Суспільство

У Кропивницькому запрацював додатковий маршрут громадського транспорту

КП «Електротранс» відкрив у Кропивницькому на період карантину новий тролейбусний маршрут №8, ідеться на сайті міськради.

Із запровадженням Постановою Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 року № 255 жорсткіших карантинних заходів на території всієї країни, робота міського громадського пасажирського транспорту ускладнилася.

Це відзначив начальник управління розвитку транспорту та зв’язку міської ради Кропивницького Віктор Житник під час засідання щтабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна  вчора, 07 квітня.

  – Звертаю увагу, що, відповідно до положень постанови Уряду, пасажирські перевезення в міському електричному та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, дозволені, за умови перевезення працівників закладів та установ незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, та за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів в міському електричному та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, – відзначив Віктор Житник. – У той же час, приватні перевізники відмовляються здійснювати перевезення на закріплених за ними маршрутами, посилаючись на інфографіку, що розміщена на офіційних вебсайтах Національної поліції, на якій дозволено на міських маршрутах перевезення пасажирів лише електричним транспортом.

Керівник управління акцентував увагу на тому, що, відповідно до положень статті 1 Закону України «Про автомобільний транспорт», перевезення пасажирів у режимі маршрутного таксі відносяться до регулярних пасажирських перевезень на міських маршрутах. Тож, за умови дотримання всіх вимог,, перевезення пасажирів автомобільними транспортними засобами, що здійснюють регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, в тому числі в режимі руху «маршрутне таксі», на період дії карантину, до 24 квітня, не заборонені.

Зокрема, за наявною інформацією, не заборонені регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у режимі руху «маршрутне таксі» в містах Миколаєві, Запоріжжі та інших

Станом на 07 квітня 2020 року пасажирські перевезення на міських маршрутах Кропивницького забезпечує виключно КП “Електротранс”.

Посадка пасажирів до транспортних засобів здійснюється за спеціальними перепустками, зокрема – це працівники медичної сфери та критичної інфраструктури, перелік яких наведено у постанові Кабміну.

Більшість керівників підприємств, закладів та установ міста, що мають забезпечувати стабільну життєдіяльність громади міста невиправдано зволікають із подання заявок на отримання спецперепусток, повідомив Віктор Житник.

Тож при посадці до транспортних засобів такі пасажири не можуть  пред’явити не тільки спецперепустку, а навіть посвідчення або довідку про місце роботи для ідентифікації пасажирів на предмет їх належності до переліку працівників критичної інфраструктури.

– Маршрутна мережа, яку покриває КП “Електротранс”, не дозволяє забезпечити перевезення пасажирів, які відносяться до осіб, що забезпечують життєдіяльність міста, без залучення приватних перевізників, особливо, якщо це стосується віддалених мікрорайонів, – наголосив Віктор Житник.

У такій ситуації КП «Електротранс» вимушений розширювати географію перевезень. Для забезпечення  перевезення осіб, які працюють в медичних установах та закладах міста, із 07 квітня 2020 року управлінням розвитку транспорту та зв’язку міської ради  запроваджено новий тролейбусний маршрут № 8 «вул. Генерала Жадова – Обласний онкологічний диспансер» з використанням енергоефективних тролейбусів з автономним ходом.

Маршрут розроблено з урахуванням необхідності перевезень пасажирів до медзакладів, які розташовані на вулицях Генерала Жадова та Космонавта Попова, Обласної лікарні, Дитячої обласної лікарні, Облонкодиспансеру.

– У зв’язку з цим, та з метою перевезень пасажирів, які забезпечують життєдіяльність міста, пропонуємо внести на розгляд позачергової комісії техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради Кропивницького питання щодо роботи приватних перевізників на міських автобусних маршрутах, з якими управлінням розвитку транспорту та зв’язку Міської ради міста Кропивницького укладені договори на регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі «маршрутне таксі», – підкреслив Віктор Житник. – Крім того, необхідно пришвидшити видачу перепусток критичної інфраструктури працівникам закладів та установ міста незалежно від форми власності, а для цього розмістити на офіційному веб-сайті міської ради Кропивницького звернення до керівників підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, щодо необхідності у термін до 10 квітня 2020 року отримати спец перепустки.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *