Суспільство

Кропивничан закликають подбати про безпеку в кіберпросторі під час новорічних свят

Жителів Кропивницького закликають подбати про безпеку в кіберпросторі під час новорічних свят.

Навіть у ці надскладні часи для кожного з нас новорічні свята – особливий період року, коли усі ми отримуємо багато привітань у месенджерах чи електронною поштою, купуємо в інтернеті подарунки рідним і друзям. Водночас це період, коли активізуються хакери та онлайн-шахраї. Не забувайте дбати про власну безпеку в кіберпросторі.

Держспецзв’язку нагадує кропивничанам, як убезпечитися.

Часто хакери атакують за допомогою розсилання електронних листів і повідомлень у месенджерах, які містять шкідливі посилання чи вкладення (наприклад, воно може бути “замасковане” під листівку або текстове привітання).

– Тож обережно ставтесь до повідомлень від невідомих адресантів, неочікуваних листів. Перш ніж відкрити лист чи повідомлення, придивіться до теми, змісту, перевірте пошту адресанта.
– Не відкривайте та не завантажуйте вкладених файлів, не переходьте за надісланими посиланнями, якщо на 100% не впевнені у їхній безпечності. Пам’ятайте, що навіть друзі, рідні чи колеги можуть ненавмисно переслати вам небезпечний лист або повідомлення.
Захистіться від шахраїв під час онлайн-шопінгу.
– Для покупок в інтернеті створіть окрему поштову електронну скриньку, адресу якої можна залишати на сайтах оголошень під час реєстрації. Не використовуйте робочого чи особистого e-mail, де може міститися важлива і чутлива інформація.
– Не використовуйте під час купівлі/продажу в інтернеті свого фінансового телефонного номеру, до якого “прив’язані” ваші банківські картки.
– Нікому не повідомляйте секретних реквізитів платіжної картки (термін дії, CVV – тризначний код на звороті), PIN-коду, паролів до банківських застосунків. Краще – замовте окрему банківську картку для покупок в інтернеті. Зокрема, це може бути віртуальна картка. Поповнюйте її лише на ту суму, яка потрібна для розрахунку.
– Остерігайтесь фішингових сайтів. Зловмисники можуть створювати сторінки, які імітують популярні платформи для онлайн-шопінгу. Звертайте увагу на правильність написання адреси вебсайту.
– Не переходьте за посиланнями в оголошеннях або тими, які у приватному листуванні може надіслати продавець або покупець. Вони також можуть бути фішинговими.

Інші рекомендації щодо безпечного онлайн-шопінгу – за посиланням: https://t.me/dsszzi_official/5265
Не забувайте дотримуватися й інших правил кібергігієни:

– використовуйте для всіх своїх акаунтів надійні паролі: https://t.me/dsszzi_official/3880
– всюди, де можливо, налаштуйте двофакторну автентифікацію: https://t.me/dsszzi_official/4304
– використовуйте легальне програмне забезпечення та вчасно встановлюйте оновлення;
– робіть резервні копії важливих документів.

Більше корисних порад – на сайті Держспецзв’язку: https://cip.gov.ua/ua/faqs.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *