Політика

Сім бюджетних закладів передали на баланс селища, яке хоче утворити ОТГ на Кіровоградщині

Рішення передати на утримання селищної ради Пантаївки сім бюджетних закладів ухвалили депутати міської ради Олександрії на позачерговій сесії. Про це розповів міський голова Степан Цапюк. Таке рішення ухвалили після того, як Пантаївська селищна рада оголосила про намір створити громаду з навколишніми селами.

Про це інформує “Моє Місто” з посиланням на Суспільне.

На баланс селищної ради Пантаївки передали майно двох шкіл, дитячого садка, амбулаторії, будинків дитини, культури та бібліотеку.

За словами міського голови Олександрії Степана Цапюка, якщо в Пантаївці вирішили створити громаду, то заклади соціальної сфери мають фінансуватися з бюджету селища. Обговорення тривали годину. За рішення проголосували двадцять депутатів з присутніх двадцяти семи.

”Ці об’єкти перебували на території селища, але фінансувались з бюджету Олександрії. В Пантаївці є своя рада, є депутати, є голова. Вони будуть самі хазяйнувати на своїй території, самі визначати потрібні їм об’єкти, і шляхи їх фінансування”.

Заступниця міського голови Олександрії Людмила Давиденко каже, що бюджету селища не вистачить для утримання переданих закладів.

”Двадцять мільйонів потрібно на утримання. Державна субвенція, враховуючи кількість людей, які живуть на цій території, чотири мільйони. Разом з чотирма мільйонами бюджету селища та, максимум, двома мільйонами податку на доходи фізичних осіб вони мають десять мільйонів. А потрібно двадцять”.

Селищний голова Пантаївки Ігор Бульба каже, що підстав прийняти сім закладів на баланс немає.

”Необхідні правові підстави. Щоб управляти освітою, потрібен відділ освіти, який буде не тільки розпорядником коштів, а й забезпечуватиме діяльність. Пантаївська селищна рада, як низовий орган самоврядування, не має повноважень створювати його до створення громади. Тільки після створення громади формуються відділи. Тому сьогоднішнього рішення я не розумію. Воно не несе жодних правових наслідків, воно тільки збурює людей, тому що юридичної підстави прийняти майно у нас немає”.

Депутат міської ради Олександрії Микола Смакула за рішення не голосував.

”Працівники бюджетної сфери залишаться без зарплат. Це можна розцінювати як тиск і політичний шантаж жителів селища. Ми будемо консультуватися з адвокатами. Або позиватимемося до суду, або скличемо сесію селищної ради”.

За словами Миколи Смакули, рішення,яке ухвалили депутати, оскаржуватимуть.

5 грудня з сутичкою та сваркою в Пантаївці Олександрійського району намагались провести громадські слухання щодо рішення селищної ради створити Пантаївську громаду. Жителі села не пустили представників Олександрійської міської ради в приміщення Будинку культури.

Рішення Пантаївської селищної ради про створення громади з Диківською та Бандурівською сільськими радами законне. Такий висновок 6 грудня надали в Кіровоградській облдержадміністрації за підписом начальниці управління регіонального розвитку та містобудування Вікторії Кулікової.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *