Політика

Як виконуються у Кропивницькому ремонти внутрішньодворових доріг та покрівель: зріз за півроку

Увага переважної більшості кропивничан наразі прикута до передвиборчих парламентських перегонів: кандидати у народні депутати України “засипають” містян обіцянками з білбордів та екранів телевізора, соцмереж, агітують за краще майбутнє та демонструють свої досягненням протягом минулих п’яти років.

Разом з тим, на другий план відходить контроль за належним рівнем благоустрою мікрорайонів та виконанням профільної програми ЖКГ, котра передбачає здійснення впродовж року капітальних ремонтів внутрішньодворових доріг та покрівель.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на “Прожектор“. 

Нагадаємо, 31 січня, на сесії міської ради в новій редакції було затверджено перелік об’єктів, які збираються відремонтувати протягом наступних дванадцяти місяців – загалом їх 152.

На останній апаратній нараді 8 липня міський голова Андрій Райкович повідомив, що дохідна частина бюджету за півроку виконана на 102%, зауваживши: “це не дає нам право проводити сесію і вносити зміни у витратну частину бюджету. Тому працюємо в рамках затверджених Програм”.

Згідно даних єдиного порталу використання бюджетних коштів “e-data“, за півроку управлінням ЖКГ в рамках виконання затвердженої програми було укладено всього десять повноцінних договорів, шість із яких стосувалися капітальних ремонтів покрівель, і чотири – внутрішньодворових доріг.

Понад 5,5 мільйони гривень з місцевого бюджету було спрямовано на капітальний ремонт покрівель і 4,3 мільйони на ремонт внутрішньодворових доріг.

Якщо розглядати це питання в розрізі депутатських округів, то стало відомо, що за півроку три об’єкти виконано (або підписано договір на виконання робіт) у представників політичних партій “Опозиційний блок”, по два – у “Нашого краю” і “Рідного міста”, і по одному у “Радикальної партії”, ВО “Свобода” і ВО “Батьківщина”.

За коментарем стосовно перспектив виконання всіх об’єктів (а їх, знову нагадаємо, 152), закладених у профільний програмі ЖКГ, враховуючи нинішні темпи підписання угод із підрядниками, ми звернулися до колишнього начальника управління ЖКГ (2015-2016) Олександра Хачатуряна:

“Програму ЖКГ на 5 років приймали для того, щоб заздалегідь мати можливість виготовити проектно-кошторисну документацію по визначеним у ній об’єктам. Як тільки дозволяють погодні умови, роботи повинні стартувати, а документація й договори бути укладеними. На початок липня уже мало бути зроблено, або розпочато ремонти хоча б на 35-40% від загальної кількості об’єктів, закладених у Програмі на рік”.

Варто також нагадати про перехідні об’єкти із минулого року, зокрема, завершення робіт на дорогах по вулиці Братиславській та Тютюшкіна, на які планують витратити майже 12 мільйонів гривень.

Про темпи виконання робіт у минулому році яскраво свідчать статистичні дані.

У 2018 році управління ЖКГ недоосвоїло 85 млн.грн., з яких 35,4 млн.грн- субвенція з державного бюджету на реалізацію інвестиційних проектів.

А 49,6 млн.грн. – залишок з місцевого бюджету, де не використали кошти за наступними заходами: капітальний ремонт доріг – 30,0 млн.грн, капітальний ремонт житлового фонду – 13,7 млн.грн, інші заходи(капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення, поточний ремонт доріг, виготовлення схеми теплопостачання міста тощо) – 5,9 млн.грн.

Наразі, не беручи до уваги розроблелення проектно-кошторисної документації, укладено всього 10 договорів, відповідно до яких і будуть виконуватися роботи. Часу ще вдосталь, та чи встигнуть при таких темпах відремонтувати 142 об’єкти до кінця року, питання залишається відкритим. В контексті вищевикладеного, імовірно, ясність внесе звіт управління ЖКГ за перше півріччя, який вимагали депутати на одному із останніх засідань планово-бюджетної комісії міської ради.

Якщо роботи, згідно профільної Програми будуть виконані менше, аніж на 40%, то це яскраво продемонструє якість роботи спеціалістів, котрі працюють в управлінні”, – зазначав тоді голова фракції ВО “Батьківщина” в міській раді Олександр Цертій.

Додамо, що у відсотковому відношенні, станом на 11 липня 2019 року, виконано лише 15% із запланованих показників.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *