Аналітика / БлогиПолітика

Чи зміниться якісно життя кропивничан у 2019 році?

Що чекає на українців?

У 2019 році на українців чекає чимало нововведень – підвищення мінімальних зарплат і пенсій, нові тарифи та штрафи, а також зміни у медичній, освітній та інших сферах.

Підвищення мінімальної зарплати

З 1 січня в Україні зросте мінімальна зарплата – її буде підвищено з 3723 грн до 4173 грн.

Відповідні зміни зафіксовані в державному бюджеті на 2019 рік, який 23 листопада прийняла Верховна Рада України.

Підвищення мінімальної зарплати означає і зростання середнього показника зарплати в Україні – у новому році він зросте з 9218 грн до 10,1 тис. грн.

Про це повідомляє НВ.

Підвищення прожиткового мінімуму

У 2019-му на 9,4% має зрости також прожитковий мінімум – один з основних соціальних показників, на підставі якого ведеться розрахунок більшості соціальних виплат.

У новому році прожитковий мінімум, який складає зараз 1853 грн, підвищать у два етапи: з 1 липня – до 1936 грн, а з 1 грудня – до 2027 грн. Ці зміни також закладено в держбюджеті.

Підвищення і перегляд пенсій

Новий рік принесе пенсіонерам кілька етапів підвищення пенсій. Передусім – з 1 січня – мінімальна пенсія зросте для тих пенсіонерів, яким вже виповнилося 65 років і чий стаж роботи перевищує 30 років (для жінок) і 35 років (для чоловіків). Їм підвищать виплати на 172 грн (до 1669 гривень).

З 1 січня підвищать також виплати для військових пенсіонерів – на 25%.

Зростання мінімальної пенсії для інших категорій пенсіонерів у новому році заплановано в два етапи: з 1 липня – до 1564 грн і з 1 грудня – до 1638 грн.

Важливим нововведенням 2019-го для пенсіонерів стане також нова схема перерахунку пенсій, яка повинна запрацювати з 1 березня.

Відтепер щороку пенсію будуть “осучаснювати” за новою формулою: її підвищать на суму, у якій враховані 50% зростання від рівня інфляції і 50% зростання середніх зарплат в Україні за минулий рік.

Крім того, в 2019 році в Україні продовжиться впровадження пенсійної реформи, яка суттєво впливає вік виходу на пенсію. Починаючи з 1 січня право на пенсію за віком у 60 років матимуть лише ті, хто має повних 26 років трудового стажу. Ті, чий стаж не дотягує до цього показника, проте перевищує 16 років, зможуть виходити на пенсію в 63 роки.

Електронні рецепти та безкоштовні обстеження

У новому році на Україну чекає подальше впровадження масштабної медичної реформи.

Зокрема, до кінця 2019 року сімейні лікарі повинні повністю перейти з паперового на електронний документообіг:в електронному вигляді будуть вести медичну карту пацієнта, виписувати рецепти, лікарняні листи та направлення до інших лікарів.

Найважливішим нововведенням 2019-го стане також упровадження нової державної програмибезкоштовної діагностики– її планують запустити з другої половини року.

У тих державних або приватних клініках, які підпишуть договір з Національною службою здоров’я України, можна буде безкоштовно пройти понад 30 необхідних діагностичних обстежень. Серед них – рентгенографія, мамографія, ехокардіографія серця, УЗД-діагностика, ендоскопія, кілька видів біопсії, більше десятка видів аналізів та інші дослідження. Пройти їх можна буде за державний рахунок у напрямку від сімейного лікаря. Таким же чином можна буде потрапити і до лікарів-спеціалістів – Нацслужби здоров’я оплатить їхні послуги в партнерських медичних закладах, якщо направлення видав той сімейний лікар, з яким пацієнт підписав декларацію.

Послугу будуть вводити поступово в різних регіонах, однак в МОЗ сподіваються, що в результаті близько 80% потреб українців у медичних обстеженнях покриє держфінансування.

Повернення ліків до аптек

З 1 січня 2019 року в Україні запрацювала законодавча норма, згідно з якою в аптеки відтепер можна повертати ліки та медичні вироби – щоправда, тільки неякісні.

З настанням нового року набув чинності закон, прийнятий 23 листопада 2018 року – Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів (№ 2628-VIII).

Як пояснили раніше в Міністерстві охорони здоров’я, щоб повернути медпрепарати до аптеки, необхідно пред’явити розрахунковий документ на їх придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

У міністерстві звернули увагу, що факт неналежної якості підтверджується такими документами:

1. висновок про якість лікарських засобів, виданий лабораторією Державної служби України з лікарських засобів та/або уповноваженим лабораторією;

2. розпорядження Держлікслужби про заборону обігу лікарського засобу.

“Щоб убезпечити себе від придбання неякісних ліків, просимо відвідати сайт Держлікслужби і переконатися, що препарати, які ви придбали, не заборонені. Також нагадуємо, що на вимогу покупця аптеки повинні надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника” – рекомендували в МОЗ.

Оновлені правила вступу до вишів

З початком 2019 року набули чинності постанови уряду, які вносять ряд істотних змін в освітній сфері.

Так, відтепер для вступу на бакалавра (а також магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років – окрім оцінок з іноземних, щодо яких зараховуватимуть лише сертифікати 2018-2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.

Зміни також передбачають можливість складання творчих конкурсів у кількох вишах – для цього довелося змінити терміни їх проведення. Конкурси відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена також друга сесія творчих конкурсів – з 11 до 22 липня, однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті.

Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями – посилено роль знань з математики та фізики в оцінюванні знань абітурієнтів, що вступають на окремі спеціальності напрямівОсвіта/Педагогіка, Культура і мистецтво, Соціальні та поведінкові науки, Природничі науки.

Крім того, Міносвіти розширило практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130. Йдеться про спеціальностіПраво, Публічне управління та адміністрування, Міжнародні відносини, Міжнародні економічні відносини, Міжнародне право, Фармація / промислова фармація.

Не менше 150 балів з другого та третього конкурсних предметів повинні мати абітурієнти, що вступають на спеціальностіСтоматологія, Медицина, Педіатрія.

Важлива новація 2019-го – розширення пільг для учасників бойових дій. Пільги будуть поширені на всіх вступників цієї категорії, а не лише на учасників бойових дій АТО/ООС, як було раніше.

Основною зміною при вступі до магістратури буде розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, такий іспит доведеться також складати майбутнім магістрам спеціальностейМузеєзнавство /пам’яткознавство, Менеджмент соціокультурної діяльності, Інформаційна, бібліотечна та архівна справа, усіх спеціальносте галузей знань Богослов’я, Соціальні та поведінкові науки, Управління та адміністрування, Інформаційні технології, Публічне управління та адміністрування.

Основну вступну кампанію 2019 року проведуть в компактніші терміни, а можливість створення електронних кабінетів буде відкрита до кінця літа, щоб їх могли використовувати вступники на заочну форму.

Так, реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів починається 1 липня, а прийом заяв та документів – 10 липня. Закінчується подання заяв о 18-й год. 22 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, 18-й год. 16 липня – для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Нові пільги для абітурієнтів за роботу в селах

C 1-січня 2019 року набере чинності постанова Кабінету міністрів України, згідно з якою першочергове право зарахування на бюджет отримають абітурієнти, які взяли на себе зобов’язання відпрацювати після закінчення вузу як мінімум три роки в селах або селищах міського типу.

Йдеться про медиків та педагогів – абітурієнтів, які вступають до медичних і педагогічних вузів на спеціальностіОсвіта/Педагогіка(код 01) іОхорона здоров’я(код спеціальності 22).

Нове правило уряд затвердив 30 травня 2018 року, а застосовувати його будуть вже в ході вступної кампанії 2019 року.

Ті абітурієнти, які хочуть отримати право першочергового зарахування до вищого навчального закладу, повинні будуть підписати договір з майбутнім роботодавцем – освітнім або медичним закладом у сільській місцевості.

Список таких роботодавців органи місцевої влади будуть формувати щорічно до 1 лютого, а оголошувати конкурси для абітурієнтів за договорами на відпрацювання – до 1 березня.

Випускникам, які взяли зобов’язання відпрацювати три роки в селі або селищі, обіцяють надавати житло “з оплатою опалення та електрики”. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, він буде зобов’язаний відшкодувати кошти, витрачені вузом на його навчання.

Зростання цін на сигарети

У 2019 на Україну чекає істотне подорожчання цін на тютюнові вироби – перш за все через значне підвищення акцизних ставок на цю продукцію.

З 1 січня акцизи на тютюнові вироби виростуть на 20% – таке зобов’язання Україна взяла на себе в рамках угоди про асоціацію з ЄС. А 1 липня податок зросте ще на 9% – відповідно до рівня інфляції в 2018 році.

Таким чином, це неминуче призведе до подорожчання сигарет, сигар та інших тютюнових виробів. Згідно з прогнозом Андрія Скіпальського, керівника Українського центру контролю за тютюном, до кінця року “бюджетні” марки сигарет можуть коштувати близько 38 грн за пачку.

Підвищення “екологічного” податку

З нового року в Україні значно зростає ставка екологічного податку за викиди вуглекислого газу СО2 стаціонарними джерелами – тобто заводами і підприємствами. Цей податок зросте з 41 копійки за тонну до 10 грн/т.

А вже до 2022 року податкова ставка за викиди СО2 в Україні повинна зрости до 25 грн/т. Такий план затвердив в листопаді 2018 року український парламент, підтримавши зміни до закону про Податковий кодекс України.

Ще в 2017 році міністр екології України Остап Семерак, аргументуючи необхідність підвищення “екологічного податку”, відзначав, що проти такого рішення перш за все виступали найбільші українські бізнесмени: “Коли я почав про це говорити, то відразу повстали і металурги, і” незалежні “депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу виросте на $5, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка, – зазначив Семерак. – до речі, в 2017 році ми вперше оприлюднили ТОП 100 забруднювачів. і один телеканал не показав цей рейтинг. Тому що власники цих підприємств і телеканалів – ті ж люди [що і власники підприємств-забруднювачів] “, – заявляв Семерак.

Нова система автофіксації порушень і “листи щастя” для водіїв

У першому півріччі 2019 року в Україні має запрацювати нова система автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Для цього, за словами голови Національної поліції України Сергія Князєва, залишилося прийняти ще незначну кількість правових документів на рівні уряду.

“Думаю, що в першому кварталі 2019 роки ми відзвітуємо про запуск пілотних проектів, а до кінця півріччя фото- і відеофіксація запрацює по всій країні”, – повідомив Князєв в грудні 2018-го.

Йдеться про встановлення спеціальних камер у місцях концентрації аварій – на перехрестях, світлофорах і розподільних смугах. Таким чином, відстежувати порушників тепер зможуть не тільки патрульні з приладами дистанційного вимірювання швидкості, а й загальнодержавна автоматична система відеофіксації порушення.

Система камер буде фіксувати порушення на дорогах в автоматичному режимі. Потім фото- або відеодоказ порушення відправлятиметься в загальний центр обробки даних МВС та Національної поліції, де обіцяють використовувати захищені канали зв’язку для передачі цих даних.

Спеціальні оператори будуть перевіряти зафіксовані системою порушення, визначати користувача транспортного засобу, складати повідомлення про правопорушення і відправляти його Укрпоштою рекомендованим листом. Такі “листи щастя” отримають ті, хто є зареєстрованим власником транспортного засобу, щодо якого було зафіксовано порушення.

У структурі Нацполіціі створять спеціальний підрозділ, який буде займатися обробкою зафіксованої інформації та залученням правопорушників до адміністративної відповідальності.

Підвищення тарифів на тепло

З 1 січня в Україні почнуть діяти нові тарифи на теплозабезпечення для населення. У грудні 2018-го їх затвердила Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Для кожного з 26 постачальників теплоенергії, що працюють в Україні, тарифи виростуть по-різному – від 11% до 24%.

Таким чином, тарифи привели у відповідність із підвищенням цін на газ (з 1 листопада 2018-го).

Компенсації за неякісні послуги ЖКГ

З 1 травня 2019 роки українці зможуть вимагати відшкодувань за отримання неякісних житлово-комунальних послуг.

Про це в грудні 2018 року повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

За його словами, Кабінет міністрів України затвердив відповідну форму скарги на якість комунальних послуг та механізм її перевірки. Постанова набуде чинності 1 травня 2019 року.

“Це буде стосуватися перевірок якості послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, вивезення побутових відходів, управління багатоквартирним будинком”, – підкреслив Зубко.

Для отримання відшкодування споживачам комунальних послуг необхідно буде подати акт-претензію і дочекатися результатів перевірки якості послуг ЖКХ.

Зростання оплати за розмитнення “євроблях”

З 24 травня 2019 року значно зросте максимальна межа штрафу за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту автомобілів на єврономерах – так званих “євроблях”.

Якщо зараз розмір цього штрафу коливається в рамках від 170 до 17 тис. грн, то до кінця весни 2019 року його максимальна сума зросте в 10 разів – до 170 тис. гривень.

Такі норми зафіксовані в нещодавно прийнятому законі, який посилює відповідальність за порушення митних правил транзиту або тимчасового ввезення автомобілів на єврономерах.

Йдеться про штрафи для тих, хто не сплатить необхідні митні платежі і не зареєструє свій автомобіль в Україні протягом 180 днів після набуття чинності згаданим законом – цей період закінчується 23 травня 2019-го.

Далі набувають чинности такі штрафи:

Порушення терміну перебування автомобіля з іноземними номерами в режимі транзиту:

  • до 10 діб обійдеться водієві в 3,4 тис. грн;
  • більше 10 діб – 8,5 тис. грн;
  • від 20 до 30 діб – 85 тис. грн;
  • більше 30 діб, а також за втрату або розукомплектацію авто, – 170 тис. грн або його конфіскація за рішенням суду.

Штраф за порушення терміну перебування автомобіля в режимі тимчасового ввезення складе:

  • 17 тис. грн в разі перевищення терміну на 10-20 діб;
  • 85 тис. грн – 30 діб;
  • більше місяця – 170 тис. грн або конфіскація.
Показати більше

Схожі статті