Суспільство

У Кропивницькому пенсійний фонд заборгував гроші матері померлого учасника АТО (ВІДЕО)

Понад сімнадцять тисяч гривень заборгував обласний пенсійний фонд матері померлого учасника Антитерористичної операції Тетяні Кіреєвій з села Соколівське Кропивницького району Кіровоградської області. Про це жінка розповіла Суспільному. Її син, старший солдат 28 механізованої бригади Олександр Ланецький, помер через зупинку серця у маріупольському шпиталі в 2017 році.

Пенсійний фонд призначив Тетяні Кіреєвій пенсію за померлого сина з червня 2018 року, після оформлення документів, яке тривало рік: ”Документи надавали дуже повільно, я не знала до кого звернутися. Мені повідомили, що пенсію нараховуватимуть з дня подачі моєї заяви. На той момент я не знала відповідних законів, щоб встановити правомірність цього”.

Тетяна Кіреєва вважає, що відповідно до Закону України ”Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби”, має право на пенсію з втратою годувальника з моменту, коли її син отримав останню виплату у червні 2017 року. Оскаржила рішення пенсійного фонду в суді: ”Пенсійний фонд подав апеляцію. Її не задовільнили. До пенсійного фонду направили виконавче провадження, щоб мені виплатили різницю за ті десять місяців. Це близько сімнадцяти тисяч ста гривень. Досі не виплатили. Раз кажуть, що черга не дійшла, потім, що грошей немає”.

Інтереси Тетяни Кіреєвої в суді представляла юристка Олена Кочканян. Журналістам Суспільного показала виконавче провадження від 10 грудня 2019 року, згідно якого обласний пенсійний фонд повинен був виплатити заборгованість Тетяні Кіреєвій протягом десяти днів: ”Дії пенсійного фонду незаконні, рішення суду потрібно виконувати”.

Чому обласний пенсійний фонд не виконав рішення суду, пояснила заступниця директора обласного пенсійного фонду Олена Романченко: ”З 2018 року діє постанова Кабміну, яка регулює виплату пенсій саме за судовими рішеннями. Всі пенсії, які фінансуються за рахунок Державного бюджету, в тому числі і пенсія, яку отримує Тетяна Кіреєва. Вони підлягають окремому порядку виплати. Для цього передбачаються гроші в Держбюджеті. Відповідно, виплачуються після виділення цих грошей”.

За словами Олени Романченко, гроші матері загиблого бійця виплатять протягом 2020 чи 2021 року.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *