Політика

Кропивницькі освітяни переплачують за газ, добровільно підвищивши його початкову ціну на 43%

Підписавши на початку лютого договір на постачання 300 тисяч кубометрів природного газу Комунальна установа «НВО «ЗОШ №17 – Центр естетичного виховання «Калинка» у підсумку недоотримає майже 90 тисяч «кубів» палива.

Про це “БЛОГЕРИ” довідались, проаналізувавши додаткові угоди підписані між замовником та постачальником, яким за результатами відкритих торгів було обрано столичне ТОВ «Газ-оіл гарант»черкащанина Бориса Петросова.

Запропонувавши під час аукціону ціну за всю партію газу в розмірі 2,42 мільйонів гривень, підприємство обійшло конкурентів: ТОВ «Екотехноінвест» Романа Русанова, який SMMив минулоріч для «Укрзалізниці», ТОВ «Енергогазрезер» екс-члена правління ВАТ «Черкасигаз» Олексія Кивенка та ТОВ «Укртранссервіс-груп» яке належить колишньому голові Дергачівської РДА Миколі Веретейнікову і його заступниці Катерині Каратаєвій.

Варто зазначити, жодна із вище вказаних фірм під час проведення аукціону не змінювала свою першочергову ставку.

У підсумку, домовившись про поставку газу за ціною 8079 гривень за тисячу кубометрів, сторони 6 лютого підписали відповідний договір. Однак не минуло й місяця, як вартість природного палива для освітян підвищилась, причому суттєво. Так, за період з 21 по 27 лютого сторони підписали чотири додаткові угоди, якими поступово підвищили вартість тисячі кубометрів газу на майже 43% до 11531,58 гривень.

Заступник голови тендерного комітету навчального закладу Павло Ковальов, з яким “БЛОГЕРАМ” вдалося поспілкуватись по телефону, повідомив – ціну змінювали на підставі одного листа ТОВ «Газ-оіл гарант» та експертного висновка Черкаської торгово-промислової палати, який було видано в день підписання договору поставки газу. Враховуючи, що вказана у висновку ціна була суттєво вища, ніж та, за якою укладали договір, тендерний комітет вирішив здорожчувати для себе газ в чотири етапи, щоб це бло начебто в рамках Закону.

Вважає необгрунтованими подібні дії освітян виконавчий директор Центру громадського моніторингу та досліджень Юрій Кузько: «Зміну ціни одиниці товару замовникам доцільно використовувати лише у випадку якщо дійсно має місце її коливання на ринку. Тобто не просто коли ціна договору відрізняється в момент підписання від усередненої, адже це є ризик учасника, його власна стратегія на торгах, а реальний непередбачений стрибок цін.

Звертаю увагу на те, що торгово-промислова палата не встановлювала коливання ціни, а лише зафіксувала її на момент подання до неї запиту. У свою чергу ст. 36 ЗУ «Про публічні закупівлі» говорить там про право замовника на зміну ціни саме «у разі коливання ціни такого товару на ринку».

Звісно є недобросовісні учасники які спочатку демпінгують, а потім ставлять ультиматум –або вносимо зміни або ми розриваємо договір. В такому випадку чудово допомагають прописані в договорі оперативно-господарські санкції або забезпечення виконання договору».

Погоджується з висновками експерта й Управління захисту економіки у Кіровоградській області, яке розпочало розслідування відкритого за заявою Центру медіарозслідувань «Прозоро» кримінального провадження. Службових осіб закладу підозрюють у вчиненні правопорушення передбаченого ч.2 ст. 191 Кримінального кодексу України – «розтрата бюджетних коштів».

Зауважимо, з початку року ціни на природний газ із ресурсів Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», на які в тому числі посилалась Черкаська торгово-промислова палата, демонстрували тенденцію до зниження. Скажімо, на 1 травня тисяча кубів газу для школи, згідно опубілкованого прейскуранту, коштувала б 8337,6 гривень. А на 1 квітня ще дешевше – 7479,6 гривень. Однак ініціювати зниження цін ні  ТОВ «Газ-оіл гарант», ні Комунальна установа «НВО «ЗОШ №17 – Центр естетичного виховання «Калинка не поспішають.

Враховуючи нині встановлену договором та додатковими угодами ціну, замість запланованих 300 тисяч кубометрів школа отримає за свої гроші 210,18 тисяч кубометрів природного газу, що становить лише 70% від необхідної кількості.

Показати більше

Схожі статті