Вся УкраїнаПолітикаСуспільство

В Україні з’явилася банкнота номіналом 1000 гривень: який має вигляд

З п’ятниці, 25 жовтня, Національний банк України ввів у обіг нову банкноту найвищого номіналу — 1000 гривень зразка 2019 року.

Відтепер вона є законним платіжним засобом на території України та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень. Про це йдеться на сайті НБУ (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця сторінки).

Купюра значно відрізняються від банкнот інших номіналів. Так, розмір новинки становить 75х160 мм, основний колір — блакитний.

Нацбанк ввів у обіг нову банкноту номіналом 1000 гривень

На лицьовій стороні зображений портрет найвідомішого українського науковця, одного із небагатьох учених-універсалів минулого століття, мислителя і природознавця Володимира Вернадського. Як уточнюють в НБУ, ого обрали за видатний внесок у історію України, адже він також був серед засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році. Саме тому на звороті нової банкноти надруковане зображення будинку президії Національної академії наук України.

Водночас із 1 жовтня 2019 року в Україні вже не є платіжними засобами 1, 2 та 5 копійок — ними не можна розраховуватися. Однак упродовж наступних трьох років їх можна безкоштовно обміняти на грошові знаки інших номіналів: до 30 вересня 2020 року — в усіх відділеннях українських банків, а до 30 вересня 2022 року — у НБУ та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

В НБУ переконані, що вилучення монет із обігу сприятиме зручності під час розрахунків, а також призведе до більшої економії державного бюджету — оскільки країна зменшить видатки на карбування нових монет дрібних номіналів.

У підсумку, після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення до обігу нової банкноти, номінальний ряд нацвалюти скоротиться із 17 до 12.

Показати більше

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *