Політика

Половина українців залишиться без пенсій у 60 років: кого і як стосується

На українців чекає низка пенсійних нововведень. Вже через декілька тижнів перерахують частину виплат, також триває поетапне підвищення вимог щодо стажу.

  • у липні декільком мільйонам українців перерахують пенсії;

  • вимоги щодо стажу ростуть, збільшується число тих, хто не зможе вийти на заслужений відпочинок у 60 років;

  • у наступному році українцям знову перерахують виплати, з урахуванням розміру інфляції і зростання зарплат.

Максимальні й мінімальні пенсії перерахують

 

Українці за законом мають право на пенсію розміром не нижче прожиткового мінімуму. Є й інша риса – максимальна виплата не може становити більше 10 мінімальних. З 1 липня максимальна виплата збільшиться на 670 грн, а мінімальна – всього на 67 грн. Якщо зараз пенсіонери отримують не менше 1497 грн, з наступного місяця виплата буде не менше 1564 грн.

Хто і скільки отримає:

Українці з мінімальними виплатами – до 67 грн. Згідно з даними Пенсійного фонду, в квітні 2019-го менше 1564 грн отримували майже 17% українців на заслуженому відпочинку, а це приблизно 2 млн осіб. Усі вони можуть розраховувати на надбавку.

Також, якщо українці з мінімальною пенсією мають повний стаж (для жінок – 30, для чоловіків – 35 років), вони мають право і на надбавку в розмірі не менше 1% прожиткового мінімуму. Якщо зараз, наприклад, жінка із 40 роками стажу й мінімальною пенсією може отримувати надбавку в розмірі 149,7 грн, то після першого липня – 156,4 грн.

Українці з максимальними пенсіями – до 670 грн. Зараз такі виплати отримують не більше 1,9% від загальної кількості пенсіонерів. Якщо до липня це 14,9 тис. грн, то після – 15,6 тис. грн. Найчастіше це ті, хто вийшов на заслужений відпочинок зі спеціальними правами. Наприклад, народні депутати, судді й т. д.

Ще один шанс отримувати максимальну пенсію – мати білу високу заробітну плату. Наприклад, маючи 35 років стажу, заробляти потрібно нині приблизно в 8 разів більше від середнього заробітку, з якого сплачується внесок до Пенсійного фонду. Це приблизно 64 тис. грн. Тобто, за білої зарплати 64 тис. грн, до липня можна претендувати на пенсію в розмірі 14,9 тис. грн, а після – 15,6 тис. грн.

Нові вимоги щодо стажу

У 2019-му на пенсію в 60 років можуть вийти ті, хто має від 26 років стажу, в 63 роки – від 16 до 26 років стажу. Щоб вийти на заслужений відпочинок у 65 років, потрібно мати 15 років стажу.

Щорічно такі вимоги будуть підвищувати на 12 місяців до тих пір, поки на пенсію в 60 років будуть виходити тільки ті, у кого не менше 35 років стажу. Детальніше з тим, як будуть змінюватися вимоги, можна дізнатися, ознайомившись з інфографікою.

Якщо ситуація не зміниться, й українці не відмовляться від тіньового заробітку, за підрахунками Міністерства соціальної політики, в 2028-му тільки до половини (45%) 60-річних зможуть вчасно отримати виплату. Решті ж доведеться працювати довше.

“Багато що залежить від того, як українці відреагують на нові правила. Правильна реакція – вже зараз порахувати, скільки є стажу і, якщо є така можливість, працювати офіційно. У Швеції в середньому працюють 41,2 року. У нас же зараз за стажем, якщо не помиляюся, середній показник – 32 роки. Це, звичайно, мало. Занадто мало”, – зазначає фінансовий консультант Антон Кіров.

Українцям варто заздалегідь подбати про свій стажі. Навіть декілька років роботи без офіційного оформлення можуть позбавити права на пенсію в 60 років.

Щорічне осучаснення

З 2019-го українцям, крім індексації прожиткового мінімуму, також перераховують пенсії. Розмір надбавки в середньому становить 514 грн. Так, від 100 до 400 грн отримали 2,5 млн осіб, від 400 до 700 грн – 1,5 млн, від 700 до 1000 грн – 500 тис., від 1000 грн – 2,5 млн українців. Варто зазначити, що це не разова виплата, а підвищення пенсії.

Розмір такої надбавки залежить від того, які пенсії отримують українці. Також підвищення очікується і в наступному році. Половину від інфляції за нинішній рік додадуть до половини від підвищення середніх зарплат. Отриманий відсоток і є розмір підвищення. До того ж в наступному році осучаснення буде навіть суттєвішим, ніж у цьому, з урахуванням зростання виплат.

“Ми беремо 50% від підвищення зарплат і 50% від інфляції. Дві ці цифри підсумовуємо. Це розмір надбавки. 50% інфляції – це 4,9% і 50% підвищення зарплат – це 12,4%. У сумі отримуємо 17,3%. Округлюємо до 17% і всі пенсії підвищуємо на цю суму”, – розповів про підвищення пенсій в 2019-му міністр соцполітики Андрій Рева.

Правда, осучаснення не торкнулося приблизно 1,2 млн осіб. Частина з них мають повний страховий стаж. Однак, через те, що у них були низькі зарплати, їхній розрахунковий розмір пенсії (те, що порахували за формулою) навіть нижчий за прожитковий мінімум. Виплати в такому випадку піднімають до мінімального розміру. А разом із осучасненням також проводять підвищення саме розрахункової пенсії. Якщо виявиться, що навіть після перерахунку пенсії нижчі за мінімальні, їх не підвищують.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *