Суспільство

Правила утримання зелених насаджень є обов’язковими до виконання на території Кропивницького – Негода

Зелені насадження є невід’ємною складовою частиною екосистеми Кропивницького та відіграють важливу роль у підтримані нормального екологічного балансу, виконуючи захисні та санітарні функції, тому необхідність збереження та примноження зелених насаджень очевидна.
 
На цьому наголошують у відділі екології та контролю за використанням і охороною земель УЗВ та ОНПС Кропивницької міської ради.
 
Із часом дерева досягають вікової межі і піддаються фаутності – грибковому захворюванню стовбурної та гіллячної частини, всихають та, відповідно, у такому стані створюють аварійно-небезпечні умови для оточуючого населення, звертає увагу начальниця відділу Галина Негода.
 
Та щоб видалити зелені насадження необхідно суворо дотримуватися визначених чинних законодавством України правил.
 
– Необхідність обов’язкового оформлення дозволу для видалення зеленого насадження передбачена ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», – наголосила посадовиця. – Порядок оформлення дозволу на видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах визначений Кабінетом Міністрів України. Це Постанова Уряду від 01 серпня 2006 року № 1045 зі змінами та доповненнями.
 
Видалення зелених насаджень здійснюється у разі:
 
  • – виконання підготовчих і будівельних робіт на об’єктах відповідно до статей 35-37 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”;
  • – знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш, як 5 сантиметрів;
  • – ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
  • – відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
  • – проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції
  • і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
  • – досягнення деревом вікової межі;
  • – провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
  • – ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
 
Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 р. № 105, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 р. за № 880/12754.
 
– Такі Правила розроблені з метою охорони та збереження зелених насаджень у містах та інших населених пунктах і утримання їх у здоровому впорядкованому стані, створення та формування високодекоративних, стійких до несприятливих умов навколишнього природного середовища насаджень, – підкреслила Галина Негода. – Правила є обов’язковими для виконання всіма установами, підприємствами, організаціями та громадянами, які займаються проектуванням, створенням, ремонтом і утриманням зелених насаджень, розташованих на територіях населених пунктів України.
 
Відповідно до пункту 5.5. розділу 5 Правил відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності є балансоутримувачі цих об’єктів; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства. На територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво – забудовники чи власники цих територій. На безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування, а на приватних садибах і прилеглих ділянках – їхні власники або користувачі.
 
– Також, просимо враховувати, що пунктом 5.8 Правил, догляд за зеленими насадженнями на вулицях, площах, бульварах, майданах повинен проводитися спеціалізованими підприємствами, організаціями зеленого господарства, які укомплектовані спеціальною технікою та механізмами, кваліфікованими спеціалістами, на умовах договору з балансоутримувачем, – звертається Галина Негода. – Хочемо попередити, що відповідно до вимог чинного природоохоронного законодавства видалення дерев без відповідного дозволу тягне за собою притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та відшкодування шкоди завданої навколишньому природному середовищу.
 
Для отримання дозволу на видалення незадовільних за станом дерев фізичним та юридичним особам необхідно звертатися з відповідною заявою до Центру надання адміністративних послуг Кропивницької міської ради у форматі «Прозорий офіс» за адресою: вулиця Архітектора Паученка, 41/26.
Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *