Політика

У Кропивницькому може запрацювати громадська експертиза при міській раді

Відповідний проект-рішення з’явився на офіційному сайті міської ради 22 травня. Ним пропонується затвердити порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів.

Запровадження механізму громадської експертизи передбачається новим Статутом територіальної громади, який був прийнятий депутатами на сесії 31 січня. Для цього має бути розроблене відповідне положення, котре регулюватиме дані процеси.

Так, документом пропонується  затвердити Порядок, що визначає процедуру сприяння проведенню інститутами громадянського суспільства, громадськими радами, іншими консультативно-дорадчими органами, утвореними при Міській раді міста Кропивницького, громадської експертизи діяльності Міської ради міста Кропивницького та її виконавчих органів.

“Посадові особи Міської ради міста Кропивницького не повинні перешкоджати проведенню громадської експертизи та втручатись у діяльність інституту громадянського суспільства, громадської ради, пов’язану з її проведенням”, – йдеться у проекті рішення. 

Положення про діяльність громадської експертизи також розробив голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій, зазначивши, що Порядок, запропонований відділом внутрішньої політики, потребує певного доопрацювання

“…Але в цілому ситуація непогана, адже тепер з високою ймовірністю можна стверджувати, що громада у найближчій перспективі таки отримає дієвий механізм Громадської експертизи. Мої пропозиції тепер надам при розгляді Порядку у депутатських комісіях”, – написав депутат на своїй персональній сторінці у мережі Facebook.

Відповідно до проекту запропонованого Положення Олександра Цертія, метою громадської експертизи є :

  1. Покращення ефективності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування;
  2. Аналіз та контроль за дотриманням законодавства України, актів місцевого самоврядування органами та посадовими особами місцевого самоврядування;
  3. Виявлення актів (проектів актів) органів та посадових осіб місцевого самоврядування, які за формальної відповідності вимогам закону неефективно, недоцільно або надмірно регулюють суспільні відносини, не відповідають інтересам територіальної громади міста, створюють корупційні ризики в системі місцевого самоврядування, загрожують негативними соціальними явищами та наслідками на місцевому рівні.

Проект рішення щодо громадської експертизи, оприлюднений на сайті міськради: http://www.kr-rada.gov.ua/uploads/documents/23755-323-20190522.pdf

Детальніше про Положення, розроблене депутатом Цертієм: https://www.facebook.com/tserty/posts/2053665874930396

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *