Політика

На вулиці Кропивницького двоє активістів хочуть спорудити нові комерційні об’єкти, хоча громада проти

6 листопада відбулося засідання земельної комісії у міській раді Кропивницького. На ній, зокрема, обговорювали надання дозволів на аукціон щодо будівництва автомийки та магазину на вказаній вулиці. 

МИЙКА ТА МАГАЗИН ДЛЯ АКТИВІСТІВ

Мова йде про бажання провести аукціон (земельні торги) щодо відведення двох земельних ділянок для розміщення магазину та автомийки. Заявниками виступили громадяни Микола Гречуха та Андрій Лаврусь. Обидва позиціонують себе як громадські активісти, а останній свого часу був помічником нинішнього секретаря міськради Андрія Табалова, коли той займав посаду народного депутата. Отже, користуючись своїм законним правом, вказані особи подали документи на затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для продажу права оренди на земельних торгах по вул. Кропивницького площею 0,0745 га та 0,0500 га. Ідеться про оренду на 49 років.

Зауважимо, що рік тому управління містобудування та архітектури висловлювало зауваження відносно імовірного будівництва, проте з часом вони зникли, а земельна комісія таки погодила документи.

Відповідні проекти рішення потрапили на сесію, проте через прохання депутата Сергія Бойка, який закріплений за даним виборчим округом, були зняті з розгляду. Після цього відбулася зустріч із місцевими жителями, які категорично висловилися проти будівництва магазину та автомийки, адже ділянки, на яких планують здійснити ці спорудження розташовані на височині (на бугрі), що має крутий схил у бік житлового будинку.

До того ж, на її місці проходять комунікації. Водоканал, у свою чергу, також висловив застереження:

Сергій Бойко на прохання громади розробив два альтернативні проекти рішення, якими передбачається встановити заборону на передачу вказаних земельних ділянок на 49 років і проведення будь-яких аукціонів для будівництва автомийки та зведення будівель торгівлі. Головна аргументація: позиція територіальної громади, застереження Водоканалу, розміщення інженерних мереж та порушення “червоних ліній”.

Замість комерційних об’єктів пропонується облаштувати на вулиці Кропивницького сквер – на минулій сесії Сергій Бойко виступав із відповідним депутатським запитом. Відомо, що згодом разом із представниками управління земельних відносин проводився виїзд на об’єкт, де робилися відповідні заміри. В управлінні виснували: “озеленити” територію можна.

ЩО ВІДБУЛОСЯ НА ЗЕМЕЛЬНІЙ КОМІСІЇ

На самому початку земельної комісії депутати розглядали проекти рішення, підготовлені Сергієм Бойко. щодо винесення їх на сесію. Останній також прибув у міськраду, щоб пояснити основні положення. Земельна комісія погодила пропозицію, після чого перейшла до розгляду інших питань порядку денного.

Проте згодом (після того, як Сергій Бойко пішов) на комісію завітали двоє вищезгаданих заявників – Микола Гречуха та Андрій Лаврусь. Так, члени земельної комісії знову повернулися до обговорення питання на вулиці Кропивницького.

Микола Гречуха заявив, що вважає дії окремих депутатів “упередженими”, а проведення аукціону й спорудження автомийки й магазину – необхідними кроками для наповнення бюджету.

Зазначимо, що за словами очільниці фінансового управління Любов Бочкової  сумарні надходження в бюджет міста від продажу земельних ділянок і за надане право оренди сягає на рік менше 2-х мільйонів гривень. Це не дуже великі кошти, порівняно із заборгованістю орендарів земельних ділянок, яка наразі складає близько 30-ти мільйонів гривень.

Микола Гречуха почав емоційно реагувати на зауваження депутата й члена земельної Юрія Гребенчука відносно того, що обидва заявники працюють у бюджетній сфері. Нагадаємо, назвати інвесторів бізнес-проекту пан Гречуха відмовлявся. Голова комісії Олександр Шамардін навіть попросив його заспокоїтися.

Натомість Андрій Лаврусь заявив про “зацікавленість” депутатів, які не підтримують ініціативу спорудження мийки та магазину на вулиці Кропивницького:

“Весь цей час по процедурі жодних зауважень не було. Зараз ми бачимо перехід на особистості і перешкоджання нам, як громадянам, скористатися своїм законним правом”. 

Член земельної комісії Юрій Гребенчук зазначив наступне:

“Ви себе позиціонуєте як громадські активісти. Тобто для вас в пріоритеті інтереси громади?”

“Антикорупціонер” Андрій Лаврусь, який вже двічі балотувався до Верховної Ради України, але не пройшов у парламент, відповів:

“Зараз я сиджу як громадянин, який ініціював розгляд даного питання. За межами цього я маю активну життєву позицію”.

На фото – активісти-заявники М. Гречуха та А. Лаврусь.

У розрізі вищевикладеного ілюструємо відеозапис із громадських обговорень на вулиці Кропивницького, коли місцеві жителі голосували за доручення Сергію Бойко розробити й винести проекти рішення щодо відмови у проведенні земельних торгів під мийку та магазин:

Після розмови з начальником управління земельних відносин Олегом Вовенко, голова земельної комісії Олександр Шамардін повідомив, що на сесію будуть виноситися обидва проекти рішення (про відмову і про погодження), незважаючи на те, що документи фактично суперечать один одному:

“Пропозицію Сергія Бойка ми підтримали. Але я тільки-но підійшов до керівника управління земельних відносин і виявилось, що Ваші проекти рішення (прим. – про проведення земельних торгів) також виносяться на сесію. Ми ж не можемо їх так залишити без розгляду. Маємо винести як пропозицію Бойка, так і цю пропозицію. Щоб депутати вирішували, яке приймати рішення”. 

У свою чергу, депутат, член земельної комісії Віталій Бєлов висловив думку поставити на голосування “пропозицію земельної комісії до сесії щодо не затвердження проектів землеустрою відносно цих двох аукціонів”.

Голова земельної комісії Олександр Шамардін дав зрозуміти, що потреби в цьому немає, адже “є два проекти рішення щодо відмови, і стільки ж щодо затвердження“.

“Ми побачимо, як будуть голосувати фракції”, – додав Олександр Шамардін. 

Сесія міської ради відбудеться у вівторок, 19 листопада. Ми обов’язково опублікуємо поіменний список голосування як за документ про відмову, так і за проект рішення відносно проведення аукціону й будівництва магазину та автомийки на вулиці Кропивницького.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *