниками у 2016 та 2019 роках – 40% (а не 30%, як зазначали в управлінні земельних відносин і профільний заступник міського голови О.Мосін).

Голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді на прикладі підприємства ВАТ “Запоріжсантехмонтаж” наочно продемонстрував не до кінця зрозуміле й обгрунтоване зростання плати за землю. Якщо раніше коефіцієнт вказаній компанії призначався на рівні 0,94, то тепер – 1,04 (підвищення на 25%).

Депутат міської ради Олександр Цертій зауважив:

Найбільше постраждали внаслідок прийняття нормативно-грошової оцінки підприємства промисловості, які генерують і створюють ВВП. Тут існує зокрема багато запитань у присвоєнні окремих коефіцієнтів.

Технічна документація, на переконання спікера, беззаперечно є регуляторним актом, на відміну від самого проекту рішення 12 липня 2018 року. А відтак, документ мав пройти складну й тривалу процедуру обговорення, чого зроблено не було. Процедури прийняття документу як регуляторного акту не дотримались, а тому підприємці й користувачі землі не мали змоги оцінити ситуацію і провести корисний діалог перед її затвердженням.

Оприлюднення було здійснено наступним чином:

“Інтереси громади, суб’єктів господарювання, орендарів, власників землі було грубо порушено. Змістовно розібравшись у розрахунках, можу сказати, що вони були сфальшовані, а цифри не відповідають дійсності”, – зазначив Олександр Цертій.

Депутат повідомив, що бачить вирішення ситуації лише з початку скасування нормативно-грошової оцінки. Відповідний проект рішення вже зареєстрований, але наразі протягом двох тижнів виконавчі органи ще досліджуватимуть проблему.

“Якщо навіть нормативна грошова оцінка земель не буде скасована, але до неї внесуть певні правки, це не вирішить належним шляхом ситуацію. Більше того, зміни почнуть діяти лише з 2020 року, а до цього показник так і залишиться на рівні 472,67 грн.” – розповів Олександр Цертій.

Депутат висловив переконання, що переводити вирішення ситуації через судові процеси не варто, адже такі справи найчастіше розглядаються роками. Олександр Цертій також акцентував увагу на проблему автоматичного скасування скасування документа, який хоч і носив рекомендаційний характер, але регулював збалансованість і забезпечував об’єктивність при встановленні розміру орендної плати. О Цертій з цього приводу зазначив:

Чи не крок це в бік корупції?

На даний момент у міськраді проходять консультації стосовно завищених коефіцієнтів і положень нормативної грошової оцінки земель.

Показати більше

Схожі статті