Суспільство

У Кропивницькому відбулась виставка “Карбування духовної пам’яті”

Нещодавно у Кропивницькому літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого презентували виставку «Карбування духовної пам’яті: музейні автографи».

На її проведення відгукнулася відома в Україні родина меценатів,  багаторічних очільників авіакомпанії «Урга» Галини Кузьменко та Леоніда Шмаєвича. Колись кропивничани, а останні десять років – одесити, подарували із особистої бібліотеки до фондів музею близько півсотні книг з автографами як письменників-краян, так і власних. Це стало приводом для творчої зустрічі і підготовки нової виставки «Автографи повертаються в музей», якою продовжується цикл заходів, присвячених 30-річчю Незалежності України.

У неділю, 30 травня, у садибі Карпенка-Карого відбулося справжнє свято для людей, причетних до культури, літератури і мистецтва краю за участі дарувальників великого зібрання книг з автографами. З вітальним словом до учасників зустрічі звернулася директор музею Лариса Хосяінова. Вона подякувала бізнесменам, науковцям і меценатам Галині Кузьменко та Леонідові Шмаєвичу, які у різні роки допомагали багатьом закладам і установам міста –  не лише музею, зокрема і театру ім. М. Кропивницького, обласній філармонії, літературним об’єднанням і творчим колективам.

А ті, у свою чергу, згадували про цікаві біографічні моменти, ділові та наукові зв’язки, про досягнення в авіації, боротьбу за утвердження незалежності України.

Слова подяки гостям у віршах та прозі звучали від поетів Тетяни Березняк, Антоніни Корінь, Людмили Макей, Валентини Кондратенко-Процун, Володимира Яремчука, чиї книги були видані коштом благодійників.

Спогадами про співпрацю поділилися також театрознавець Володимир Шурапов, громадська діячка Любов Дозор, художниця Наталія Завалій, народна майстриня-вишивальниця Зінаїда Андреяшевська, декан факультету обліку і фінансів, доктор економічних наук, професор ЦНТУ Наталія Шалімова, економіст, магістр міжнародного права Тетяна Колесникова, видавець Віктор Лисенко, заслужений журналіст України Валерій М’ятович, тележурналістка Марія Лебідь, очільник болгарської общини «Нашите хора» Сергій Осадчий. Гостями мистецького заходу також були колишній директор обласної філармонії, а нині завідувач філії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею – музейно-природного заповідника «Тобілевичі», заслужений працівник культури Микола Кравченко, народний артист України Сергій Дьомін, голова Кіровоградської обласної організації НСЖУ Петро Мельник, педагог і журналіст Анатолій Саржевський та інші.

На згадку про музей одесити отримали буклети, в яких йдеться про Івана Карпенка-Карого, видатних особистостей, що бували в єлисаветградській оселі драматурга, про заходи, які відбуваються в будинку Тобілевичів. Кропивничани також  дарували меценатам квіти, книги і сувеніри. Музичним вітанням стала пісня у виконанні дуету заслуженого діяча мистецтв Бориса Притули та його дружини Валентини.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *