КриміналСуспільство

Внаслідок приборкання бунту в Кропивницькому СІЗО травмовано 25 ув’язнених

Під час спецоперації з приборкання бунту в Кропивницькому слідчому ізоляторі двадцять п’ять ув’язнених отримали травми.

Про це розповів регіональний представник уповноваженого з прав людини Олег Кошовий. За його словами, травмовані мають синці від побоїв та гумових куль. Їм надали медичну допомогу.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на Суспільне.

Начальник управління державної виконавчої служби України Олексій Бондаренко телефоном розповів Суспільному, що в’язні отримали тільки подряпини. Бунт стався 16 грудня. Один із ув’язнених побив жінку-психолога та закликав інших до непокори. В ізоляторі на тридцять днів запровадили особливий режим, посилили охорону та нагляд, не дозволяють побачення.

О 10:00 ранку два адвокати намагалися потрапити до слідчого ізолятора, щоб зустрітися з підзахисними. Їх не пустили. У той же час чоловік у костюмі Діда Мороза пройшов до установи без перешкод. Адвокат Геннадій Чорногор розказав, що під час обшуків його підзахисного побили.

”Дружина одного з моїх підзахисних відправила мені фото, які мій підзахисний Іван Скрипка зміг переслати їй з СІЗО. На фото зафіксовані сліди побиття, сліди тілесних ушкоджень. Люди не витримують і просять реальної допомоги. Керівництво установи уникає спілкування”.

Адвокат Анатолій Ларін зазначив, що так керівництво установи порушує їх права та права ув’язнених.

”Звертались до поліції та прокуратури області щодо незаконного перешкоджання професійній діяльності, порушення права на захист та перевищення владних повноважень. Адвокатам сказали, щоб приходили через тридцять днів. А за тридцять днів усі ушкодження зійдуть”.

Рідні ув’язнених, які прийшли дізнатись, чи не побили їх синів, на камеру спілкуватись відмовились. Сказали, що бояться за їх здоров’я. Регіональний представник уповноваженого з прав людини Олег Кошовий підтвердив інформацію щодо побиття ув’язнених.

”До ув’язнених застосовували спеціальні засоби, внаслідок чого двадцять п’ять з п’ятисот осіб, які перебувають в установі, отримали тілесні ушкодження. Травмовані мають сліди від кийків на спині та ногах. У двох ув’язнених сліди від гумових куль. Як стверджують самі ув’язнені, вони не чинили опору. Адміністрація каже, є задокументовані факти і підтвердження, що були спроби тиску”.

За словами речниці обласної прокуратури Наталії Алєксєєнко, прокуратура почала перевірку законності застосування фізичної сили та спецзасобів до ув’язнених, які чинили опір під час проведення обшуків та відмовлятись виконувати законні вимоги працівників правоохоронних органів. Прокуратура направила подання до Міжрегіонального управління з питань виконання покарань щодо звільнення адміністрації слідчого ізолятора.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *