Політика

Як живе ОТГ на Кіровоградщині: закупівлі, суди сільського голови, сесія та родинні зв’язки

Вчора, 5 грудня, відбулася сесія Мар’янівської сільської ради (Маловисківський район, Кіровоградської області), на якій, зокрема, мали заслухати звіт голови Олександра Тененики за 2019-й рік.

У напівзруйновану будівлю сільради також прийшли представники громади, проте розмістити їх у кабінеті було проблематично: люди вимушено гуртувалися у коридорі, поки самостійно не занесли стільці.

ЗАКУПІВЛІ ТА РОЗПОРЯДНИК КОШТІВ

Тим часом у сільраді врешті-решт розпочали здійснювати ремонтні роботи.

Раніше ми вже аналізували закупівлі Мар’янівської сільської ради (Маловисківський район Кіровоградської області) в розрізі підписання угод на виконання ремонтних робіт ОТГ. Користуючись процедурою допорогових закупівель, сільрада на чолі з сільським головою Олександром Тененикою, якого підозрюють у корупції, надавала перевагу одній фірмі – «ВЄОЛ ГРУП». Так, лише за період з кінця 2016-го по липень 2018-го року на послуги з виконання одного об’єкта – ремонту приміщення Мар’янівської сільської ради було підписано 7 окремих договорів з вказаною компанією на суму 833 611 гривень. Загалом на «допорогових» закупівлях фірма освоїла понад 1 мільйон 300 тисяч гривень. Варто зауважити, що до цього часу ані сільська рада, ані приміщення Клубу досі не відремонтовані, хоча перші угоди укладалися ще 4 роки тому. 

Додамо, що цього року бюджет ОТГ склав близько 26-ти мільйонів гривень. головним розпорядником коштів виступає голова Мар’янівки Олександр Тененика, якого звинувачують у вчиненні корупційних дій, передбачених частиною третьою статті 368 («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою») та частиною другої статті 369 КК України («Зловживання впливом»). Розгляд цієї справи тягнеться вже 5-й рік.

ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ Й АДВОКАТИ: РОДИННІ ЗВ’ЯЗКИ

Цього року Мар’янівська сільрада уклала, зокрема, угоду на здійснення юридичних послуг. За словами місцевих, Олександр Тененика пояснював ініціативу тим, що громаді потрібен “зубатий” юрист, котрий зможе проводити консультації по земельним питанням та відпрацьовувати механізми по стягненню податків із недобросовісних орендарів. Так, контракт підписали із Адвокатським об’єднанням, котре належить депутату міської ради міста Кропивницького від “Опозиційної платформи – За життя” Анатолію Ларіну, витративши при цьому 80 000 гривень із сільського бюджету.

За словами юриста, консультації проводяться згідно графіку, чому є документальні підтвердження. Витрати на папір, заправку картриджів, канцелярію, паливо-мастильні матеріали йому ніхто не компенсує. Разом з тим, під час сесії сільради мар’янівці висловлювали своє незадоволення, адже депутатам навіть не підготували проекти рішення, через що детально аналізувати ті чи інші ініціативи стало досить складно.

Разом з тим, в рамках судового розгляду справи Олександра Тененики, нещодавно змінився адвокат особи, яка також виступає підозрюваною і фігурує в одному кримінальному провадженні з головою Мар’янівської ОТГ. Нею стала адвокат із Кропивницького. Ознайомившись із декларацією її родинних зв’язків, ми виявили, що адвокатеса є тещою Анатолія Ларіна, фірма якого надає юридичні послуги та освоює кошти Мар’янівської сільради.

За коментарем ми звернулися до депутата міської ради Кропивницького, члена земельної комісії, юриста, власника АО «А КЛАС» Анатолія Ларіна. Чоловік підтвердив родинні стосунки з адвокатесою (захисницею особи, яка «проходить» по справі Олександра Тененики), але наголосив – навіть не знав про клієнтів тещі. Анатолій Ларін зауважив, що його компанія надає юридичні послуги Мар’янівській сільській раді (підготовка проектів рішень, представництво інтересів сільради в судах тощо), як і передбачено контрактом. Будь-який зв’язок у цьому сегменті з кримінальним провадженням Олександри Тененики він відкидає.

«Я їх (прим. – з О. Тененикою) не «зводив» однозначно. До того ж, є поняття комерційної адвокатської таємниці. Вона може (і має на це право) не розголошувати, кого захищає і не вдаватися в деталі справи». Я особисто, щоб не плутати, не представляю інтереси Тененики. В мене немає з ним договірних відносин. Він сільський голова. У мене підписаний договір із Мар’янівською сільською радою. Ви можете помітити, що по всім судовим засіданням Тененика ходить сам. Я, як адвокат, його інтереси не представляю. Відповідно, у мене не може бути жодного конфлікту, адже я не представляю Тененику, а представляю виключно Мар’янівську сільську раду», – розповів Анатолій Ларін нам у коментарі.

СІЛЬСЬКА РАДА

До теми юридичних послуг під час вчорашнього сесійного засідання Олександр Тененика не повертався. Натомість висловив думку щодо доцільності запрошення в село “дизайнерської фірми”, яка нібито допоможе в належному оформленні спортивного майданчика. Скільки це коштуватиме місцевому бюджету, не уточнив.

Натомість на питання про бюджет вдавався до наступних порівнянь:

Депутати також вирішили скасувати його розпорядження відносно переведення секретаря сільради Анни Овсянік та землевпорядника Андрія Вовченка в приміщення Клубу. Громада висловила своє незадоволення ще на початку засідання, зокрема, і ставленням голови до жителів села, який дозволив собі висловлювання на кшталт “доярка”.

А. Овсянік та А. Вовченко пов’язують таке рішення з тим, що не підтримують ініціативи сільського голови під час голосувань. В результаті кабінет секретаря “опечатали”, на місце приїздила поліція, а жінка була вимушена перейти працювати в Клуб.

Андрій Вовченко відстояв свої права в суді, проте Олександр Тененика подав чергову апеляцію. 

Так чи інакше, депутати погодили скасування рішення сільського голови, проте вже зараз виникла юридична колізія відносно того, наскільки правомірною є така ухвала, адже підготовленого проекту рішення (як і при розгляді всіх інших питань) забезпечено не було. Вказане недопрацювання Олександр Тененика пояснив тим, що новопризначений ним спеціаліст пішла на лікарняний.

Найближче судове засідання у справі Олександра Тененики відносно звинувачення у корупції, відбудеться 9 грудня.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *